Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

ΚΑΡΔΙΤΣΑ: «Κατάργηση πανεπιστημιακού τμήματος. Μια ευκαιρία που χάνεται…»

syriza

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Εκπαιδευτικών Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την κατάργηση του πανεπιστημιακού τμήματος της Καρδίτσας για την Αγωγή και Φροντίδα στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία

«Κατάργηση πανεπιστημιακού τμήματος. Μια ευκαιρία που χάνεται…»

Με τον νόμο της ένωσης των π. ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Ιανουάριος 2019) δημιουργήθηκαν 22 νέα τμήματα στο νέο πανεπιστήμιο, πέντε εκ των οποίων προβλεπόταν να λειτουργήσουν στην Καρδίτσα. Εξ αυτών, το τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ανέμενε να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές του κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Ειδικά για την Καρδίτσα, η λειτουργία του αναμενόμενα υψηλόβαθμου νέου τμήματος θα σηματοδοτούσε τον χαρακτηρισμό της πόλης μας ως τριτοβάθμιο ακαδημαϊκό κέντρο προσχολικής αγωγής, με όλα τα θετικά για την κοινωνία που θα προέκυπταν από τις συνέργειες με το εν λόγω τμήμα. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι η πόλη μας είχε παράδοση στην προσχολική αγωγή (λειτουργία, παλαιότερα, της σχολής Νηπιαγωγών, που μετέπειτα μεταφέρθηκε στον Βόλο).

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το τμήμα αυτό αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία, καθώς εντασσόταν σε μία προσπάθεια συνολικής ενίσχυσης της προσχολικής εκπαίδευσης, με την ίδρυση νέων παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών και του νέου «Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών» του 2017, που εκσυγχρόνιζε το πλαίσιο δράσης τους.

Δυστυχώς, το τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία συμπεριελήφθη στα 36 τμήματα των οποίων τη λειτουργία ανέστηλε το υπουργείο Παιδείας, αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στα δεδομένα της πόλης μας. Η δικαιολογία εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί μη ύπαρξης μελετών βιωσιμότητας και σκοπιμότητας αποτελούν προφάσεις, καθώς η βιωσιμότητα του τμήματος είχε προβλεφθεί (σ.σ.: είχε ήδη αποφασιστεί να στεγαστεί στο κτίριο της Δασοπονίας και είχαν θεσμοθετηθεί από τον νόμο 8 οργανικές θέσεις μόνιμων καθηγητών), η δε σκοπιμότητά του είναι εκ των ων ουκ άνευ, καθώς η απαίτηση της κοινωνίας της χώρας μας για εκπαιδευτικούς είναι διαχρονική και μόνιμη. Ας μην ξεχνάμε ότι το τμήμα Διαιτολογίας στην πόλη μας λειτούργησε για μία 10ετία χωρίς μόνιμους καθηγητές και χωρίς δικές του εγκαταστάσεις! Πόσω μάλλον για το τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, το οποίο δεν απαιτεί εξειδικευμένες εργαστηριακές εγκαταστάσεις.

Και ενώ η κυρία υπουργός φροντίζει να εξαφανίσει το τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία από την Καρδίτσα, επιστρέφοντας στην πελατειακή λογική και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποφασίζει την ίδρυση νέων θνησιγενών -εκ των πραγμάτων- τμημάτων σε άλλες περιοχές. Εντύπωση προκαλεί η ηχηρή σιωπή των τοπικών αρχόντων που άλλοτε ήταν λαλίστατοι…

Η Οργάνωση Μελών Εκπαιδευτικών Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλει την απόφαση της υπουργού Παιδείας, η οποία επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην πόλη μας, καθώς της στερεί μελλοντικές συνεργασίες με τις άλλες εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται σε μία συνολική προσπάθεια απαξίωσης της ανώτατης εκπαίδευσης. Επιπλέον στερεί επαγγελματικές διεξόδους στα παιδιά μας και τροφοδοτεί τη μη αξιολογημένη και υποβαθμισμένη ιδιωτική εκπαίδευση με περίπου 20.000 νέους πελάτες στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή τα παιδιά μας που θα μείνουν έξω από τα πανεπιστήμια αυτή τη χρονιά.

Οργάνωση Μελών Εκπαιδευτικών Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία




Total
0
Shares
Previous Article
επίδομα παιδιού Α21

ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού Α21

Next Article
ΘΕΟΝΗ Α.Σ.Καρδίτσας

ΜΠΑΣΚΕΤ Α2-ΘΕΟΝΗ Α.Σ.Καρδίτσας: Αυλαία με τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό

Related Posts

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καρδίτσας Κώστας Τέλιος για το 39ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας - Χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Τέλιου στο 39ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας
Διαβάστε περισσότερα

Περί θεματικού πάρκου

Του Κώστα Τέλιου, Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας