Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Καρδίτσα : Λουτρά Σμοκόβου

Ήταν το 1662
loutra smokovo 1
Ήταν το 1662 όταν οι Μοναχοί Μόσχος και Φράγκος Στραβοένογλου που κατά την παράδοση ήταν Σμοκοβίτες άρχοντες, αξιοποίησαν τις πηγές χτίζοντας πρόχειρες εγκαταστάσεις και λουτήρες.
Αργότερα επισκέπτονταν τακτικά τα λουτρά για θεραπεία και ο Αλή πασάς των Ιωαννίνων μαζί με τον Μαχμούτ πασά που έδωσαν τα ονόματά τους σε δύο πηγές της λουτρόπολης. Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Μενελαΐδας το 1882 οι πηγές περιήλθαν στο Ελληνικό Δημόσιο που άρχισε να τις εκμισθώνει σε ιδιώτες για την εκμετάλλευσή τους.
Το 1903 οι πηγές παραχωρούνται για 20 χρόνια στον Τερτίπη που ήταν πολιτευτής Καρδίτσας. Εκείνη την εποχή άνοιξε και ο δρόμος από την Καρδίτσα προς το Σμόκοβο και άρχισαν να κατασκευάζονται τα πρώτα ξενοδοχεία.
Το 1923 η εκμετάλλευσή τους πέρασε για 25 χρόνια στην εταιρία Γενικών Επιχειρήσεων Καρδίτσας που κατασκεύασε ένα σύγχρονο για την εποχή υδροθεραπευτήριο.
Το 1943 επειδή φιλοξενούνταν εκεί η Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ, οι Γερμανοί ανατίναξαν τις εγκαταστάσεις.
Το 1952 παραχωρήθηκαν με μίσθωση από τον ΕΟΤ σε ιδιώτη με την υποχρέωση να τα ανοικοδομήσει, ενώ με σύμβαση που υπεγράφη στις 19-4-1983, η εκμετάλλευση των πηγών παραχωρήθηκε στην κοινότητα Λουτροπηγής.
ΣΗΜΕΡΑ
Τα Λουτρά Σμοκόβου βρίσκονται σε μια καταπράσινη ρεματιά, σε υψόμετρο 450 μ. και απέχουν 6 χλμ. από το χωριό Σμόκοβος (Λουτροπηγή).
Τα ιαματικά νερά αναβλύζουν από πέντε πηγές σε φυσική θερμοκρασία 37 έως 40,2 βαθμούς Κελσίου και διοχετεύονται στο υδροθεραπευτήριο. Έχουν σύσταση θειούχα αλκαλική, ελαφρά οσμή υδρόθειου και θεωρούνται από τα καλύτερα της Ελλάδας.
Αρκετά ξενοδοχεία είναι χτισμένα πολύ κοντά στο υδροθεραπευτήριο και έχουν όλα θέα προς την κεντρική πλατεία που βρίσκονται τα περισσότερα καταστήματα. Μετά τον πρόσφατο εκσυγχρονισμό τους είναι όλα σε άριστη κατάσταση και κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες έτσι ώστε να καλύπτουν πελάτες όλων των απαιτήσεων και οικονομικών δυνατοτήτων.
Το Υδροθεραπευτήριο είναι από τα πλέον σύγχρονα και από τον Ιούνιο του 2009 ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο συγκρότημα SPA, το οποίο σε συνδυασμό με τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών προσφέρει στους επισκέπτες χαλάρωση και ευεξία.
Το νέο συγκρότημα διαθέτει πισίνα, ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, δύο κλασικές και δύο διαθερμικές σάουνες, δύο αίθουσες χαμάμ και δύο αίθουσες χαλαρωτικού μασάζ. Επίσης υπάρχουν ατομικές αίθουσες εισπνοών, αίθουσα ρινοπλύσεων και ατομικές μπανιέρες μεγάλες, άνετες, καθαρές που με το πάτημα ενός κουμπιού γίνονται υδρομασάζ (τζακούζι).
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, προσλαμβάνεται ειδικευμένο προσωπικό σε όλες τις θέσεις και μόνιμα στη λουτρόπολη υπάρχει γιατρός.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τα ιαματικά νερά των πηγών συνιστώνται για παθήσεις του αναπνευστικού, ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, νευραλγίες, μυαλγίες, δερματοπάθειες, και γυναικολογικές παθήσεις.
Η θεραπεία με ιαματικό νερό είναι γνωστή στην χώρα μας από τους αρχαίους χρόνους όχι μόνο σε εμπειρικό αλλά και σε επιστημονικό επίπεδο, γεγονός που αποδεικνύει πόσο πολύ οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ασχοληθεί με τα ιαματικά νερά. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν καλά μερικές ιδιότητες των ιαματικών λουτρών τα οποία χρησιμοποιούσαν όχι μόνο για θεραπευτικούς λόγους αλλά και για να διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Ηρόδοτο (484-410) που καθιέρωσε το χρόνο λουτροθεραπείας σε 21 μέρες.
Σήμερα ο θεραπευτικός τουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που έχει στόχο την πραγματοποίηση διακοπών για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Σ’ αυτή την προοπτική εντάσσονται και τα λουτρά Σμοκόβου.
loutra smokovo 3
loutra smokovo2
KARDITSAS.BLOG:



Total
0
Shares
Previous Article
orkomwsia vouleutwn 2019 3

Ορκίστηκαν οι 300 της Βουλής των Ελλήνων

Next Article
arrested

Συνελήφθησαν για κατοχή ναρκωτικών και αφορολόγητου καπνού