Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Καρδίτσα: Μοναδική πρωτεύουσα νομού χωρίς πολιτιστικό κέντρο

2 Απρίλη: Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου - 11 Δεκέμβρη: Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού - Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Καρδίτσα: Μοναδική πρωτεύουσα νομού χωρίς πολιτιστικό κέντρο

Άρθρο της Χρυσούλας Κατσαβριά Σιωροπούλου

πρ. Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Εικόνες εγκατάλειψης, ρύπανσης και υποβάθμισης χαρακτηρίζουν τη δημοτική αγορά της Καρδίτσας.

Η τοπική αυτοδιοίκηση δυστυχώς δεν αντιμετώπισε σοβαρά την ανάγκη να εξωραϊστεί αυτό το ιστορικό κομμάτι της πόλης ούτε ανταποκρίθηκε σε προτάσεις ώστε να αποτελέσει κόμβο πολιτιστικής συνοχής .

Ο επισκέπτης παρατηρεί με θλίψη τη ρημαγμένη αγορά και το εγκαταλελειμμένο κτίριο της Ηλεκτρικής Εταιρείας απέναντί της.

Είναι κρίμα ο Δήμος Καρδίτσας να διαθέτει ένα κτίριο διατηρητέο, στη καρδιά της πόλης, με εξασφαλισμένες πιστώσεις για την ανοικοδόμησή του από το 2017 και να  το αφήνει να χαθεί…

Ένα κτίριο που οραματιστήκαμε να αποτελέσει χώρο πολιτισμού, δράσης και συγκέντρωσης των συλλόγων, αλληλεπίδρασης των ανθρώπων της τέχνης και των νέων, παραμένει ένα κτίριο φάντασμα στο κέντρο της πόλης μας.

Η παλιά Ηλεκτρική Εταιρεία αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα βιομηχανικά κτίρια στην πόλη της Καρδίτσας. Η δυνατότητα αξιοποίησής του για πολιτιστικούς σκοπούς, διαφάνηκε μια δεκαετία πριν με τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέο συγκρότημα και την δωρεά στο Δήμο Καρδίτσας, της τεχνικής Μελέτης Ανάπλασης της Παλιάς Ηλεκτρικής και του περιβάλλοντα χώρου, από τους αδελφούς Βασίλειο και Αθανάσιο Μπρακατσούλα.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2013 αλλά « ξεχάστηκε» στα συρτάρια του υπουργείου πολιτισμού και της περιφέρειας Θεσσαλίας, και παρέμεινε αδρανής έως το 2017.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με το ποσό των 3 εκατ.ευρώ.

Το έργο «Αποκατάσταση της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας» υπήρξε ένα προσωπικό στοίχημα, τα χρόνια που διετέλεσα βουλευτής Καρδίτσας.

Από το 2016, συνεργάστηκα στενά με τον δωρητή της μελέτης και πρ.Βουλευτή κ. Βασίλη Μπρακατσούλα και πιάσαμε το νήμα από την αρχή.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά του τότε Αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη και του υπουργού Ανάπτυξης κ. Α. Χαρίτση, προκειμένου να γίνει κατανοητή η σημασία του έργου και να ξεπεραστούν τα κάθε είδους γραφειοκρατικά και τεχνικά εμπόδια. Θετική υπήρξε και η ανταπόκριση από τον τότε Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Φ. Αλεξάκο.

Η μελέτη έπρεπε να επικαιροποιηθεί, ουσιαστικά να ξαναγίνει απ την αρχή. Παραδόθηκε ολοκληρωμένη στο Δήμο Καρδίτσας τον Ιούνιο του 2017 και τον επόμενο μήνα το έργο εντάχθηκε στο ΠΔΕ Θεσσαλίας.

Η επικαιροποιημένη μελέτη κατατέθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων και έλαβε τελική έγκριση του ΥΠ.Πολιτισμού, τον Απρίλιο του 2019…

Σκόπιμες καθυστερήσεις και απροθυμία υλοποίησης -από την περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Καρδίτσας- ενός  έργου που έχει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, μας έφεραν στον Οκτώβρη του 2022 να αναμένεται ακόμη η δημοπράτησή του!

Οι  κ.κ.Αγοραστός και Τσιάκος, φέρουν βαρύτατη ευθύνη για τη διαχείριση του έργου «Αποκατάσταση κτιρίου Ηλεκτρικής Εταιρείας».

Η φύση του έργου που είναι συντήρηση – αναστήλωση διατηρητέου κτίσματος, δεν επιτρέπει να μένει άλλο το κτίριο ημιτελές, διότι οι βλάβες του εξελίσσονται, η κατάστασή του επιδεινώνεται, το κόστος του έργου ανεβαίνει και τα τεύχη δημοπράτησης θέλουν αλλαγή.

