Καρδίτσα: Ξεκινάει την Παρασκευή 24/2 το 33ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου


Ξεκινάει την Παρασκευή 24/2 το 33ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου – Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα της διοργάνωσης

Στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος θα βρίσκεται η Καρδίτσα από αυτή την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου που ξεκινάει το 33ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας το οποίο διοργανώνει (έως και τις 5 Μαρτίου) η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ3 και την ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

Το πρωί της Τετάρτης 22 Φεβρουαρίου οι διοργανωτές, κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας, ανακοίνωσαν το αναλυτικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης και κάλεσαν τον κόσμο να αγκαλιάσει με την ίδια θέρμη όλες τις εκδηλώσεις.

Στη συνέντευξη τόπου συμμετείχαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Νούσιος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα απασχόλησης και εμπορίου κ. Ορέστης Ψαχούλας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Βύρωνας Παππάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Μανώλης Στεργιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης κ. Βασίλης Αγραφιώτης, ο Ταμίας κ. Γιώργος Τσιγγόπουλος και το μέλος κ. Γιάννης Καραντάνας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος

«Το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου θα είναι και φέτος μαζί μας. Πρόκειται για έναν θεσμό που καταξιώθηκε μέσα από την πάροδο πολλών ετών, αλλά και τον μόχθο των ανθρώπων που επί τόσα χρόνια τον υπηρέτησαν.

Το Φεστιβάλ κάνει την Καρδίτσα γνωστή στο πανελλήνιο, αφού για αρκετές ημέρες τα σημαντικότερα τεκταινόμενα γύρω από το ερασιτεχνικό θέατρο θα εξελίσσονται στην πόλη μας.

Η επιτυχία του θεσμού είναι δεδομένη και αυτό το αποδεικνύουν οι αξιόλογες συμμετοχές των θεατρικών σχημάτων από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και το κοινό που κάθε βράδυ γεμίζει την αίθουσα. Αυτό το τελευταίο στοιχείο, δηλαδή, η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου οδηγεί και εμάς ως αιρετή περιφέρεια να στηρίζουμε το Φεστιβάλ και να προσπαθούμε να ανέβει ακόμη πιο ψηλά. Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήρια μου στους διοργανωτές, που όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Χωρίς αυτή την αδιάκοπη προσπάθεια, δεν θα ήταν δυνατή η μεγάλη επιτυχία. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν στους πρωταγωνιστές της διοργάνωσης, τα μέλη των ερασιτεχνικών θιάσων, που κάνοντας καλό και ποιοτικό θέατρο, διεκδικούν το χειροκρότημα.

Τέλος κλείνοντας θέλω να υπογραμμίσω, πως ο πολιτισμός στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, μπορεί να αποτελέσει το καταφύγιο μας. Μπορεί να κλείσει πληγές και να ανοίξει ένα παράθυρο αισιοδοξίας για το μέλλον. Εύχομαι καλές και ποιοτικές παραστάσεις».

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός υπογράμμισε τα εξής: «Για 33η χρονιά η Καρδίτσα βρίσκεται στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος με μια κορυφαία εκδήλωση όπου το θέατρο και ιδίως το ερασιτεχνικό θέατρο έχει την τιμητική του. Αυτό που προέχει για τους φορείς είναι να συνεργάζονται αρμονικά . Το Φεστιβάλ Θεάτρου είναι μια αναπτυξιακή δραστηριότητα. Φέτος γίνεται σε μια δύσκολη στιγμή λόγω της απώλειας του Αντώνη Νικολάου τον οποίο τιμάμε. Πολλές ευχαριστίες σε όλους όσοι εργάστηκαν άοκνα. Είμαστε κοντά τους και ευχαριστούμε και τους εθελοντές».

Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Ευχαριστούμε και καλωσορίζουμε στην πόλη μας όλα τα τιμώμενα πρόσωπα, όλους τους ερασιτεχνικούς θιάσους, όλους τους συμμετέχοντες αλλά και όλους όσοι μοχθούν γι ΄ αυτή τη διοργάνωση. Καλούμε τους Καρδιτσιώτες να κατακλύσουν την αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Βύρωνας Παππάς

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Βύρωνας Παππάς επεσήμανε τα ακόλουθα: «Το Επιμελητήριο συμμετέχει και στηρίζει κάθε προσπάθεια που αφορά τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Θα είμαστε πάντα κοντά σε όλες αυτές τις προσπάθειες. Χαίρομαι πολύ που το φετινό Φεστιβάλ αφιερώνεται στον Αντώνη Νικολάου».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Μανώλης Στεργιόπουλος

«Σαν να μας περίμενε η άνοιξη. 33 χρόνια πανελλήνιου φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου είναι ικανά να φέρουν νωρίτερα και την άνοιξη.

Δεν είναι μόνο γιορτή πολιτισμού, είναι ανάγκη και πόθος. Και είμαστε πολύ περήφανοι που κάθε χρόνο ο πήχης προσθέτει πόντους. Η αναγνώριση αυτή του Φεστιβάλ Θεάτρου στο πανελλήνιο είναι η απόδειξη. Η έμπρακτη συμπαράσταση των θεσμών είναι η απόδειξη.

Γι΄αυτό και θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς :

> Τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο

> Τον δήμαρχο Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκο

> Τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και δήμαρχο Μουζακίου κ. Γιώργο Κωτσό

> Το Επιμελητήριο Καρδίτσας

> Την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων για τη συμπαράστασή της

> Όπως επίσης και τους χορηγούς μας: Την Ενεργειακή Κάμπου Δήμου Καρδίτσας Α.Ε. Ο.Τ.Α., τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και την Ψυχιατρική Κλινική Καρδίτσας «ΚΑΣΤΑΛΙΑ».

Είναι πολύ σημαντικό που στις μέρες αυτές είχαμε 25 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Επιλέχθηκαν οι οχτώ καλύτερες από την Επιτροπή Επιλογή Έργων που έκανε σπουδαία δουλειά.

Την έναρξη του 33ου Π.Φ.Ε.Θ. θα κάνει η αειθαλής ηθοποιός Ζωζώ Σαπουντζάκη.

Για 10 μέρες η πόλη μας θα γιορτάζει στους ρυθμούς του θεάτρου. Αυτή τη γιορτή θα την προβάλουν στο πανελλήνιο η ΕΡΤ3 και ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

Πέραν των παραστάσεων, θα τιμηθούν άνθρωποι με σπουδαία πορεία στο χώροι των Τεχνών.

Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον Αντώνη Νικολάου. Ο Αντώνης υπηρέτησε την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και το συγκεκριμένο θεσμό επί σειρά ετών και μέσα από διάφορες θέσεις. Ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς του η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε να αφιερώσει το 33ο Π.Φ.Ε.Θ. στη μνήμη του, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ένα ειδικό αφιέρωμα το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου.

Σας ευχαριστούμε όλους και σας περιμένουμε σε μια εντυπωσιακή έναρξη με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη».

Ο Γ. Γραμματέας της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Βασίλης Αγραφιώτης

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης κ. Βασίλης Αγραφιώτης παρουσίασε το πρόγραμμα και κάλεσε τους Καρδιτσιώτες να παρακολουθήσουν και τις παραστάσεις και τα τιμητικά αφιερώματα αλλά και τις παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια για το θέατρο που περιλαμβάνει το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα του 33ου Π.Φ.Ε.Θ.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου – Ώρα 8.30μμ.

– Τελετή έναρξης – Χαιρετισμοί

– Τιμητικό αφιέρωμα στην ηθοποιό Ζωζώ Σαπουντζάκη

Ομιλητής: Γιάννης Μετζικώφ, σκηνογράφος – ενδυματολόγος

– Μουσική παράσταση με την ηθοποιό Ζωζώ Σαπουντζάκη

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου – Ώρα 8.30μμ.

