Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ιστορική Γέφυρα Κοράκου: Γέφυρα με το μέλλον

Ιστορική Γέφυρα Κοράκου: Γέφυρα με το μέλλον

 

Τον τελευταίο καιρό, όχι άδικα, η Ιστορική Γέφυρα Κοράκου βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, εξαιτίας της υπογραφής πρόσφατα (15 Φεβρουαρίου 2019) από την Κυβέρνηση της σύμβασης (16.800.000 ευρώ) για την ανακατασκευή της και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου της.

Είναι αλήθεια ότι από το χρόνο της αρχικής πρότασης  μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα κύλησε αρκετό νερό…

Είναι γνωστό επίσης ότι η προσπάθεια στο ξεκίνημά της αγκαλιάστηκε από το σύνολο του κόσμου. Δεν θα αναφερθώ ιδιαίτερα σε ονόματα που συνέβαλλαν θετικά, αφού είναι τόσοι πολλοί και ίσως αδικήσω κάποιον. Γνωστό επίσης είναι ότι στην αρχή υπήρξαν και αυτοί που χλεύαζαν την πρόταση και προσπάθεια και σήμερα κάποιοι από αυτούς είναι όψιμοι χειροκροτητές, ενώ κάποιοι ακόμα συνεχίζουν να παραπληροφορούν, γιατί φαίνεται πως η εξέλιξη τους ξένισε !!!. Οφείλω όμως να τονίσω πως η υπόθεση, χωρίς και την ιδιαίτερη συμβολή, του φίλου και οραματιστή Αντώνη Κοσσυβάκη, πιθανόν δεν θα έφτανε σήμερα ως εδώ. Εξάλλου είναι γνωστό σε όλους και ιδιαίτερα στους παροικούν τες την Κοιλάδα  του Αχελώου.

Με την ευκαιρία όμως της θετικής αυτής εξέλιξης των ημερών, θεωρώ σκόπιμο να ξαναθυμίσω στο ευρύ κοινό το ιστορικό της απαρχής της πρότασης, επισυνάπτοντας το πρώτο ιστορικό κείμενο, και να καταθέσω κάποιες σκέψεις – επισημάνσεις. Και αυτό για πολλούς λόγους, όπως για παράδειγμα, την αντικειμενική καταγραφή από την ιστορία των γεγονότων, την έγκυρη ενημέρωση του κάθε ενδιαφερόμενου, την αποκατάσταση κάποιων παραλείψεων στην πορεία της προσπάθειας, σκόπιμων ή από αμέλεια, και άλλους που δεν είναι του παρόντος.!!! Δίκαιο επίσης είναι να αναγνωριστεί στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, όπως εξάλλου φαίνεται και από το επισυναπτόμενο παρακάτω αρχικό κείμενο, η απαρχή της πρότασης.   

Φυσικά με την υπογραφή της σύμβασης έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα. Τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει. Στην προσπάθεια αυτή, χρειάζεται συνεχίζοντας όπως ξεκινήσαμε, να πάμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ενωμένοι μέχρι τέλους, για να επιτύχουμε το ποθητό αποτέλεσμα. Με αυτό το σκεπτικό και στην κατεύθυνση αυτή και προσπάθεια συνεχίζουμε.

Ήδη πρότασή μας είναι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου και άλλοι φορείς να συνδιοργανώσουν ανοιχτή εκδήλωση στις 28 Μαρτίου 2019, στην οποία θα γίνει αποτίμηση και επικαιροποίηση της πορείας της προσπάθειας. Εξάλλου βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης και η άλλη γνωστή πρότασή μας σχετικά με την καθιέρωση της Πανελλήνιας, Πανευρωπαϊκής και Παγκόσμιας ¨ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΤΡΙΝΩΝ ΓΕΦΥΡΙΩΝ¨.

