Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας

 

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Υγείας Ιωάννα Λάκα επισκέφθηκε τον Μαιευτήρα, Χειρουργό Γυναικολόγο, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ηλία Αλεξανδρή στο ιατρείο του στη Λάρισα και συζήτησαν σχετικά με τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας

  1. Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Ο τράχηλος της μήτρας είναι το κατώτερο τμήμα της μήτρας ή το σημείο του γεννητικού συστήματος της γυναίκας που «ενώνει» τη μήτρα με τον κόλπο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στους ιστούς του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για τον δεύτερο συχνότερο καρκίνο των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Ενώ παλαιότερα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελούσε αιτία θανάτου για την πλειοψηφία των γυναικών που προσβάλλονταν από τη νόσο, σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

  1. Ποιες είναι οι αιτίες ανάπτυξης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας;
  • Η κατ’εξοχήν αιτία   ανάπτυξης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας είναι η μόλυνση από τον ιό HPV.
  • Η σεξουαλική ζωή μίας γυναίκας μπορεί επίσης να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου. Σύμφωνα με έρευνες και στατιστικά στοιχεία, η έναρξη σεξουαλικών επαφών από νεαρή ηλικία και η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
  • Κάπνισμα
  • Διατροφή, η οποία δεν περιέχει  βιταμίνες Α και C.
  • Οι γυναίκες που πάσχουν από AIDS
  1. Ποια είναι η συμπτωματολογία του Καρκίνου της Μήτρας;

Συνήθως, όταν η νόσος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο,  δεν υπάρχουν συμπτώματα. Τo πρώτο σύμπτωμα που εμφανίζεται είναι η κολπική αιμόρροια εκτός των ημερών της έμμηνης ρύσης,είτε αυτόματα είτε μετά από σεξουαλική επαφή.Προσοχή όμως:δεν σημαίνει αυτό ότι κάθε ανώμαλη κολπική αιμόρροια προέρχεται από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας! Πιο σπάνια, μπορεί να παρατηρηθεί πόνος στην περιοχή της πυέλου και πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

  1. Πώς διαγιγνώσκεται η νόσος

Η διάγνωση του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας επιτυγχάνεται με τις παρακάτω εξεταστικές μεθόδους:

  • Τεστ Παπανικολάου
  • Κολποσκόπηση
  • Βιοψία
  • Ενδοτραχηλική Απόξεση
  1. Τι περιλαμβάνει η θεραπευτική αντιμετώπιση;

Η θεραπεία του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας περιλαμβάνει την χειρουργική θεραπεία, την χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Το είδος της θεραπείας καθορίζεται πάντα σε εξατομικευμένο επίπεδο, ανάλογα με το στάδιο της νόσου και το προφίλ της ασθενούς. Σε γενικές γραμμές:

  • Εάν η νόσος βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, τότε ενδείκνυται κυρίως η χειρουργική θεραπεία. Σε διάστημα 5 ετών, το 90% των περιπτώσεων θεραπεύονται πλήρως.
  • Έαν η νόσος είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο, τίθεται σε εφαρμογή η μέθοδος της ακτινοθεραπείας ή και της χημειοθεραπείας,σε συνδυασμό με χειρουργική θεραπεία ή και όχι.
  1. Πώς μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Είναι υψίστης σημασίας να πραγματοποιείται το τέστ Παπανικολάου τουλάχιστον μία φορά κάθε έτος. Το τεστ Παπανικολάου σώζει ζωές.

Επίσης, η  αποφυγή πολλών ερωτικών συντρόφων και παράλληλα η χρήση προφυλακτικού,μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό HPV και κατ’επέκταση από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τέλος πρέπει να τονισθεί η μεγάλη σημασία του εμβολίου στην προσπάθεια πρόληψης του συγκεκριμένου καρκίνου.Πρέπει τα κορίτσια ,αλλά όπως προτείνεται από μεγάλες επιστημονικές αντικαρκινικές ενώσεις και τα αγόρια,να εμβολιάζονται με τα σύγχρονα πολυδύναμα εμβόλια.Οι ειδικοί γιατροί πρέπει να συμβουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση τους γονείς αλλά και τις ίδιες τις νεαρές κυρίες.




Total
0
Shares
Previous Article

«Εξοργιστική αδιαφορία για την τύχη των έργων του Άνω Αχελώου»

Next Article

Παπαστεργίου: Σχεδιάζουμε ΜΕ τους πολίτες, όχι ΓΙΑ τους πολίτες