Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

ΚαστροΜονάστηρο Σωτήρος Θεσσαλικών Βραγκιανών: Ξεκίνησαν οι εργασίες, αισιόδοξοι οι συντηρητές τοιχογραφιών για παράδοση σε τρεις μήνες

kastromonastiro Sotiros Vragianon

ΚαστροΜονάστηρο Σωτήρος Θεσσαλικών Βραγκιανών: Ξεκίνησαν οι εργασίες, αισιόδοξοι οι συντηρητές τοιχογραφιών για παράδοση σε τρεις μήνες

Χθες επισκέφθηκε το εργοτάξιο ο δωρητής: Ιατρός Φάνης Στάθης του Χριστοφόρου και συνομίλησε με τους τεχνίτες επιστήμονες (φωτογραφίες), διαπίστωσε την πρόοδο.

Προχωρούν με ιδιαίτερη προσοχή και λεπτές κινήσεις οι εργασίες αποκατάστασης – συντήρησης των τοιχογραφιών από τους αναδόχους -ειδικούς επιστήμονες με πρωτεργάτη τον Θεσσαλονικιό Αλέξανδρο Κωνσταντά στο ΚαστροΜονάστηρο της Μεταμορφώσεως Σωτήρος Θεσσαλικών Βραγκιανών μετά την ειδική άδεια της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιωτιδος και επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας , καθότι η Ιερά Μονή έχει κηρυχθεί διατηρητέο μεταβυζαντινό μνημείο με ΦΕΚ του Υπουργείου Πολιτισμού (1996).

Η «Αγιά Σωτήρα»μας αποτελεί – όπως έχουμε υπογραμμίσει – τον Πατριωτικό και Πνευματικό Φάρο εδώ και 400 χρόνια , 4 αιώνες, για όλη την ορεινή περιοχή της κοιλάδας Αχελώου , της νότιας Πίνδου και των Βραγκιανών!

Πίστη όλων των πατριωτών , κατοίκων , ενοριτών είναι: όσο θα στέκεται όρθιο και λειτουργικό το ιστορικό ΚαστροΜονάστηρο του Σωτήρος ,άλλο τόσο θα παραμένουν ενεργά και θα προκόβουν τα Θεσσαλικά Βραγκιανά και τα χωριά μας!

Κόντρα στους ταραγμένους καιρούς , την απειλή ερήμωσης…

Γιαυτό έχουμε χρέος ,όλες οι γενιές για αγάπη και συνδρομή με αίσθηση ιερού πατριωτικού καθήκοντος.

Αξιέπαινος ο μεγάλος δωρητής , όλοι οι χορηγοί κ υποστηρικτές , οι ενορίτες με τον δικό τους οβολό , το τάμα, την εθελοντική προσφορά.

Η ευλογία του Σεβασμιοτάτου κκ Τιμοθέου οδηγεί και ενισχύει τις προσπάθειες.

Η διδάκτωρ Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας -καθηγήτρια κ Αννίτα Ν Πρασσά, η οποία υπηρέτησε στο Γυμνάσιο Βραγκιανών πριν 30 περίπου χρόνια (1989-90)έχει γράψει ένα αξιόλογο βιβλιαράκι ( έκδοση του πολιτιστικού οργανισμού κοινότητας Βραγκιανών 1996)με τίτλο:

«Τα Βραγκιανά της Καρδίτσας: Ιστορικές κ Λαογραφικές Αναζητήσεις από ένα Ξεχασμένο Χωριό των Αγράφων».

Αξίζει να επανεκδοθεί και να μοιραστεί σε όλους.

Να προσκληθεί η καλή μας συγγραφέας σε ειδική εκδήλωση στην ‘’Αγιά Σωτήρα’’.

° Γράφει η καθηγήτρια:

‘’ Σουλιώτες και Μανιάτες ,λιοντάρια ξακουστά ,

ως πότε στες σπηλιές σας κοιμάσθε σφαλιστά ;

Μαυροβουνιού καπλάνια ,Ολύμπου σταυραετοί

κι Αγράφων τα ξεφτέρια γενήτε μια ψυχή ‘’.

@ Η κ Αννίτα Ν. Πρασσά είναι σήμερα προϊσταμένη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο νομό Μαγνησίας ( Βόλος) – αναζητήστε στο διαδίκτυο.

Την θυμόμαστε και την ευχαριστούμε εγκαρδίως .Την θεωρούμε δημότισσα επι τιμή της κοινότητας Βραγκιανών.

@ Επόμενο βήμα το έργο της ενεργειακής αυτονομίας (απεξάρτηση απο ΔΕΔΔΗΕ και περιορισμό κόστους) μέσω φωτοβολταϊκών – αιολικών – μπαταριών νέου τύπου με συνδρομή της επι χρόνια υποστηρίκτριας του μοναστηριού μας εταιρίας: Τερνα Ενεργειακή ΑΕ . Η Αγιά Σωτήρα, πάλι, θα κάνει το θαύμα της!!!

Δημήτρης Παπακώστας / 25 Οκτωβρίου 2022

Φωτογραφίες: Νίκος Οικονόμου – επιμελητής Ιεράς μονής.
Total
0
Shares
Previous Article
ΕΠΣ Καρδίτσας: Το πρόγραμμα των αγώνων ποδοσφαίρου του σαββατοκύριακου σε Α' Β' και Γ' κατηγορία - Τα σημερινά αποτελέσματα στην Β1 κατηγορία της ΕΠΣ Καρδίτσας (16η αγωνιστική)

ΑΕ Μουζακίου - Διγενής Αρτεσιανού 1-2 στην πρεμιέρα της Α' ΕΠΣΚ

Next Article
Εκπαιδευτική επίσκεψη του τομέα Πληροφορικής του ΕΠΑ.Λ Μουζακίου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 

Εκπαιδευτική επίσκεψη του τομέα Πληροφορικής του ΕΠΑ.Λ Μουζακίου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 

Related Posts