Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα: Τα πανηγύρια, μας κοινωνούν και κοινωνούνται

Share

«Τα πανηγύρια, μας κοινωνούν και κοινωνούνται»

Γράφει η υποψήφια Τ.Κ. Μουζακίου Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα


Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι μία Δεσποτική εορτή, μιας και γιορτάζουμεένα γεγονός από τη ζωή του Ιησού Χριστούκαι αφορά -εν συντομία και με απλά λόγια- το θαύμα κατά το οποίο ο Χριστός, ύστερα από ανάβαση στο Όρος Θαβώρ μαζί με τους μαθητές του Πέτρο, Ιωάννη και Ιάκωβο, μεταμορφώθηκε και φωτοβολούσε με δόξα. Είναι από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, ημέρα των εγκαινίων του φερώνυμου ναού που ίδρυσε στο Όρος Θαβώρ η Αγία Ελένη, μητέρα του Αγίου Κωνσταντίνου.

Σε πολλές περιοχές της ελληνικής επαρχίας, όπως και στη δική μας, συνηθίζεται  στην Ακολουθία του Εσπερινού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος να προσκομίζονται στις εκκλησίες για να ευλογηθούν με ειδική ευχή τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς,  τα οποία στη συνέχεια διανέμονται στο εκκλησίασμα.

Έτσι, την παραμονή της γιορτής,το Σάββατο 5 Αυγούστου 2023, ψάλθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, ιερουργούντος του πρωτοπρεσβύτερου π. Λάζαρου Κουτσογιάννη και του π. Ηλία Κανναβού,στο ξωκλήσι της Αγιά-Σωτήρας, όπως συνηθίζουμε να το λέμε εδώ. Πολλοί ήταν οι κάτοικοι του Μουζακίου -μεταξύ αυτών κι η δική μου οικογένεια- που δεν πτοήθηκαν από το ψιλόβροχο που μας δρόσισε εν μέσω καύσωνα και έσπευσαν να λειτουργηθούν. Στο τέλος, όλο το εκκλησίασμα έλαβε άρτο, σιτάρι, σταφύλια αλλά και φασολάδα, που προσφέρθηκε στο προαύλιο του μικρού ναού. Αξίζει να σημειώσω ότι η φασολάδα προσφέρθηκε από τον Αρχαιολογικό Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μουζακίου «ΟΙ ΓΟΜΦΟΙ», σε συνεργασία με τον Δήμο Μουζακίου. Ιδιαίτερα θέλω να συγχαρώ τις κυρίες του Συλλόγου, που με προσωπική εργασία και πάντα με την καλή τους τη διάθεση και το χαμόγελό τους προσφέρουν στα ξωκλήσια μας αλλά και στα πολιτιστικά μας δρώμενα τον καλύτερό τους εαυτό.


Άποψη του προαύλιου χώρου του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μουζάκι

(πηγή φωτ. από την ομάδα του Συλλόγου «ΟΙ ΓΟΜΦΟΙ» σε διαδικτυακή πλατφόρμα)


Την ημέρα της εορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, δηλαδή εχθές Κυριακή 6 Αυγούστου 2023, αποφασίσαμε να τιμήσουμε τα πάτρια εδάφη του συζύγου μου Κωνσταντίνου Κίσσα κι έτσι μεταβήκαμε για να λειτουργηθούμε στον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στα Κουμπουριανά της Ανατολικής Αργιθέας. Άρρηκτος ο δεσμός του ορεινού όγκου της Αργιθέας με το Μουζάκι μας εδώ και πάρα πολλά, πλέον, χρόνια. Τόπος καταγωγής πολλών Μουζακιωτών τα χωριά μας εκεί. Τα χωριά μας, που παρελθόντος του χρόνου ολοένα και ερημώνουν, δυστυχώς. Τα πανηγύρια, λοιπόν, που γίνονται στις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης, τόσο στην πόλη μας όσο και στα χωριά μας, είναι ο πολιτιστικός εκείνος θεσμός που τραβά τους ανθρώπους κοντά στους τόπους γέννησης ή καταγωγής τους, που δεν τους αφήνει να λησμονήσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους ή το χωριό τους και που με τρόπο εύχαριν καλεί τον κόσμο να συγχρωτιστεί, τιμώντας τις θρησκευτικές αλλά και λαϊκές παραδόσεις μας.

Τα Κουμπουριανά γιορτάζουν πανηγυρικά, μιας και η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη και φέρει το όνομα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Αρχικά τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, ιερουργούντοςτου π. Βασίλη Γυφτογιάννη. Το πλήθος των Κουμπουριανιτών αλλά και των συντοπιτών από τα γειτονικά χωριά που προσήλθαν στη Θεία Λειτουργία για να τιμήσουν την Αγιά Σωτήρα ήταν μεγάλο, πράγμα πολύ παρήγορο για ένα ορεινό χωριό που τον χειμώνα αριθμεί ελάχιστους μόνιμους κατοίκους.

Η αυστηρή νηστεία, που προηγείται του Δεκαπενταύγουστου, κάμπτεται μόνο την ημέρα της εορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, καθώς επιτρέπεται η ιχθυοφαγία.

Άποψη του προαύλιου χώρου του Ι. Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα Κουμπουριανά Αργιθέας και της πανηγύρεως.


Εχθές, λοιπόν, ο Επιμορφωτικός Πολιτιστικός  Σύλλογος  Απανταχού Κουμπουριανιτών  «Τα Ξακουστά Μοναστήρια  ΚΩΣΤΗ–ΣΠΗΛΙΩΤΙΣΣΑ» διοργάνωσε για ακόμη μία χρονιά το ξακουστό πανηγύρι των Κουμπουριανών για τη σημαντική αυτή μέρα της Ορθοδοξίας. Ο Σύλλογος, σεβόμενος τη θρησκευτική μας παράδοση, κάθε χρόνο προσφέρει στον κόσμο εκτός από τα λοιπά παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα και γλυκίσματα, τα οποία φροντίζουν να μαγειρέψουν οι ίδιες οι γυναίκες του Συλλόγου, ψητό ψαράκι και μάλιστα πέστροφα, ψάρι του γλυκού νερού, που απαντάται στα δικά μας ποτάμια και λίμνες.

Οφείλω να ομολογήσω ότι χάρηκα ιδιαίτερα με την άψογη οργάνωση της εκδήλωσης, την ποιότητα όλων των προσφερόμενων εδεσμάτων και γλυκισμάτων, την ταχύτητα της εξυπηρέτησης όλων των συνδαιτυμόνων από τα μέλη του Συλλόγου και τους εθελοντές. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Συλλόγου κο Δημήτρη Κίσσα, ο οποίος φέτος έκλεισε -όπως μας είπε- σαράντα τέσσερα χρόνια θητείας. Η πείρα του φαίνεται σε κάθε εκδήλωση. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που με προσωπική εργασία και αμέριστη αγάπη για τον τόπο τους, πέτυχαν αυτό το αποτέλεσμα.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, γνωστοί συντοπίτες οργανοπαίχτες και τραγουδιστές.

Τέλος, τόσο στο Μουζάκι όσο και στα Κουμπουριανά, έντονη ήταν η παρουσία στα δρώμενα και των παραγόντων των δημοτικών αρχών αλλά και των τοπικών αυτοδιοικήσεων.

Και του χρόνου με υγεία!


Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα

Κοινωνιολόγος-Συγγραφέας

Υποψήφια Τ.Κ. Μουζακίου με το συνδυασμό «Νέα Πορεία»

Δείτε επίσης