– Ερασιτεχνική Σκηνή Λάρισας «Ανδρέας Τσατσαρής» με το έργο «Έτσι Είναι … Αν Έτσι Νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλλο

– Τιμητικό αφιέρωμα στον Αντώνη Νικολάου

Ομιλητής: Γιάννης Σολδάτος, συγγραφέας – σκηνοθέτης – εκδότης

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου – Ώρα 8.30μμ.

-Ερασιτεχνική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης με το έργο «Ψέμα στο ψέμα» του Anthony Neilson

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου – Ώρα 8.30μμ.

-Σύλλογος Ορχομενού «Οιπότες του θεάτρου» με το έργο «Χάρολντ και Μώντ» του Κ. Χίγκινς

– Τιμητικό αφιέρωμα στον ηθοποιό Αντώνη Αντωνίου

Ομιλητής: Μηνάς Βιντιάδης, δημοσιογράφος – συγγραφέας

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου – Ώρα 8.30μμ.

-Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας Μακρακώμης με το έργο «Δόνια Ροζίτα» του Φρ. Γκ. Λόρκα

Τετάρτη 1 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.

-Θεατρική Ερασιτεχνική Ομάδα Ν.Π.Δ.Δ. ΄΄Δημήτρης Βικέλλας΄΄ Δήμου Κηφισιάς με το έργο «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου – Ρίζου Ραγκαβή

– Τιμητικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα

Ομιλητής: Γιώργος Ρουμελιώτης, δημοσιογράφος

Πέμπτη 2 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.

– Θεατρική Ομάδα «Γραμμών Τέχνης» Πάτρας με το έργο «Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα» του Γ. Κωνσταντίνου

Παρασκευή 3 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.

– Θεατρική Ομάδα Πάτρας ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ με το έργο «Ποιος σκότωσε τον William» της Λίλιαν Δημητρακοπούλου

Σάββατο 4 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.

– Θεατρικός Όμιλος Άνδρου με το έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Κυριακή 5 Μαρτίου – Ώρα 8.30μμ.

– Απονομή βραβείων

– Τελετής Λήξης – Χαιρετισμοί

– Μουσικό πρόγραμμα με το Σύνολο Ελληνικής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας. Συμμετέχει και ο συνθέτης Μιλτιάδης Πασχαλίδης.

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Θέατρο «Όψεις» (Γαρδικίου 8, όπισθεν Παυσιλύπου) – πρωί

Συνάντηση μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τον ηθοποιό Αντώνη Αντωνίου.

Θέατρο «Όψεις» (Γαρδικίου 8, όπισθεν Παυσιλύπου) – απόγευμα ώρες 5.30 – 7.00μ.μ.

Βιωματικό σεμινάριο με τον δημοσιογράφο & συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη σε συνεργασία με τον σκηνογράφο Αντώνη Χαλκιά– Θέμα: «Κείμενο και χώρος στη θεατρική πράξη».

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017 – απόγευμα – Ώρες 5.30 – 7.00μ.μ.

Θέατρο «Όψεις» (Γαρδικίου 8, όπισθεν Παυσιλύπου)

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας καταθέτει την εμπειρία του στη σκηνοθεσία μεγάλων παραστάσεων – θεαμάτων.

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Θέατρο «Όψεις» (Γαρδικίου 8, όπισθεν Παυσιλύπου) – πρωί

Βιωματικό εργαστήριο σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τον σκηνοθέτη Βασίλη Κυρίτση.

Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας (Πλαστήρα 66) – απόγευμα ώρα 5.30 – 7.00μ.μ.

Βιωματικό εργαστήριο από τον σκηνογράφο Αντώνη Χαλκιά σε εκπαιδευτικούς της Α΄ θμιας και της Β ΄ θμιας Εκπ/σης.

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας – Ώρα 11.00 π.μ.

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο» του Κώστα Σακουλά. Θεατρική παράσταση για μαθητές Λυκείου.

