Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Καλλιτεχνική δράση της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στην Λίμνη Πλαστήρα

Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: Κοινωνική Διαβούλευση στο Νεοχώρι

Καλλιτεχνική δράση της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στην Λίμνη Πλαστήρα

Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τις δημιουργικές τους δυνάμεις από την προϊστορία για να διαμορφώσουν τολμηρά τη γη με τη μορφή χωματουργικών εργασιών για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων πνευματικών, τελετουργικών, κοσμολογικών αλλά και ψυχαγωγικών.

Μόνο όμως σε σχετικά πρόσφατους χρόνους, οι καλλιτέχνες άρχισαν να τις χρησιμοποιούν ως μέσο της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας που ταυτόχρονα εξέφραζε και αιτήματα του περιβαλλοντικού κινήματος. Μια τέχνη που αναδιατυπώνει και επανεξετάζει την ανθρώπινη δράση και τις επιπτώσεις της στην φύση και προτείνει με μια νέα οπτική την δυνατότητα αποανάπτυξης.

Η δεκαετία του 1960 και του 70 εγκαινίασε το νέο αυτό κίνημα έργων τέχνης, που χρησιμοποίησαν το τοπίο τόσο ως μέσο όσο και ως τόπο. Αυτή η κίνηση επηρέασε δραματικά τον τρόπο που πολλοί καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες προσέγγισαν το έργο τους. Αυτή η νέα γενιά επηρεάστηκε από τις έντονες επίσημες χειρονομίες στη γη που παρακολουθήσαμε στα έργα, τις ιδέες και τα γραπτά των Robert Smithson, Michael Heizer, Walter de Maria, Nancy Holt, Robert Morris και άλλων καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο περιβαλλοντικό κίνημα τέχνης, με έμφαση στην τεκμηρίωση. Μια νεότερη ομάδα περιβαλλοντικών καλλιτεχνών, επηρεάστηκε και συμπεριέλαβε τον Bayer και το έργο του, που μπορούμε να αναζητήσουμε στην έκθεση «Earth Works», στη γκαλερί Dwan στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 1968.

Το μάθημα του γ’ εργαστηρίου Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, με διδάσκουσα την Κατερίνα Αθανασίου, ερευνά αυτές τις προσεγγίσεις και ολοκληρώνεται με την διοργάνωση του workshop: “The Art Of Anthropocene” στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα.

Σε συνεργασία με το τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, και με την φιλοξενία του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης της Νεράιδας.

Η φετινή ομάδα αποτελείτε από τους: Βιλελμίνη Ανδριώτη, Ευθύμη Γρόνθο, Κωνσταντίνα Λαζαρίδου, Ναυσικά Τζανουλίνου, Ελπίδα Χατζινικολάου. Από την Δασολογία Άσπα Νοτοπούλου, Μάριος Χρηστίδης. Επισκέπτρια καθηγήτρια Κλίτσα Αντωνίου από ΤΕΠΑ Κύπρου, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

https://the-art-of-anthropocene.webnode.gr/

https://www.facebook.com/anthropocenecommunitiesart/

 




Total
0
Shares
Previous Article
Συνάντηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τη Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τη Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης

Next Article
Rapid tests: Το πρόγραμμα ελέγχων στη Θεσσαλία αύριο Παρασκευή 1 Ιουλίου

Το πρόγραμμα των μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού στη Θεσσαλία αύριο Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Related Posts

dimarxeio Mouzakiou new new
Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Μουζακίου: Ανακοίνωση προς δημότες για απαγόρευση καύσης λόγω αυξημένης επικινδυνότητας

Δήμος Μουζακίου: Ανακοίνωση προς δημότες για απαγόρευση καύσης λόγω αυξημένης επικινδυνότητας Ενημερώνονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του…
paidiki xara pirosvestikis
Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστήριο μήνυμα του Προέδρου Μουζακίου κ.Αχιλλέα Καταραχιά για τις εθελοντικές εργασίες συντήρησης της παιδικής χαράς Μουζακίου

Ευχαριστήριο μήνυμα του Προέδρου Μουζακίου κ.Αχιλλέα Καταραχιά για τις εθελοντικές εργασίες συντήρησης της παιδικής χαράς Μουζακίου Εθελοντικές εργασίες…