Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κ. Αγοραστός: Η ηλεκτροκίνηση μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και να αναδείξει το «Made in Greece»

Κ. Αγοραστός: Η ηλεκτροκίνηση μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και να αναδείξει το «Made in Greece»

Κ. Αγοραστός: Η ηλεκτροκίνηση μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και να αναδείξει το «Made in Greece»

«Η ηλεκτροκίνηση μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και να δώσει υψηλή προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία μέσα από νέες θέσεις εργασίας αλλά και καινοτόμα έργα και δράσεις made in Greece» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην ημερίδα με θέμα «Η νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης στη Θεσσαλία» που διοργάνωσε η Περιφέρεια στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μύλου του Παππά, στη Λάρισα. Παράλληλα, στον υπαίθριο χώρο του Μύλου, η Περιφέρεια διοργάνωσε έκθεση ηλεκτρικών αυτοκινήτων που διατίθενται στην ελληνική αγορά, μηχανών, ποδηλάτων, πατινιών και σταθμών φόρτισης,  δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ενημερωθούν σχετικά με το κόστος αγοράς και συντήρησης των οχημάτων και άλλα τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην ηλεκτροκίνηση.

Κ. Αγοραστός: Η ηλεκτροκίνηση μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και να αναδείξει το «Made in Greece»

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα που οδηγούν σε πράξεις, σε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Πρωτοπορούμε και στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Από τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας EnernetMob/ INTERREG, η Θεσσαλία είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που προμηθεύτηκε ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Εγκαταστήσαμε περιφερειακό δίκτυο υποδομών δωρεάν φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε ολόκληρη την Θεσσαλία, εφαρμόζοντας κοινές πολιτικές και πρότυπα με άλλες 12 χώρες της Μεσογείου, ώστε να διευκολύνουμε τα αστικά και υπεραστικά ταξίδια των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σήμερα, μέσα από την ολοήμερη εκδήλωση  που διοργανώνουμε για το μέλλον της ηλεκτροκίνησης στη Θεσσαλία αναδεικνύουμε το made in Greece και δίνουμε τη δυνατότητα να προβληθούν ελληνικές εταιρίες που πρωτοπορούν στον τομέα, όπως η είναι  η μοναδική ελληνική εταιρία που κατασκευάζει φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων. Η ηλεκτροκίνηση προχωρά όσο προχωρά και η τεχνολογία της μπαταρίας που  δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης αυτονομίας, για περισσότερα χιλιόμετρα. Παράλληλα δίνουμε τη δυνατότητα στα στελέχη της Περιφέρεια να αποκτήσουν χρήσιμη τεχνογνωσία, στο πεδίο της βιώσιμης κινητικότητας» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Κ. Αγοραστός: Η ηλεκτροκίνηση μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και να αναδείξει το «Made in Greece»

Για πρώτη φορά η ανάγκη για υιοθέτηση ενός νέου φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου ζωής αποτελεί στρατηγική επιδίωξη πολλών εθνικών κυβερνήσεων αλλά και ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών και οργάνων, και ωφελεί άμεσα και πρωτίστως τη δική μας γενιά, ενώ χτίζει ένα ασφαλέστερο και καλύτερο μέλλον για τις επόμενες.

H ηλεκτροκίνηση αποτελεί βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής αλλά και της εθνικής πολιτικής. Οι προθεσμίες που έχουν τεθεί, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία μοντέλων με κινητήρες εσωτερικής καύσης και τα προγράμματα επιδότησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις περισσότερες χώρες, δείχνουν ότι η επόμενη δεκαετία θα φέρει  πολλές αλλαγές στο κομμάτι των μεταφορών.

Το 2021 υπήρξε μια σημαντική χρονιά για τις ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα, καθώς ο στόχος του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα υπερκαλύφθηκε αφού ταξινομήθηκαν περίπου 7.000 οχήματα, επιβεβαιώνοντας ότι η ηλεκτροκίνηση έχει εμπεδωθεί πλέον στη συλλογική  συνείδηση.

Θετικό ρόλο στην αύξηση των ταξινομήσεων έπαιξε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά, στο οποίο περισσότεροι από 18.000 πολίτες υπέβαλαν αίτηση με τις περισσότερες αιτήσεις να αφορούν στα δίκυκλα.

Στο 2021 η χώρα διέθετε 1.200 σημεία φόρτισης ανά την επικράτεια, με στόχο να αυξηθούν σε 12.000 σημεία μέχρι το 2025 και 25.000 μέχρι το 2030.

Κ. Αγοραστός: Η ηλεκτροκίνηση μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και να αναδείξει το «Made in Greece»

Σχεδιάζονται από το Υπουργείο πολλά νέα έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης με χρηματοδότηση που θα αγγίζει τα 220 εκατ. ευρώ, ώστε να  δοθεί ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ηλεκτροκίνηση.

Οι εξελίξεις στην ηλεκτροκίνηση είναι ραγδαίες και νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνολογία V2G, που αξιοποιεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας και ευελιξίας του ηλεκτρικού συστήματος, καθώς και καινοτόμες, έξυπνες τεχνολογίες φόρτισης αναπτύσσονται, διαμορφώνοντας ένα νέο περιβάλλον στην ηλεκτροκίνηση.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ως στρατηγική προτεραιότητα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Κεντρικό στόχο της πολιτικής  αυτής αποτελεί η μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων στις πόλεις μας, και γι’ αυτό επενδύουμε συστηματικά στην ηλεκτροκίνηση. Έχουμε δεσμευτεί στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και στη μετάβαση σε ένα μοντέλο κινητικότητας χαμηλών ρύπων. Με τη συμμετοχή μας σε διακρατικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το έργο EnernetMob του προγράμματος INTERREG, έχουμε εμπλουτίσει την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες των υπηρεσιών της Περιφέρειας και έχουμε συντονίσει τις δράσεις μας με οργανισμούς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης άλλων Ευρωπαϊκών κρατών, προκειμένου να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων μας» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.




Total
0
Shares
Previous Article
Σπύρος Λάππας

Με την ευλογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι αυξήσεις στους λογαριασμούς

Next Article
Από 1η Μαΐου το θερινό νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο περιόδου 2022

Από 1η Μαΐου το θερινό νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο περιόδου 2022