Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Καρδίτσα: «Νταλίκες» & «Ματρακάδες» στην πλατεία Πλαστήρα

 

Καρδίτσα + Ποδήλατο = Αιώνια αγάπη

Έκθεση- συνάντηση παλιών ποδηλάτων διοργανώνει την Κυριακή 3 Ιουνίου και ώρα 7.00 μμ στην πλατεία Πλαστήρα ο Δήμος Καρδίτσας  γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

podilatamatrakadeskarditsa1Με ψήφισμα που υιοθέτησε στις 12 Απριλίου 2018 στη Νέα Υόρκη, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακηρύσσει την 3η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα του Ποδηλάτου αναγνωρίζοντας «τη μοναδικότητα, μακροβιότητα και ευελιξία του ποδηλάτου», που αποκαλεί «σύμβολο βιώσιμης μετακίνησης», και τα διάφορα οφέλη του για το περιβάλλον, την υγεία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνία.

Η Καρδίτσα είναι η πόλη του ποδηλάτου και ο Δήμος Καρδίτσας γιορτάζει την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας για το αγαπημένο μέσο μετακίνησης γενιών και γενιών συμπολιτών, με μια εκδήλωση-γιορτή που αναδεικνύει την αιώνια σχέση της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής με το ποδήλατο:

Μια έκθεση- συνάντηση παλιών ποδηλάτων στην πλατεία Πλαστήρα!

Το ραντεβού με τους Καρδιτσιώτες επαγγελματίες που με πολύ μεράκι και αγάπη για τα παλιά ποδήλατα, τους δίνουν μια “δεύτερη ζωή”, συντηρώντας και αναπαλαιώνοντάς τα, αλλά και με κάθε Καρδιτσιώτη που έχει στην κατοχή του ένα παλιό ποδήλατο, τον οποίο και καλούμε να το φέρει στο χώρο της έκθεσης είναι στις 7.00 μμ και είναι μια ευκαιρία για τους συμπολίτες κάθε ηλικίας να θαυμάσουν από κοντά τα ποδήλατα – σύμβολα άλλων δεκαετιών που συνεχίζουν να προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις στους ιδιοκτήτες τους.

Οι «νταλίκες» ή «ματρακάδες»

Τα μεγάλα και βαριά αυτά ποδήλατα, γνωστά ως «νταλίκες» ή «ματρακάδες» χρησιμοποιήθηκαν από το 1960 και μετά ως μεταφορικό μέσο για τη μετάβαση των κατοίκων στην εργασία τους. Έτσι, καθημερινά διένυαν μεγάλες αποστάσεις, όπως Καρδίτσα – Τρίκαλα, Καρδίτσα – Παλαμάς, Καρδίτσα – Λεοντάρι κ.ά, τόσο με κρύο όσο και με ζέστη. Τα ίδια αυτά ποδήλατα χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για τους καθημερινούς περιπάτους και τη μετάβαση ζευγαριών από τα γύρω χωριά στην Καρδίτσα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα παλιά αυτά ποδήλατα είχαν άδεια κυκλοφορίας και έφεραν στο πίσω μέρος τον απαραίτητο αριθμό.

Τα ποδήλατα αυτά συνήθως κληρονομήθηκαν από τον πατέρα ή τον παππού και πολλά από αυτά βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, έχουν χειρόφρενο και κόντρα και μερικά από αυτά διαθέτουν καρεκλάκι στο πάνω μέρος του σκελετού για να μπορούν να μεταφέρουν μικρά παιδιά. Οι πιο γνωστές μάρκες, τις οποίες βλέπουμε ακόμη και σήμερα, είναι τα Βίσμαρκ, τα Ρουαγιάλ και τα Γκόρεγκ.

Σας περιμένουμε όλους σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή των παλιών ποδηλάτων.




Total
0
Shares
Previous Article

Μεταφορά των οστών των απογόνων του Αρχιστράτηγου Γεώργιου Καραϊσκάκη στο Μαυρομμάτι

Next Article

Εμπορικός Σύλλογος Μουζακίου: Γενική Συνέλευση Μελών