Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Καρδίτσα: Αίτημα-Πρόταση για παροχή δεκατιανού σε όλους τους μαθητές από τα σχολικά κυλικεία

Καρδίτσα: Αίτημα-Πρόταση για παροχή δεκατιανού σε όλους τους μαθητές από τα σχολικά κυλικεία

Καρδίτσα: Αίτημα-Πρόταση για παροχή δεκατιανού σε όλους τους μαθητές από τα σχολικά κυλικεία

Η Διοίκηση του Επιμελητήριου Καρδίτσας, κατόπιν σχετικού αιτήματος-πρότασης του Σωματείου Σχολικών Κυλικείων Νομού Καρδίτσας, στηρίζει και προωθεί τα δίκαια αιτήματα των επιχειρηματιών του κλάδου και απέστειλε στα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την κάτωθι επιστολή:

«Αξιότιμοι Υπουργοί,

Σας επισυνάπτουμε επιστολή του Σωματείου Σχολικών Κυλικείων Νομού Καρδίτσας με πρόταση του για : «Διανομή ολοκληρωμένου προγεύματος-δεκατιανού, στο σύνολο των μαθητών όλων των σχολείων της χώρας από τα σχολικά κυλικεία με την ένταξη τους σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα».

Το Επιμελητήριο Καρδίτσας αναγνωρίζοντας την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων του Νομού Καρδίτσας, που επλήγησαν τόσο από την πανδημία του κορονοϊού όσο και από την θεομηνία «ΙΑΝΟΣ», στηρίζει τους εκπροσώπους του κλάδου, προωθεί τα δίκαια αιτήματά τους και συντάσσεται με την ολοκληρωμένη πρόταση του Σωματείου τους.

Η πολιτεία καλείται να λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυσή τους, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία αλλά και προς όφελος  της  μαθητικής κοινότητας.

Σας παρακαλούμε να εξετάσετε το αίτημα του Σωματείου Σχολικών Κυλικείων Νομού Καρδίτσας καθώς αφορά το σύνολο των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και αποτελεί μια εμπεριστατωμένη πρόταση για την  ουσιαστική στήριξη και επιβίωσή τους.»

Ο Προέδρος

ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ακολούθως επισυνάπτεται η πρόταση του Σωματείου Σχολικών Κυλικείων του Νομού Καρδίτσας:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

email: demiripanagiota@gmail.com

Τηλέφωνο: 6980782215

Προς:

Πρόεδρο Επιμελητηρίου Καρδίτσας

Κο Ζυγογιάννη Κωνσταντίνο

ΘΕΜΑ: Αίτημα παρέμβασης – Ενημέρωση για την πρότασή μας να παρέχεται δεκατιανό σε όλους τους μαθητές από τα σχολικά κυλικεία.

Μετά από έναν χρόνο αναστολής λειτουργίας των σχολικών κυλικείων, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας γνωστοποιήσουμε τη σταδιακή καταστροφή του κλάδου μας. Η πανδημία, η επέλαση του καταστροφικού φαινομένου του Ιανού αλλά και οι πρόσφατες ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στη Θεσσαλία έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα τις επιχειρήσεις μας.

Από την περσινή χρονιά εργαστήκαμε ελάχιστα αφού αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας αρκετές φορές με τις προμήθειές μας να χαλάνε, χωρίς έσοδα και μόνο συσσώρευση των χρεών μας που αδυνατούμε να πληρώσουμε. Επιπρόσθετα, πολλές οικογένειες δυσκολεύονται να σιτίσουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ως απόρροια του γενικότερου οικονομικού πλήγματος της τοπικής κοινωνίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε τη σίτιση σε όλα τα παιδιά μέσω προγράμματος από τα σχολικά κυλικεία. Μια πρωτοβουλία που η εφαρμογή της θα τονώσει αναμφισβήτητα την οικονομία του τόπου μας.

Ειδικότερα:

Διανομή δια των σχολικών κυλικείων ολοκληρωμένου προγεύματος- δεκατιανού, στο σύνολο των μαθητών (Μοντέλο για την εφαρμογή το προγράμματος αυτού μπορεί να αποτελέσει η Κυπριακή Δημοκρατία). Θεωρούμε, βέβαιο, ότι τα κεφάλαια που θα διατεθούν από τον νέο αναπτυξιακό νόμο ή από προγράμματα της Ευρώπης επαρκούν πλήρως για τη χρηματοδότηση του δεκατιανού αυτού. Μάλιστα έτσι θα διασφαλιστεί (ακόμη και λόγω της πανδημίας, που για να φύγει παντελώς παγκοσμίως θα χρειαστεί ίσως και χρόνια) και η απόλυτη ασφάλεια στην παροχή του καθώς μπορεί να διανέμεται και από εμάς τους ίδιους στα τμήματα χωρίς καμία επαφή με τα παιδιά.

