Καραϊσκάκεια 2019 στο Μαυρομμάτι – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Καραϊσκάκεια 2019 στο Μαυρομμάτι - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

 

92α ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ 2019 (1927-2019)

Οι μακροβιότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Θεσσαλίας

Μοναδικές Ιστορικές στιγμές θα βιώσουμε όλοι στην γενέτειρα του Αρχιστράτηγου Γ. Καραϊσκάκη τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα, 29/4/2019, στο ιστορικό Μαυρομμάτι Καρδίτσας.

Στις διήμερες φετινές πολιτιστικές εκδηλώσεις μνήμης για τον μέγιστο πολέμαρχο του ’21 ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου στα γνωστά ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ θα γίνει και η μετακομιδή των οστών των απογόνων του ήρωα. Συγκεκριμένα θα μεταφερθούν στο Μαυρομμάτι τα οστά του γιού του Καραϊσκάκη, Σπυρίδωνα και  της συζύγου του Μαρίας Κομνηνού–Βαρβάκη, των εγγονών του ήρωα Γεωργίου και της Ελισάβετ Σπ. Καραϊσκάκη, καθώς και των δισέγγονων Σπυρίδωνα, Ιωάννη και Ιουλίας. Τα οστά θα τοποθετηθούν σε μνημείο που κατασκευάστηκε με δαπάνη του Δήμου Μουζακίου στο προαύλιο της  κεντρικής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

Η μετακομιδή των οστών από το 1ο Κοιμητήριο των Αθηνών όπου βρίσκονταν έγινε με την υπ΄αρ.  798/31/5/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνών  τη συγκατάθεση και ενέργειες των σημερινών απογόνων του Γ. Καραϊσκάκη, Ιωάννη, Ελένης και Γεωργίου Λεωνίδα Καραϊσκάκη και: Τις ενέργειες του Συλλόγου Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας  “ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ” ,του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου “Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ”, του Δήμου Μουζακίου, της Βουλευτή στο Ν. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτα Βράντζα, η οποία έλκει την καταγωγή της  εκ μητρώς από το Μαυρομμάτι καθώς και άλλων πολιτικών και πολιτιστικών φορέων και προσώπων.

Το πρόγραμμα των δύο ημερών έχει ως εξής.

Πρώτη μέρα Δευτέρα 29/4/2019

Ώρα 11.00 π.μ.

Προσέλευση προσκεκλημένων στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Μαυρομματίου, στάση της πομπής της μεταφοράς των οστών στον Κόμπελο (Φανάρι) στο σημείο όπου υπογράφτηκε η συνθήκη παράδοσης της Θεσσαλίας από τους Τούρκους στους Έλληνες, στον γιό του Γ. Καραϊσκάκη Σπυρίδωνα το 1881, Επιμνημόσυνη Δέηση, συνέχιση της πομπής προς το Μαυρομμάτι.

Ώρα 11.30 π.μ.

Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Μαυρομματίου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου

Ώρα 12.00 μ.

Μεταφορά και εναπόθεση των οστών των απογόνων του Γ. Καραϊσκάκη στο μνημείο, επιμνημόσυνη Δέηση, χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Συλλόγου των απανταχού Μαυρομματιανών κ. Θ. Ζούμπο, κατάθεση στεφάνων, εκπροσώπων πολιτικών και πολιτιστικών φορέων, Εθνικός Ύμνος.

Ώρα 12.30 μ.μ.  

Μετάβαση στην κεντρική πλατεία, επιμνημόσυνη Δέηση μπροστά στον έφιππο ανδριάντα του Γ. Καραϊσκάκη, κατάθεση στεφάνων εκπροσώπων, πολιτικών και πολιτιστικών φορέων.

 13.15 μ.μ. 

Ερμηνεία παραδοσιακών τραγουδιών από την 30μελή χορωδία του Κ.Ι.Λ.Ε. ΑΠΟΛΛΩΝ Καρδίτσας, παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου “Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ”, του Α.Λ.Π. Συλλόγου Μουζακίου “ΟΙ ΓΟΜΦΟΙ” και του Πολιτιστικού Συλλόγου Φανερωμένης Τρικάλων “ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ”.


Δεύτερη ημέρα Τρίτη 30/4/2019

Ώρα 11.00 π.μ.

Στο κέντρο κοινωνικών εκδηλώσεων “ΕΝΑΣΤΡΟΝ” στο Μαυρομμάτι θα γίνει η παρουσίαση του Βιβλίου του συγγραφέα κ. Παύλου Καρακιόλη  “ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β’ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΗΓΕΜΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ”.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και σε όλους τους παραβρισκόμενους θα δοθεί  δωρεάν το βιβλίο για τους Μακεδόνες και την καταγωγή τους.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν αναλυτικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων (Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η.) κ. Βάϊος Φασούλας και η καθηγήτρια φυσικής Αγωγής κ. Έφη Γιώτη. Αποσπάσματα του βιβλίου θα αναγνώσει ο Φιλόλογος καθηγητής κ. Ν. Βλάχος. Τον συντονισμό θα κάνει ο κ. Δ. Γιώτης.

Η παρουσίαση του ιστορικού αυτού βιβλίου από τον ίδιο τον συγγραφέα είναι ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας και τη Θεσσαλία. Ο κ. Καρακιόλης έχει παρουσιάσει τα βιβλία του σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας με τεράστια απήχηση.

Χοροί της Μακεδονίας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου θα αποδώσει το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου με υπεύθυνη την χοροδιδάσκαλο κ Έφη Γιώτη

Οι Διοργανωτές:

Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»

Ν.Π.Δ.Δ.Δήμου Μουζακίου, Τ.Κ. Μαυρομματίου, Π.Ε.Δ. ΘεσσαλίαςTotal
0
Shares