Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Καρδίτσα – Θεσσαλία: Απειλούνται από δημογραφικό μαρασμό – κλιματική κρίση/λειψυδρία-ανισότητες και νεοφτώχεια…

Γέφυρα Κοράκου - Άρτα (80χλμ) - Γέφυρα Κοράκου - Καρδίτσα (80χλμ) - Η ζοφερή υπόθεση της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» ευκαιρία για ανάπλαση-ανασύνθεση του αυτόνομου ελεύθερου Αυτοδιοικητικού χώρου - Το αλαλούμ με διορισμό Γιατρών στα ορεινά άγονα Ιατρεία συνεχίζεται από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας - Δημήτρης Παπακώστας - Άρχισε να ακούγεται η «μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων»

Καρδίτσα – Θεσσαλία: Απειλούνται από δημογραφικό μαρασμό – κλιματική κρίση/λειψυδρία-ανισότητες και νεοφτώχεια…

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας


Σε μείζον εθνικό πρόβλημα εξελίσσεται ο Δημογραφικός μαρασμός του κεντροβαρούς ν. Καρδίτσας και απαιτείται η συστράτευση όλων των φορέων για την δημογραφική ανόρθωση και τη στήριξη των νέων γονέων κ παιδιών.

Είκοσι (20) σχολεία (Δημοτικά – Νηπιαγωγεία) σε αναστολή από πεδινά χωριά και ορεινά του Νομού μας… οι μαθητές μειώνονται, οι σχολικές μονάδες κλείνουν…

Στην ορεινή δυσπρόσιτη απομακρυσμένη περιοχή της Αργιθέας κρατάμε δυνάμεις και οι ντόπιοι μόνιμοι κάτοικοι… “φυλάνε Θερμοπύλες” !

Παραμένουν ανοιχτά τα Σχολεία στο Ανθηρό (Δημοτικό κ Νηπιαγωγείο), ενώ σε εκείνα του Αργυρίου, οι γονείς αποφάσισαν για την καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών τους να τα μεταγράψουν στα πολυθέσια σχολεία του γειτονικού Ραπτόπουλου Αγράφων Ευρυτανίας (απόσταση 15-20 χλμ).

|. Λόγω της επιλογής αυτής των γονιών, σε αναστολή τίθενται με απόφαση της αρμόδιας Δ/νσης και το Νηπιαγωγείο και το μονοθέσιο Δημοτικό σχολείο Αργυρίου.
• Άλλα τρία παιδιά από Ρόγκια-Βραγκιανών Αχελώου-Αργιθέας μετακινούνται καθημερινά σε σχολεία της Ευρυτανίας με απόφαση – σωστή και φρόνιμη – των γονιών τους για καλύτερη μόρφωση και κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη των μικρών μαθητών.

Συνολικά περί τα 12 παιδιά των χωριών της Καποδιστριακής Ενότητας Αχελώου-Αργιθέας φοιτούν στα γειτονικά σχολεία Ραπτόπουλου, ενώ κάποια άλλα σε σχολεία του Μουζακίου ή σε τεχνικές σχολές Καρδίτσας.

* Το 1999 ζούσαν 100 παιδιά στα πέντε χωριά του τ. Δήμου Αχελώου…. και φοιτούσαν στα τρία σχολεία, το νηπιαγωγείο και στο Γυμνάσιο Βραγκιανών (23 μαθητές).

||. Επειγόντως, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Αργιθέας οφείλουν :

1. Να βελτιώσουν την βατότητα κεντρικών σχολικών δρόμων.
– Ασφαλτόστρωση Δρόμου Ρογκίων Βραγκιανών έως Όρια Ευρυτανίας (6 Χλμ).
– Άμεση αποκατάσταση στο ρέμα Πέτρες (Βρυλώνια) & έως Σταυροπήκι.

2. Οι αρμόδιες αρχές (Δ/νση Τεχνικών Έργων Καρδίτσας – Αστυνομία) να ελέγξουν την κατάσταση του οδοστρώματος και να επισημάνουν τα λίαν επικίνδυνα σημεία.
Αυτεπάγγελτη η υποχρέωση αυτή – νόμος 3481/2006 άρθρο 7-Παρ 5-6, μέσω της κινητής μονάδας ΕΛΑΣ και φωτογράφιση – βιντεοσκόπηση από Δήμο και Αιρετούς ΔΣ.

# Οι μαθητές έχουν αναφαίρετο δικαίωμα σε ασφαλή προσβασιμότητα και άνετη συγκοινωνία-μεταφορά τους στα σχολεία και σπίτια τους.
Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα, πριν συμβεί … κακό.

– Ασφαλτόστρωση σχολικού κεντρικού δρόμου από Αργύρι έως Γέφυρα Αυλακίου όρια Ευρυτανίας κ Αιτωλοακαρνανίας (5χλμ).
Επίσης, τεχνικά έργα – οχετοί – τεχνικός έλεγχος στα σχολικά οχήματα.
Συντήρηση – εξοπλισμός των σχολείων – ειδικό βοήθημα σε όλους τους μαθητές ορεινών περιοχών (γεύμα – ηλεκτρονικά μέσα κλπ).

