Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κ. Τσιάρας: Το σχέδιο Γαβρόγλου αδικεί κατάφορα την Καρδίτσα

 

Το Σχέδιο συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και το ΤΕΙ Θεσσαλίας, που πρόσφατα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, αδικεί κατάφορά τον νομό Καρδίτσας και υπονομεύει ευθέως την προοπτική ισόρροπης ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η Καρδίτσα παραμένει η μόνη πόλη της Περιφέρειάς μας που δεν πρόκειται να φιλοξενήσει έδρα αυτόνομης Σχολής, αν και υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Αυτόνομης Σχολής, που θα μπορούσε αυτοδύναμα να σχεδιάσει, να προγραμματίσει και να υλοποιήσει την ακαδημαϊκή της πορεία.

Ταυτόχρονα, η πόλη μας έρχεται αντιμέτωπη με την απώλεια και την υποβάθμιση των πιο  δυναμικών και επιτυχημένων τμημάτων της. Τα τμήματα Διαιτολογίας και Ξύλου και Επίπλου. Καταργούνται δύο τεχνολογικά τμήματα, που παραμένουν σε υψηλή ζήτηση, με εκατοντάδες φοιτητές να φοιτούν σε αυτά, αφού σε δυσκολότερες συνθήκες από τα Πανεπιστήμια, εμφανίζουν πολύ καλή δουλειά και έχουν εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό απορρόφησης στην αγορά εργασίας. Από την άλλη, ως αντίδωρο, ιδρύονται νέα, που όμως εντάσσονται σε μια ομιχλώδη θεωρητική κατεύθυνση, τα οποία είναι άγνωστο αν θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των υποψήφιων και εν τέλει θα επιβιώσουν.

Η επικείμενη ίδρυση των νέων τμημάτων, με άγνωστο περιεχόμενο και μέλλον, προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των συμπολιτών μας και να θολώσει τις ευθύνες όσων υπέδειξαν και τοπικά υποστήριξαν αυτή την αθλιότητα σε βάρος των Καρδιτσιωτών. Γιατί, πως αλλιώς θα χαρακτήριζε κάνεις την μεταφορά του Τμήματος Διαιτολογίας στα Τρίκαλα και την υποβάθμιση του τμήματος Ξύλου και Επίπλου (του μοναδικού στην Ελλάδα) σε Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης διετούς φοίτησης. Δυστυχώς οι πολίτες της Καρδίτσας δεν μπορούν πάρα να νιώθουν όχι μόνο απογοητευμένοι αλλά κυρίως εξαπατημένοι από το Υπουργείο Παιδείας και τον κ. Γιαβρόγλου.

Στην πρώτη αποτύπωση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη στο υπό αναδιαμόρφωση Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν φαίνεται να εξυπηρετεί κάποιο ορθολογικό σχέδιο για την αναδιάταξή του. Εκείνο, που αβίαστα μπορούμε να διαπιστώσουμε, είναι πως η διαδικασία παρακάμπτει την αξιολόγηση της ΑΔΙΠ, που έπρεπε να ληφθεί υπόψη, και κινείται με καθαρά μικροκομματική στόχευση και με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται, πως η Κυβέρνηση αυτή αντιμετωπίζει την εκπαίδευση, ως κατεξοχήν μηχανισμό πελατειακών σχέσεων, κομματικής εξάρτησης και άσκησης επιρροής. Όλες οι πράξεις και οι ενέργειες της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν μοναδικό στόχο την κομματική εκμετάλλευση, την άγρα ψήφων και, τελικά, την οριστική παράδοση της παιδείας στις ευτελείς επιδιώξεις τους.

Κανείς δεν δικαιούται, πλέον, να κρύβεται πίσω από ανούσιες θεωρητικολογίες. Τα ερωτήματα είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν επαρκώς και πειστικώς. Είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο εγχείρημα να μην υπάρχει μια ξεκάθαρη διαφανής διαδικασία, ξεκάθαρα ακαδημαϊκά κριτήρια για την επιλογή των Ιδρυμάτων, για τη συγχώνευση των τμημάτων, για τη δημιουργία των νέων κατευθύνσεων;

Ποια είναι η ακριβής διαδικασία που ακολουθήθηκε; Ποια είναι τα ξεκάθαρα αντικειμενικά ακαδημαϊκά κριτήρια, τα οποία τέθηκαν; Πώς αποφασίστηκε να συγχωνευθεί το ένα τμήμα με το άλλο τμήμα; Γιατί παρακάμφθηκε η αξιολόγηση του ΑΔΙΠ; Ποιων, τελικά, οι γνώμες ζητήθηκαν; Ξεκάθαρα πράγματα για τη διαδικασία, που ακολουθήθηκε. Υπάρχουν εμπεριστατωμένες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας; Γιατί το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας αφήνει θολό το τοπίο των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των νέων τμημάτων;

Η αναγκαία αναμόρφωση του Χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας προϋποθέτει συνολικό σχεδιασμό, με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας του σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο του αύριο, με ξεκάθαρους στόχους, με οικονομική αποτίμηση και χρονικό προγραμματισμό. Για εμάς, η σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με την παραγωγική διαδικασία, η καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και η αναστροφή του εκθετικά αυξανόμενου φαινομένου της αποχώρησης στο εξωτερικό των νέων επιστημόνων αποτελούν εθνικούς στόχους. Θεωρούμε, πως η ενίσχυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό μέσο για την επίτευξή τους. Δυστυχώς, όμως, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, βρίθει σημείων, που κινούνται στην εντελώς λάθος κατεύθυνση από αυτήν, που εμείς οραματιζόμαστε για την Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας.




Total
0
Shares
Previous Article

Παράνομες αποκλειστικές στο Νοσοκομείο Καρδiτσας

Next Article

Στην Καρδίτσα το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θεσσαλών