Επιπλέον, η απαξιωμένη εικόνα του είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για το κέντρο της πόλης.

Γιατί δεν έχουν δώσει προτεραιοποίηση στις αναγκαίες ενέργειες ενώ τακτικά μας ανακοινώνουν με Δ.Τ. το ενδιαφέρον τους για το έργο και μιλούν για καθυστερήσεις εκκίνησης λόγω ελλιπών στοιχείων της μελέτης;

Η μη ωριμότητα της μελέτης που επικαλούνται είναι προσχηματική αφού ήταν ώριμη στο 80%, η ένταξη επιλέξιμη, εφικτή και προσυμφωνημένη από το 2019. Πρόσκληση όμως δεν βγήκε ποτέ ώστε να ετοιμαστεί στο 100%.

Ο λόγος που δεν προχώρησε είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης !!!

Κύριοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

αν και όταν αποφασίσετε ότι σας ευνοούν οι συγκυρίες για να αρχίσει το έργο, ίσως να μην υπάρχει καν το κτίριο, αφού μετά τον Ιανό, καταρρέει μέρα με τη μέρα…

Αν θέλατε να γίνει Πνευματικό Κέντρο στην Καρδίτσα, να σωθεί το κτίριο της παλιάς Ηλεκτρικής και να αναβαθμιστεί η περιοχή, θα είχατε κάνει το έργο με αυτεπιστασία, όπως ακριβώς έγινε στα Τρίκαλα.

Λύσεις υπάρχουν και μάλιστα δοκιμασμένες!!!

Θέληση δεν υπάρχει!

Η ολιγωρία και ο εμπαιγμός σας  απέναντι στη πόλη και τους πολίτες πρέπει επιτέλους να τελειώσει!

Προφανώς ο γενικά παραμελημένος νομός μας, προσφέρεται μόνο για έργα βιτρίνας, έργα που εξυπηρετούν περισσότερο την κερδοφορία των εργολάβων, με αποτυχημένες πλακοστρώσεις και  αποσπασματικές ασφαλτοστρώσεις, για να ρίξετε στάχτη στα μάτια μας, λίγους μήνες πριν τις εκλογές.

Η αναβλητικότητά σας αποτελεί ντροπή απέναντι στον δωρητή κ. Βασίλη Μπρακατσούλα, για τον οποίο η υλοποίηση του έργου αποτελεί όνειρο ζωής.

Ντροπή για την απίστευτη ταλαιπωρία και επιπλέον οικονομική επιβάρυνση που έχει υποστεί ο ίδιος και η οικογένειά του, χωρίς αποτέλεσμα, με την ευκαιριακή εργαλειοποίηση του έργου από μέρους σας.

Αλήθεια κ. Δήμαρχε,

Γνωρίζετε ότι όλες οι πρωτεύουσες νομών διαθέτουν τουλάχιστον ένα Πνευματικό Κέντρο – με τη Καρδίτσα θλιβερή εξαίρεση;

Πώς αισθάνεστε όταν περνάτε απ τα γειτονικά Τρίκαλα, και βλέπετε το υπέροχο «Πνευματικό Κέντρο – Μουσείο  Τσιτσάνη» – στις πρώην φυλακές Τρικάλων- ένα έργο που η μελέτη του ξεκίνησε μετά από τη δική μας Παλιά Ηλεκτρική;

Δυστυχώς κ. Περιφερειάρχη και κ. Δήμαρχε ο σχεδιασμός σας για την Ηλεκτρική Εταιρεία δεν υπηρετεί το κοινό συμφέρον.

Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε εδώ να σας υπενθυμίζουμε τις ευθύνες σας για το μέλλον αυτού του κτιρίου !!!




Total
0
Shares
Previous Article
Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μουζακίου - Δήμος Μουζακίου: Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων τα βράδια στην κεντρική οδό Αντώνη Βασιλείου και στην οδό Πόντου στο Μουζάκι Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μουζακίου

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μουζακίου - Τα θέματα της συνεδρίασης

Next Article
Σοφάδες: Εντυπωσίασε η πολυβραβευμένη ταινία «Daniel 16» - H πολυβραβευμένη κινηματογραφική ταινία «DANIEL 16» στο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων

H πολυβραβευμένη κινηματογραφική ταινία «DANIEL 16» στο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων

Related Posts

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ξεκινούν οι διαδικασίες διαβούλευσης για την ΟΧΕ Πολιτιστικών - Τουριστικών Διαδρομών - Ανοικτή Πρόσκληση για τις Ημερίδες Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για την Π.Π. 2021-2027

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για…