Με τη διανομή δεκατιανού μέσω των Σχολικών Κυλικείων

1. Δε θα σπαταλούνται χρήματα καθώς θα δίνονται σε όλα τα παιδιά και όχι σε μερικά  μόνο,

2. Δε θα πετιέται απολύτως τίποτα καθώς πρόκειται για προϊόντα που τα παιδιά συνηθίζουν να προτιμούν και να χρειάζονται για να μπορέσουν να βγάλουν τη μέρα τους στο σχολείο,

3. Δε θα περισσεύει τίποτα καθώς πριν τα μοιράσουμε στα παιδιά θα γνωρίζουμε τον αριθμό της δύναμης του σχολείου από την πρώτη ώρα του μαθήματος,

4. Τα προϊόντα θα είναι ζεστά και φρέσκα καθώς μόλις πριν λίγο θα τα έχουμε προετοιμάσει στον χώρο του σχολικού κυλικείου όπως είθισται,

5. Θα διανέμονται σε όλα τα παιδιά και σε όλες τις βαθμίδες ανεξαιρέτως την ώρα που τα παιδιά πεινούν και πρέπει να πάρουν δύναμη για να συνεχίσουν την ημέρα τους,

6. Θα «εκμεταλλευτεί» το πρόγραμμα την υφιστάμενη υποδομή εντός των Σχολικών κυλικείων όπου θα παρασκευάζονται και θα διανέμονται άμεσα τα τρόφιμα στα παιδιά,

7. Θα διανέμονται από εμάς που είμαστε οι καθ ‘ όλα αρμόδιοι για κάτι τέτοιο στον χώρο των σχολείων. Είμαστε οι μόνοι πιστοποιημένοι υγειονομικά και από τον ΕΦΕΤ κάθε τόσο και μάλιστα υποχρεωμένοι να καταρτιζόμαστε και να έχουμε τα αντίστοιχα πιστοποιητικά για αυτό,

8. Ουσιαστικά θα απορροφηθούν τα χρήματα σε πολλές και μικρές επιχειρήσεις που παλεύουν να κρατηθούν. Θα μοιραστούν τα κονδύλια του προγράμματος σε 10.000 οικογένειες (και όχι σε δύο μόνο) που σήμερα αργοπεθαίνουν ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των σχολείων (λόγω  covid-19) και των ελάχιστων ημερών λειτουργίας των επιχειρήσεών μας,

9. Υπάρχει η δυνατότητα να διανέμεται το δεκατιανό ακόμα και μέσα στις αίθουσες αν χρειαστεί (λόγω της πανδημίας) από εμάς τους ίδιους μέσα στα τμήματα των μαθητών χωρίς καμία επαφή με τα παιδιά,

10. Τελευταίο και εξίσου σημαντικό, η αποτελεσματικότερη προσέγγιση των διατροφικών αναγκών (καθώς υπάρχει λίστα διάθεσης συγκεκριμένων υγιεινών προϊόντων από το αρμόδιο Υπουργείο) των μαθητών της χώρας.

Τέλος θα είναι μια αλυσιδωτή απολαβή και ανάσα η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος για πολλούς κλάδους της τοπικής κοινωνίας όπως είναι οι εταιρείες σφολιατοειδών, οι εταιρίες γάλακτος, οι κάβες της περιοχής και πολλοί άλλοι που μας προμηθεύουν με προϊόντα και έχουν και οι ίδιοι σαφώς έρθει σε απόγνωση.

Ζητούμε να ξεκινήσει λοιπόν η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος από τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, όπου πραγματικά θα πρέπει να στηριχτούν οι μαθητές με τις οικογένειές τους πρώτα, αλλά και πολλοί μικροί επαγγελματίες που είναι υπό κατάρρευση.

Με εκτίμηση,

Το Δ. Σ.




Total
0
Shares
Previous Article
Χρ. Τριαντόπουλος: Σε Καρδίτσα και Οξυά για την παρακολούθηση των έργων αποκατάστασης των ζημιών του «Ιανού»

Χρ. Τριαντόπουλος: Σε Καρδίτσα και Οξυά για την παρακολούθηση των έργων αποκατάστασης των ζημιών του «Ιανού»

Next Article
Λιανεμπόριο: Τι αλλάζει από σήμερα – τι γίνεται με τα εμπορικά κέντρα

Λιανεμπόριο: Τι αλλάζει από σήμερα – τι γίνεται με τα εμπορικά κέντρα

Related Posts