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Θεατρικό Εργαστήρι «Τέχνης παίδευσις» (Κίτρους Επισκόπου 28) – πρωί

Βιωματικό εργαστήριο από τον δημοσιογράφο – συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας (Πλαστήρα 66) – απόγευμα – Ώρες 5.30 – 7.00μ.μ.

Βιωματικό εργαστήριο από τον σκηνοθέτη Βασίλη Κυρίτση σε εκπαιδευτικούς της Α΄ θμιας και της Β ΄ θμιας Εκπ/σης με θέμα «Ανεβάζοντας σχολική παράσταση»

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Δ ΄ Παιδικός Σταθμός Καρδίτσας (τέρμα Αισώπου – Καμινάδες) – Ώρα 10.30π.μ.

Θεατρικό παιχνίδι με θέμα : «Η ζωή δεν είναι όνειρο, πάρα μονάχα Καρναβάλι με μάσκα και προσωπεία».

Υπεύθυνη: η παιδαγωγός θεάτρου Κ. Σινάνη Σύλβια.

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας – Ώρα 11.00 π.μ.

Συναυλία του συνόλου Τζαζ του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Τρικάλων. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Αφιερωμένο στον Αντώνη Νικολάου

Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αντώνη Νικολάου που υπηρέτησε την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και το συγκεκριμένο θεσμό επί σειρά ετών και μέσα από διάφορες θέσεις. Ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς του η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε να αφιερώσει το 33ο Π.Φ.Ε.Θ. στη μνήμη του, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ένα ειδικό αφιέρωμα το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου.

Ο Αντώνης Νικολάου έφυγε από τη ζωή πριν ένα χρόνο, μέσα στις ημέρες του 32ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου.

Η Κριτική Επιτροπή

Η Κριτική Επιτροπή του 33ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας θα στελεχώνεται από τους:

Βασίλη Κυρίτση, σκηνοθέτη

Βύρωνα Φιδετζή, μαέστρο – σολίστα – μελετητή της ελληνικής μουσικής

Αντώνη Χαλκιά, σκηνογράφο

Μηνά Βιντιάδη, δημοσιογράφο – συγγραφέα

Παύλο Βησσαρίου, ηθοποιό

Τα Τιμώμενα Πρόσωπα

Επίσης, θα τιμηθούν για την προσφορά τους οι εξής:

Ζωζώ Σαπουντζάκη, ηθοποιός

Αντώνης Αντωνίου, ηθοποιός

Γιάννης Κακλέας, σκηνοθέτης

Τα βραβεία

1) Καλύτερης παράστασης

2) Σκηνοθεσίας

3)Επιλογής Kειμένου

4)Πρωτότυπου Κειμένου

5)Α’ Γυναικείου Ρόλου

6)Α’ Ανδρικού Ρόλου

7)Β’ Γυναικείου Ρόλου

8)Β’ Ανδρικού Ρόλου

9)Ενδυματολογίας

10)Σκηνογραφίας «Τάσος Ζωγράφος»

11)Μουσικής Σύνθεσης

12)Μουσικής Επιμέλειας

13) Χορογραφίας – Κίνησης

Επίσης, θα απονεμηθεί και Βραβείο Κοινού.

Απ ΄ ευθείας μετάδοση σε όλο τον κόσμο

Αξίζει να αναφέρουμε τέλος πως καθ ΄ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα υπάρχει η δυνατότητα της απευθείας μετάδοσης μέσω του site της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Συλλόγων : www.enpolis.gr

Το «ραντεβού» με το θεατρόφιλο κοινό θα δίνεται καθημερινά στις 8.30 το βράδυ στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας. Το εισιτήριο είναι συμβολικό και κοστίζει 5 ευρώ.

Παρουσιάζει η ηθοποιός Χριστίνα Μαντέση.

 

 


Total
0
Shares
Previous Article

Τρίκαλα BC Aries: Από 3 ευρώ τα εισιτήρια με το Ρέθυμνο

Next Article

Η Διακοινοβουλευτική Διπλωματία

Total
0
Share