|||. Η Θεσσαλία απειλείται από την κλιματική κρίση, τα νερά Αχελώου δεν αξιοποιούνται και η Σαχαροποίηση του κάμπου προ των… πυλών.
Τα ημιτελή και παρατημένα έργα Φράγματος Συκιάς και Δρακότρυπας επί δεκαετία και πλέον, έχουν πληγώσει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον της ορεινής Αργιθέας, τα οδικά δίκτυα (Τύμπανος – Συκιά – όρια Άρτας ).
Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει τελική απόφαση, αν πράγματι έχει την πολιτική βούληση να ολοκληρώσει τα έργα Μεταφοράς νερών άνω ρου Αχελώου ποταμού και αν φυσικά έχει το Δημόσιο Ταμείο τα αναγκαία χρήματα.
Έχουμε επισημάνει τα προβλήματα, την αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τονίσαμε: χωρίς Διακομματική Συνεννόηση, δίχως συναντίληψη με φορείς Αιτωλοακαρνανίας, αδύνατον να γίνουν τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η Θεσσαλία !
Προτείναμε στον επί 11 έτη περιφερειάρχη Θεσσαλίας να συστήσει ειδική επιτροπή που σε 100 μέρες θα τεκμηριώσει το δίκαιο αίτημα των Θεσσαλών!
Όπως έγινε στην Εύβοια με την Επιτροπή Στ. Μπένου.

* Ο Καρδιτσιώτης καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο ακαδημαϊκός Χρ. Ζερεφός – ο τ.πρυτανης καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας Παν. Γούλας / Αργιθεάτης, ο έγκριτος δημοσιογράφος και βιοτεχνολόγος Γιάννης Κολλάτος και άλλοι αξιόλογοι Θεσσαλοί θα μπορούσαν να επιστρατευτούν για τον υπέρτατο πατριωτικό
αγώνα ….!
Η ορεινή Αργιθέα δεν μπορεί να ζει άλλο στα…. χαλάσματα των” έργων Αχελώου”….
Το Υπουργείο Υποδομών και η ΔΕΗ ας σπεύσουν να δώσουν άμεσα λύση !

√ Να επενδυθούν οι επικίνδυνες πέντε οδικές Σήραγγες Συκιάς Αργιθέας.
√ Να ασφαλτοστρωθεί η εναλλακτική διαδρομή λόφο Πέντε Αδέλφια.
√ Πλέγματα τοιχεία αντιστήριξης στηθαία-σήμανση από Συκιά έως Τύμπανο.
√ Οδική σήραγγα Τυμπάνου βάσει υπάρχουσας μελέτης.

|||. Η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας έχει πολιτική νομική και ηθική υποχρέωση να αμβλύνει τις ανισορροπίες, τις άδικες ανισότητες μεταξύ Δυτικής Ορεινής Θεσσαλίας και Ευημερούσας Ανατολικής.
Να στρωθούν με άσφαλτο οι τελευταίοι χωματόδρομοι – διανομαρχιακές συνδέσεις….. αποτελούν στίγμα …ντροπή για την ισχυρή Θεσσαλία του 2021…!
Να επισκεφθεί η ηγεσία την κοιλάδα Αχελώου ποταμού, τα έργα Αειφορικών επενδύσεων (Αργύρι Αχελώου – Αργιθέας και Βραγκιανά – Καταφύλλι).
Να συνεδριάσει εκτάκτως το ΠΣ Θεσσαλίας στα Βραγκιανά – οικοσυνεδριακό τόπο Παναγίας Επισκοπής (7 χλμ από έργα Συκιάς Αργιθέας).
Η Δημοτική Αρχή Αργιθέας, το ΔΣ ,οι φορείς να αναδείξουν με όλα τα μέσα τα σοβαρά ζητήματα οδικού- κοινωνικού κ οικονομικού αποκλεισμού που βιώνει η ορεινή Πατρίδα μας και να διεκδικήσουν ανταποδοτικά έσοδα και έργα από τις ισχυρές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα ΑΠΕ (Αιολικά Τυμπάνου – Χονδροσπάνι – Αετοχώρι και Υδροηλεκτρικά)….!

Μαχητικά – Υπεύθυνα και με Καινοτόμο αντίληψη…..
Όπου κλείνει ένα σχολείο πρέπει η Αυτοδιοίκηση να ανοίγει ένα κέντρο Φροντίδας για ανήμπορους δημότες….

Υ.Γ Με χαρά διαβάζουμε ότι ο Δήμος Καρδίτσας, ο φίλος Δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος οργάνωσε την ειδική συνεδρίαση του Απολογισμού Πεπραγμένων για την διετία που πέρασε και παρουσίασε τους στόχους για το 2022-23.
Στο Παυσίλυπο με τήρηση όλων των πρωτοκόλλων υγείας…..
Οι δικαιολογίες του… κόβιντ19, ας λάβουν τέλος σε όλους τους άλλους ΟΤΑ.
Η ενημέρωση και η συμμετοχή είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας ….

Δημήτρης Παπακώστας/10-9-21




Total
0
Shares
Previous Article
Η Basketleague έρχεται στην Καρδίτσα! Προμηθέας Πάτρας, ΠΑΟΚ, Λάρισα στο λαμπερό τουρνουά μπάσκετ

Η Basketleague έρχεται στην Καρδίτσα! Προμηθέας Πάτρας, ΠΑΟΚ, Λάρισα στο λαμπερό τουρνουά μπάσκετ

Next Article
Δήμος Καρδίτσας: Κλειστή, ασυντήρητη και μη επισκέψιμη η δημοτική Πινακοθήκη

Δήμος Καρδίτσας: Κλειστή, ασυντήρητη και μη επισκέψιμη η δημοτική Πινακοθήκη

Related Posts