Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα: «Ο αθλητισμός πηγή χαράς, περηφάνειας και κοινωνικής συνοχής»

Share

Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα: «Ο αθλητισμός πηγή χαράς, περηφάνειας και κοινωνικής συνοχής»

Γράφει η υποψήφια Τ.Κ. Μουζακίου Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα


Την Παρασκευή 4/8/2023 έγινε και φέτος το Πάρτυ του Γ.Σ.Μ.Π. «Γ. ΠΑΣΙΑΛΗΣ», στον υπαίθριο χώρο της πισίνας του ξενοδοχείου της πόλης μας Mouzaki Palace Hotel & Spa, προς ενίσχυση του Συλλόγου. Η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα και μαζί με το κέφι, τη μουσική, τις βουτιές στην πισίνα μια πολύ ζεστή καλοκαιρινή νύχτα, κατέστησαν την εκδήλωση εξαιρετικά επιτυχημένη. Οι νεαρές αθλήτριες και οι νεαροί αθλητές, παρούσες και παρόντες! Ο νεαρόκοσμος της πόλης μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, οι γονείς αλλά και τόσοι φίλοι του Συλλόγου!

Σύσσωμο εκεί και το Δ.Σ. του Συλλόγου, να μεριμνά για κάθε πόστο και κάθε ανάγκη. (Υπέροχη λεπτομέρεια: ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κος Γιώργος Σύλας, με τη σύζυγό του και Ειδική Γραμματέα του Συλλόγου, κα Ράνια Ρίζου, μαζί με το νεοσύστατο μέλος της οικογένειάς τους, μας υποδεχόντουσαν στην είσοδο με την απλότητα και την καλοσύνη των γνήσια καλών ανθρώπων).


Από δεξιά και αριστερόστροφα: Η υποψήφια Τ.Κ. Μουζακίου κα Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα, ο Δήμαρχος Μουζακίου κος Θεοφάνης Στάθης, ο Πρόεδρος του Γ.Σ.Μ.Π. «Γ. ΠΑΣΙΑΛΗΣ» κος Γιώργος Σύλας.


Οι δικές μου σχέσεις με τον Πασιαλή (όπως για συντομία αναφερόμαστε στο Σύλλογό μας εδώ) ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2022, όταν το παιδί μου αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλαθοσφαίριση. Μόνο αγάπη για το Σύλλογο έχω δει από τους ανθρώπους που τον απαρτίζουν. Αγάπη που μεταφράζεται σε προσωπική εργασία και αφιέρωση πολύτιμου χρόνου από τον λίγο ελεύθερο που έχουν στην  καθημερινότητα και τη ζωή τους, μιας και όλοι είναι άνθρωποι που εργάζονται, που μεγαλώνουν παιδιά και οι ίδιοι. Χρόνος απαραίτητος, όμως, ώστε να καταφέρνουν να κρατούν όρθιο και λειτουργικό αυτό το «οικοδόμημα» του αθλητισμού.  Κι έτσι έχουμε τη μεγάλη τύχη να μπορούμε να στέλνουμε τα παιδιά μας σε έναν οργανωμένο γυμναστικό σύλλογο, σε έναν ασφαλή και οργανωμένο χώρο, όπως αυτόν του Κλειστού Γυμναστηρίου Μουζακίου, στην είσοδο της πόλης μας. Και λέω «τύχη», γιατί είναι ευλογία να μπορούμε να ωθούμε τα παιδιά μας στον αθλητισμό, βοηθώντας τα να κατακτήσουν το γνωστό «Νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ», να μάθουν την ευγενή άμιλλα, την αυτοπειθαρχία, την προσπάθεια για την επίτευξη στόχων, την αποφυγή επιβλαβών συνηθειών.


Από δεξιά και αριστερόστροφα: Ο Γενικός Γραμματέας του Γ.Σ.Μ.Π. «Γ. ΠΑΣΙΑΛΗΣ» κος Χρόνης Τσιτσώνης, η υποψήφια Τ.Κ. Μουζακίου κα Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα, το Μέλος του Γ.Σ.Μ.Π. «Γ. ΠΑΣΙΑΛΗΣ» κος Πέτρος Πάτας, ο Ταμίας του Γ.Σ.Μ.Π. «Γ. ΠΑΣΙΑΛΗΣ» κος Λάμπρος Πλακιάς.


Παρών και ο Δήμαρχος κος Θεοφάνης Στάθης, ως γνήσιο παιδί του Πασιαλή και εκείνος κάποτε (όπως είπε και ο ίδιος εκείνη τη βραδιά στο λόγο που προσφώνησε), πάντοτε συμπαραστέκεται και ενεργά βοηθά το Σύλλογό μας. Παρούσες και παρόντες, επίσης, πολλοί συμπολίτες μας και συνδημότες μας που κατέχουν ή διεκδικούν στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές κάποιο αξίωμα στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τιμήθηκαν με αναμνηστικές πλακέτες οι Παγκορασίδες και οι Κορασίδες των τμημάτων βόλεϊ για τη συμμετοχή τους στα Final Four Κεντρικής Ελλάδας, τις οποίες απένειμε η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΝΕΟΤΗΤΑ» του Δήμου Μουζακίου, κα Μαρία Καραμπέκου.


