Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κανέλα: Τα οφέλη της στην υγεία μας σύμφωνα με έρευνες

Κανέλα: Τα οφέλη της στην υγεία μας σύμφωνα με έρευνες

Κανέλα: Τα οφέλη της στην υγεία μας σύμφωνα με έρευνες

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τα κλαδιά των δέντρων της οικογένειας Cinnamomum. Είναι εγγενής στην Καραϊβική, τη Νότια Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Περιέχει επίσης ίχνη βιταμινών Β και Κ και αντιοξειδωτικά, β-καροτένιο, άλφα-καροτένιο, βήτα-κρυπτοξανθίνη, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2 και πολλών άλλων καταστάσεων. Στην τροφή, οι άνθρωποι τρώνε συνήθως μόνο μια μικρή ποσότητα κανέλας. Επομένως, τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει δεν θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή.

Ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα περιέχει:

  • Ενέργεια: 6,42 θερμίδες
  • Υδατάνθρακες: 2,1 g
  • Ασβέστιο: 26,1 χιλιοστόγραμμα (mg)
  • Σίδηρο: 0,21 mg
  • Μαγνήσιο: 1,56 mg
  • Φωσφόρο: 1,66 mg
  • Κάλιο: 11,2 mg
  • Βιταμίνη Α: 0,39

Η ιστορία της κανέλας

Οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν την κανέλα από το 2000 π.Χ. στην Αρχαία Αίγυπτο για τη διαδικασία της ταρίχευσης. Στην εποχή της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, είχε 15 φορές μεγαλύτερη αξία από το ασήμι. Κατά τον μεσαίωνα, οι γιατροί τη χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων όπως ο βήχας, η αρθρίτιδα και οι πονόλαιμοι. Είναι πλέον το δεύτερο πιο δημοφιλές καρύκευμα, μετά το μαύρο πιπέρι, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Ως μπαχαρικό, η κανέλα είναι διαθέσιμη σε μορφή σκόνης ή ολόκληρη, όπως κομμάτια φλοιού. Χρησιμοποιείται επίσης, ως αιθέριο έλαιο αλλά και σε συμπληρώματα. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι: η κανέλα Κεϋλάνης και η Κασσία. Οι δύο τύποι έχουν σημαντικά διαφορετικά διατροφικά χαρακτηριστικά.

Τι έχουν δείξει οι μελέτες και ποια τα οφέλη

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενώσεις της κανέλας έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαβητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και ότι μπορεί να προσφέρουν προστασία από καρκίνο και καρδιαγγειακή νόσο.Τα οφέλη της κανέλας σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες:

  • Βελτίωση των μυκητιασικών λοιμώξεων. Το έλαιο κανέλας μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ορισμένων τύπων μυκητιασικών λοιμώξεων. Μια εργαστηριακή μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι το έλαιο κανέλας ήταν αποτελεσματικό έναντι ενός τύπου Candida που επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις αντιμικροβιακές ιδιότητές της.
  • Επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι η κασσία κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με μια επισκόπηση του 2015. Η έρευνα επισήμανε ότι: 60 άτομα με διαβήτη τύπου 2 κατανάλωναν έως και 6 γραμμάρια κανέλα ημερησίως για διάστημα 40 ημερών έως 4 μηνών. Ως αποτέλεσμα είχαν χαμηλότερη γλυκόζη, τριγλυκερίδια, χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας και ολική χοληστερόλη. Εάν περαιτέρω έρευνες επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα, το έλαιο κανέλλας θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη θεραπεία αυτού του τύπου μόλυνσης.
  • Πρόληψη της νόσου του Alzheimer. Μερικές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer. Αύξησα τα επίπεδα της διανοητικής ικανότητας και της σκέψης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα εκχύλισμα που υπάρχει στο φλοιό της κανέλας περιέχει ιδιότητες που μπορεί να εμποδίσουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
  • Προστασία από τον ιό HIV – AIDS. Το 2000, μια μελέτη των εκχυλισμάτων ινδικών φαρμακευτικών φυτών διαπίστωσε ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον ιό HIV. Οι επιστήμονες εξέτασαν 69 αποσπάσματα σε εργαστήριο. Σε μια εργαστηριακή μελέτη του 2016, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα εκχύλισμα από κανέλα έδειξε δράση κατά του HIV. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα τρόφιμα που περιέχουν κανέλα μπορούν να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν τον ιό HIV, αλλά τα εκχυλίσματα κανέλλας θα μπορούσαν μια μέρα να γίνουν μέρος της θεραπείας του.
  • Πρόληψη της πολλαπλής σκλήρυνσης. Οι ειδικοί έχουν δοκιμάσει κανέλα για δράση κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Στις δοκιμές των ερευνητών, φάνηκε ότι η κανέλα θα μπορούσε να έχει αντιφλεγμονώδη δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων του εγκεφάλου. Μελέτες έχουν επίσης προτείνει ότι μπορεί να προστατεύει τα κύτταρα, τα οποία ρυθμίζουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις. Τα άτομα με σκλήρυνση φαίνεται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα αυτών των κυττάρων από τους ανθρώπους χωρίς την πάθηση.
  • Μειώνει τις επιπτώσεις των λιπαρών γευμάτων. Το 2011, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δίαιτες πλούσιες σε «αντιοξειδωτικά μπαχαρικά», συμπεριλαμβανομένης της κανέλας, μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της αρνητικής ανταπόκρισης του οργανισμού στην κατανάλωση γευμάτων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Έξι άτομα κατανάλωσαν πιάτα που περιείχαν 14 γραμμάρια μπαχαρικών. Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι η αντιοξειδωτική δράση αυξήθηκε κατά 13%, η απόκριση ινσουλίνης μειώθηκε κατά 21% και τα τριγλυκερίδια μειώθηκαν κατά 31%.
  • Θεραπεία χρόνιων πληγών. Έρευνα από το 2015 λέει ότι οι επιστήμονες έχουν βρει έναν τρόπο να συσκευάσουν αντιμικροβιακές ενώσεις από μέντα και κανέλα σε μικροσκοπικές κάψουλες που μπορούν να σκοτώσουν τα βακτηριακά κύτταρα και να προωθήσουν ενεργά την επούλωση. Με τον τρόπο αυτό, η μέντα και η κανέλα θα μπορούσαν να γίνουν μέρος ενός φαρμάκου για τη θεραπεία μολυσμένων πληγών.
  • Μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Διάφορες ενώσεις της κανέλας μπορεί να ωφελήσουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Η κινεμαλδεΰδη, για παράδειγμα, μείωσε την πίεση του αίματος σε μια μελέτη του 2014 σε ζώα. Επίσης, η μακροχρόνια θεραπεία που περιελάμβανε κανέλλα και αερόβια άσκηση απέδωσε καλύτερη καρδιακή λειτουργία από την άλλη ομάδα.
  • Πρόληψη του καρκίνου. Έχει σημειωθεί ότι οι κινναμαλδεΰδες μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Στη μελέτη, οι επιστήμονες δοκίμασαν θεραπεία χρησιμοποιώντας ένα εκχύλισμα κανέλας και κάρδαμου. Οι δοκιμές έδειξαν χαμηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες στα κύτταρα μελανώματος των ζώων που έλαβαν τη θεραπεία.

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν συμπληρώματα κανέλας για τη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων, διαβήτη, απώλειας όρεξης και άλλων συνθηκών. Παίζει επίσης ρόλο στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία της βρογχίτιδας.




Total
0
Shares
Previous Article
Δήμος Μουζακίου: Μαζικά rapid tests στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης

Δήμος Μουζακίου: Μαζικά rapid tests στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης

Next Article
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