ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ 2023: Χαιρετισμός Χρυσούλας Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Εδώ η ζωή, φοβάται να ζήσει…

ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ 2023: Χαιρετισμός Χρυσούλας Κατσαβριά – Σιωροπούλου

 Υποψήφιας βουλεύτριας Ν.Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.       

  • Ένας χαιρετισμός που δεν επετράπη να γίνει. Γιατί;

 Με αφορμή την τελετή έναρξης των Καραϊσκακείων, στην οποία παραβρέθηκα ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ως πρώην βουλευτής Καρδίτσας, θέλω να καταγράψω τα εξής:

-Μου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η συμπεριφορά της διοίκησης της Ένωσης  Πολιτιστικών Συλλόγων Ν.Καρδίτσας.

Πίστευα ότι είναι φορέας πολιτισμού και εκφραστής όλων των πολιτών, αλλά  και των πολιτικών εκπροσώπων  στα πολιτιστικά δρώμενα. Μια ανεξάρτητη πολιτισμική οντότητα που  δεν κάνει διαχωρισμούς, προσπαθεί με ευγένεια να διαχειριστεί το χρόνο και τα διαδικαστικά «επί ίσοις όροις» .

Άναυδη , όμως, παρατήρησα  ότι επαναλήφθηκε η συστηματική -εδώ και τέσσερα χρόνια- προσπάθεια απαξίωσης και φίμωσης κάθε  φωνής που δεν  πρόσκειται στο χώρο της Ν.Δ.  Υποτιμητική  και περιφρονητική αντιμετώπιση σε όποιον δεν είναι «ημέτερος» και εργαλειοποίηση   και του πολιτισμού  προς εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων.

-Για άλλη μια φορά η χωροταξία των επισήμων αλλά και η επιλογή των χαιρετισμών προσομοίαζε σε προεκλογική εκδήλωση της Ν. Δ.

-Η επικοινωνιακή καταιγίδα, με την οποία μας έχουν κατακλύσει τα φιλικά προσκείμενα προς τη Ν.Δ. Μ.Μ.Ε –πάντα με το αζημίωτο φυσικά – συνεχίζεται. Ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, με την απροκάλυπτη στήριξη συνεργατών και φίλων τους, που κατέχουν θέσεις σε φορείς, προωθούν παντού  και με κάθε τρόπο μόνο τα  δικά τους πολιτικά πρόσωπα.

 Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε περιττοί!

-Χειραγωγούνται πολιτικά  οι εκδηλώσεις;

 -Θυσιάζεται  η  πολυφωνία στο βωμό της μικροπολιτικής;

 Πώς θα χαρακτήριζε κανείς αυτούς που δεν  δίνουν δυνατότητα χαιρετισμού, δεν αναφέρουν καν ορισμένους πολιτικούς εκπροσώπους, ενώ τους  «εξαφανίζουν» ακόμη και από κάθε είδους υλικό, φωτογραφικό, γραπτό κ.ά.

-Τι είδους δημοκρατική τακτική θα μπορούσε να εκφράζει μια τέτοια στάση; Νομίζω ότι εύκολα μπορεί ο κάθε πολίτης να δώσει την απάντηση.

Η στάση ορισμένων και οι επιλογές τους δεν προσβάλλουν μόνο τους ίδιους. Αυτό θα ήταν το λιγότερο. Η στάση τους προσβάλλει τον θεσμό που υπηρετούν, τις κορυφαίες εκδηλώσεις του νομού, τους πολίτες, τις δημοκρατικές αρχές.

Η κοινωνία ας τους κρίνει…

Ως πρώην βουλευτής και νυν υποψήφια βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ως άνθρωπος του Πολιτισμού που διετέλεσα πρόεδρος και μέλος Δ.Σ. Πολιτιστικών Συλλόγων και της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν.Καρδίτσας και που υπηρέτησα για δεκαετίες και τον θεσμό των Καραϊσκακείων, αναγκάζομαι να χαιρετίσω τις εκδηλώσεις του ιστορικού θεσμού δια του Τύπου, εφόσον στην τελετή έναρξης που εκπροσωπούσα επίσημα  τον ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. – ο χαιρετισμός μου κρίθηκε περιττός.

Παραθέτω τον χαιρετισμό που κάποιοι δεν ήθελαν να ακουστεί:

«Τα Καραϊσκάκεια  αποτελούν έναν  καταξιωμένο θεσμό  με διακριτή ταυτότητα στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας μας. Μια γιορτή πολιτισμού, ιδιαίτερης σημασίας για την πόλη και το νομό μας, αφού αποδίδουν  τιμή στον ήρωα  Γεώργιο Καραϊσκάκη, του οποίου  η προσωπικότητα  παραμένει ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, δύναμης και αγωνιστικότητας.

Μουσική, τραγούδι, χορός αναδεικνύουν τον πλούτο  της λαϊκής μας παράδοσης και την ουσία του πολιτισμού.

Ο πολιτισμός είναι αναγκαιότητα στη ζωή μας, είναι αγώνας για την παιδεία, για τη γλώσσα , για την τέχνη, για την ιστορία μας, για την ύπαρξή μας στην ιστορία.

Η περιοχή μας  διαθέτει μια πλούσια και μεγάλης αξίας πολιτιστική κληρονομιά .

Μέσα από τα Καραϊσκάκεια μας δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψουμε τα χνάρια του πολιτισμού που κληρονομήσαμε που μαρτυρούν το μεράκι και τη ψυχή του λαού μας. Κι έχει  αξία  όταν  αυτά μπορούμε να τα ενεργοποιήσουμε στο παρόν και να φωτίσουμε  με αυτά   το μέλλον.

Σήμερα που δοκιμάζονται αξίες και  συμπεριφορές και τα  ξενόφερτα πρότυπα  δρουν ισοπεδωτικά στον πολιτισμό μας, είναι επιτακτική ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά να σκύψουμε όλοι με σεβασμό πάνω σ αυτό το κεφάλαιο, να στηρίξουμε   εκδηλώσεις που συνδέονται με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Αυτές τις μέρες η Καρδίτσα θα φιλοξενήσει χορευτές και χορεύτριες από  την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τους  καλωσορίζουμε όλους με μια μεγάλη αγκαλιά.  Άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες, όλοι μαζί, θα δώσουν τα χέρια σε χορούς κυκλωτικούς και με τραγούδια και μουσικές  θα μας ανεβάσουν λίγο ψηλότερα, ανοίγοντας  παράθυρο στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, με δικαιοσύνη και ευημερία για όλους.

Γιατί ο πολιτισμός ήταν πάντα  κομμάτι της ψυχής των ανθρώπων του μόχθου. Τους μπόλιαζε  και τους ενεργοποιούσε ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους της Ιστορίας μας. Ο πολιτισμός σήμερα είναι η δική μας αντίσταση στα δύσκολα!

Καλή επιτυχία!

Total
0
Shares