Από δεξιά και αριστερόστροφα: ο Γενικός Γραμματέας του Γ.Σ.Μ.Π. «Γ. ΠΑΣΙΑΛΗΣ» κος Χρόνης Τσιτσώνης,  το Αναπληρωματικό Μέλος του Γ.Σ.Μ.Π. «Γ. ΠΑΣΙΑΛΗΣ» κος Γιώργος Καλλιώρας, ο Δήμαρχος Μουζακίου κος Θεοφάνης Στάθης, ο Πρόεδρος του Γ.Σ.Μ.Π. «Γ. ΠΑΣΙΑΛΗΣ» κος Γιώργος Σύλας, ο Ταμίας του Γ.Σ.Μ.Π. «Γ. ΠΑΣΙΑΛΗΣ» κος Λάμπρος Πλακιάς, ο Γενικός Αρχηγός του Γ.Σ.Μ.Π. «Γ. ΠΑΣΙΑΛΗΣ» & Υπεύθυνος για τα τμήματα βόλεϊ κος Νίκος Πολίτης.


Λίγα λόγια για τον Γ.Σ.Μ.Π. «Γ. Πασιαλής» και τον Γιώργο Πασιαλή:

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Μουζακίου & Περιχώρων «Γ. ΠΑΣΙΑΛΗΣ» ιδρύθηκε το 1981 και δραστηριοποιείται στον κλασικό αθλητισμό, την καλαθοσφαίριση ανδρών και την πετοσφαίριση γυναικών.

Ο Γιώργος Πασιαλής, προς τιμήν του οποίου ονομάστηκε έτσι και ο Σύλλογος της πόλης μας, ήταν Πανελληνιονίκης και καταγόταν από το χωριό Γράλιστα (σημερινός Ελληνόπυργος), του Δήμου Μουζακίου (Δημοτικής Ενότητας Ιθώμης), όπου και γεννήθηκε το 1874. Την απόφαση να γίνει αθλητής την πήρε το 1898, δύο χρόνια μετά από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896. Η Ολυμπιακή νίκη του Σπύρου Λούη, που είχε γίνει μεγάλος θρύλος, τον είχε επηρεάσει αφάνταστα. Ήταν η εποχή που όλοι ήθελαν να γίνουν σαν τον Λούη. Έτσι κατέβηκε στο στίβο και γράφτηκε στον Γ. Σ. Τρικάλων. Έτσι ξεκίνησε την μακρά και ένδοξη πορεία του στον αθλητισμό.

Το 1903 έλαβε μέρος στους αγώνες δρόμου αντοχής 20.000 μ. από το Χάνι Κεχαγιά της Βούλας ως τα Τρίκαλα. Τερμάτισε δεύτερος σε χρόνο μία ώρα και 29’ λεπτά. Ήταν το πρώτο μεγάλο ξεκίνημα.

Το 1922, μετά από πολλά χρόνια αγώνων, μεταλλίων, ταξιδίων ανά τον κόσμο, επιστρέφει οριστικά πλέον στην Ελλάδα, με τον νεαρό τότε γιο του Αλέξανδρο, καταφορτωμένος με μετάλλια και έπαθλα και εγκαθίσταται στο χωριό του. Νοικιάζει το Καφενείο του Μπονώτη, το ανακαινίζει κατά τα ξένα πρότυπα που είχε αποκομίσει από τις περιηγήσεις του και τη διαμονή του στο εξωτερικό και ασκεί για ένα μεγάλο διάστημα το επάγγελμα του καφετζή και του κουρέα. Αργότερα εγκαθίσταται στο Μουζάκι, όπου ανοίγει πολυτελέστατο κουρείο με τον τίτλο ΑΘΛΗΤΙΚΟΝ ΚΟΥΡΕΙΟΝ ΓΕΩΡΓ. ΠΑΣΙΑΛΗ “Ο ΜΑΡΑΘΩΝ”, το οποίο διατήρησε μέχρι το 1938. Στις βιτρίνες του φιγουράριζαν απαστράπτοντα τα έπαθλα και τα μετάλλια που κέρδισε στους πολυετείς αγώνες του.

Στις 25 Μαρτίου 1938 ήταν η τελευταία εμφάνιση του Γ. Πασιαλή σε αγώνες, 6.000μ. που έγιναν στο Μουζάκι με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής, όπου ο κόσμος του Μουζακίου και της Γράλιστας του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, καταχειροκρότησαν τον γερόλυκο του Στίβου, το καμάρι του Δήμου Ιθώμης, της Γράλιστας, του Μουζακίου, του Γ. Σ. Τρικάλων, της Θεσσαλίας, της Ελλάδας.

Ο Γεωργούλης (όπως τον αποκαλούσε η μάνα του), ο οποίος διετέλεσε και κοινοτικός πρόεδρος στην γενέτειρά του, τη Γράλιστα, απεβίωσε στο Μουζάκι το 1949 σε ηλικία 75 ετών.

Σαράντα χρόνια στο στίβο έτρεχε ο Γέρο Πασιαλής, όπως έμεινε γνωστός στην ιστορία του αθλητισμού στη χώρα μας.

(πηγή: https://karditsas.blogspot.com/2017/12/blog-post_74.html)


Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα

Κοινωνιολόγος-Συγγραφέας

Υποψήφια Τ.Κ. Μουζακίου με το συνδυασμό «Νέα Πορεία»

Δείτε επίσης