Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

«Καιρόν γνώθι»

mouzaki drone

«Καιρόν γνώθι»

Πέρασαν ήδη έξι μήνες από τη μάστιγα που χτύπησε την περιοχή μας και τα σημάδια των πληγών είναι ακόμα ζωντανά και ανεπούλωτα.

Το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι στοίχημα όλων μας. Ελπίζουμε διαβάζοντας αυτές τις γραμμές να αντλήσουμε όλοι υγιή συμπεράσματα και, αν μη τι άλλο, να προβληματιστούμε δημιουργικά για το μέλλον αυτού του, πάνδημα ομολογουμένως, τόσο όμορφου τόπου. Ας μετατρέψουμε τη δυστυχία και τη μιζέρια σε έναυσμα δημιουργίας, προοπτικής και εκπλήρωσης μεγαλεπήβολων σχεδίων και οραμάτων.

Η χρονική συγκυρία και τα δεδομένα που δείχνουν να υπάρχουν είναι εξαιρετικά και δίνουν τη δυνατότητα να ενταχθούν και να υλοποιηθούν έργα με τεράστια ανταποδοτικά οφέλη και εμφανή προστιθέμενη αξία. Παρουσιάζεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δημιουργηθούν έργα υποδομής και ουσίας με μελετητική ωριμότητα και ιδιαίτερο χρηστικό και εικαστικό χαρακτήρα.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΑΜΙΣΟΥ

Τα αντιπλημμυρικά έργα στο ποτάμι από πληροφορίες μας, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αυτά που θα γίνουν ανάμεσα στην νέα γέφυρα και την Παλιά γέφυρα, αυτά θα γίνουν με μεγάλες βυθισμένες κολόνες μπετόν και τοιχίο που θα θωρακίσει, τον περιφερειακό, το Δημαρχείο, το κλειστό Γυμναστήριο και την εκκλησία Άγιος Στέφανος και στα έργα που θα γίνουν από την Παλιά Γέφυρα και μέχρι τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ που θα γίνουν όπου απαιτείται με Σαραζανέτι.

Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να συνάδουν με το ευρύτερο φυσικό τοπίο και να αποτελέσουν παράλληλα τη βάση για την περαιτέρω αξιοποίηση της περιοχής.

ΠΑΛΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Στα μεγάλα έργα που θα υλοποιηθούν τον Μάιο του 2021 στο Δήμο Μουζακίου από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, εντάχθηκε πρόσφατα ως πεζογέφυρα και η παλιά γέφυρα Μουζακίου

Επειδή η γέφυρα αυτή είναι ένα ιστορικό και εμβληματικό στοιχείο για το Μουζάκι και την περιοχή του Δήμου μας γενικότερα και εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες δημότες που πρέπει να μετακινηθούν μεταξύ των δύο οικισμών θα πρέπει να γίνει με περιβαλλοντικούς και παραδοσιακούς όρους και με αρχιτεκτονική που να συνάδει στο ευρύτερο φυσικό τοπίο και να αποτελέσει παράλληλα την βάση για την περαιτέρω αξιοποίηση της περιοχής .

ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ

Παράλληλα με τα αντιπλημμυρικά έργα που θα γίνουν στην κοίτη του ποταμού Παμίσου τον Μάιο του 2021 έργα που θα θωρακίσουν υποδομές και ιδιοκτησίες πολιτών, θα μπορούσε να γίνει μια παραποτάμια διαδρομή με διάνοιξη μονοπατιού από τη Γελάνθη μέχρι τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ περίπου 2 χιλιομέτρων με αναψυκτήρια, πινακίδες ενημέρωσης και σήμανση.

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Δίπλα στην πεζογέφυρα του Μουζακίου εκεί που σήμερα ο χώρος χρησιμοποιείται για πάρκινγκ μεγάλων οχημάτων, να γίνει ένα υπαίθριο πετρόχτιστο θέατρο σε μια υπέροχη άπειρου φυσικού κάλους περιοχή με θέα το στενό του Μουζακίου

ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ

Οι πρόσφατες πλημμύρες του Ιανού ξέθαψαν αρχαίους τάφους στη θέση Επισκοπή, για το λόγο αυτό ο Δήμος Μουζακίου θα πρέπει να συνεργαστεί με την Αρχαιολογική Υπηρεσία της Καρδίτσας με πρωταρχικό στόχο να προστατεύσουν αυτά που έχουν αναδειχθεί και παράλληλα να λειτουργήσει παρακείμενος, επισκέψιμος εκθεσιακός χώρος.

Τώρα είναι η στιγμή να διεκδικήσουμε έναν πιο φωτεινό προορισμό. Ο τόπος δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει αυτή την ευκαιρία. Δεν χρειάζονται μπαλώματα και λύσεις ανάγκης, αλλά έργα πνοής και ανάδειξης της περιοχής. Ας ξεσκονίσουμε σχέδια που υπάρχουν στα συρτάρια, προτάσεις ένθεν κακείθεν – που πολύ χαιρόμαστε που διαβάζουμε – και με ωριμότητα, αρχές και αξιακές αναφορές, ας οδηγηθεί ο τόπος σε μια νέα εποχή.

ΜΠΑΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ
ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ




Total
0
Shares
Previous Article
Δημοτικό Κοιμητήριο Καρδίτσας

Ανάγκη για άμεσες εκταφές στο Δημοτικό Κοιμητήριο Καρδίτσας

Next Article
Ευχές για το Νέο Έτος από το Δήμαρχο Παλαμά Γιώργο Σακελλαρίου - ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Επιστολή για την ευνοϊκή αντιμετώπιση μαθητών/τριών απέστειλε ο Δήμαρχος Παλαμά στην Υπουργό Παιδείας