Δεν είναι στις προθέσεις μου να αναλύσω στο παρόν το όλο θέμα. Εξάλλου σε τόσες αράδες είναι αδύνατο να καλυφθεί. Σίγουρα όμως θα δοθεί η ευκαιρία και στο μέλλον να επανέλθουμε πιο αναλυτικά και συγκεκριμένα. Θα ήθελα όμως προς το παρόν να κάνω τις παρακάτω επισημάνεις και να θέσω και κάποια ερωτήματα.

Όπως είναι γνωστό κάθε χρόνος είναι αφιερωμένος από την ευρωπαϊκή ένωση σε μια θεματική ενότητα. «Τα Ευρωπαϊκά Έτη είναι αφιερωμένα σε συγκεκριμένα θέματα. Το 2018 καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΕΠΚ) και σύνθημα «Η κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον». Στο πλαίσιο αυτού του έτους, προγραμματίζονται διάφορες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, που έχουν ως στόχο να δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίσουν καλύτερα την πολιτιστική τους κληρονομιά και να συμμετάσχουν πιο ενεργά στη διατήρησή της. Η πολιτιστική κληρονομιά έχει οικουμενική αξία για εμάς ως άτομα, κοινότητες και κοινωνίες. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διατηρηθεί και να κληροδοτηθεί στις μελλοντικές γενιές. Παρόλο που η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στο παρελθόν ή ότι είναι κάτι το στατικό, στην πραγματικότητα εξελίσσεται μέσα από την ουσιαστική συμμετοχή μας σε αυτή. Επιπλέον, η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει έργα που στηρίζουν την πολιτιστική κληρονομιά. Ειδική πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα συνεργασίας σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος έχει προκηρυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη».

Τα χρήματα που δόθηκαν, λοιπόν, είναι στο πλαίσιο αυτό. Αν δεν τα έπαιρνε το Θεογέφυρο θα τα έπαιρνε …άλλο «γεφύρι»! Δεν μπορούσαν με αυτά τα δεδομένα να πάνε σε άλλα έργα. Απλά το επισημαίνω για κάποιους, που καλοπροαίρετα διαφωνούν και υποστηρίζουν, ότι θα μπορούσε να γίνει άλλο έργο. Σωστά κατά τη γνώμη μου έπραξαν Ευρωπαϊκή Ένωση, Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έπραξαν το καθήκον τους. Είναι μια ενέργεια με βαθιά συμβολική αξία και σημασία.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει υποχρέωση η περιοχή να ιεραρχήσει και να παλέψει για τα άλλα μεγάλα έργα στην περιοχή (Σήραγγα Τυμπάνου, έργα Αχελώου, ανάπτυξη κοιλάδας Αχελώου κλπ).

Είναι γνωστό ότι ο Άγιος Βησσαρίωνας είχε αναθέσει στους κατοίκους της Βρεστενίτσας την προστασία του γεφυριού. Το γεφύρι σημειωτέο, σύμφωνα με το βίο του Αγίου (έκδοση Ι.Μ. Άγιου  Βησσαρίωνα Δούσικου 2014) φαίνεται πως χτίστηκε το 1527-1529 και όχι το 1514 όπως συνήθως γράφεται. Αυτό δε σήμαινε όμως ότι οι Αργιθεατες δεν θα είχαν καμιά υποχρέωση και θα έπρεπε να μένουν απλοί θεατές. Είναι όμως γεγονός ότι στη συγκεκριμένη τωρινή προσπάθεια οι Αρτινοί και Ηπειρώτες έδειξαν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το ερώτημα είναι γιατί η Αργιθέα και η Καρδίτσα υστέρησαν; Υπήρξε αδιαφορία ή κατευθυνόμενη τακτική; Αλήθεια η διανομαρχιακή από την πλευρά της Καρδίτσας τι έχει να πει;

Γιατί η σημερινή δημοτική αρχή Αργιθέας, ειδικά στις τελευταίες θετικές εξελίξεις, είναι σχεδόν απούσα και μάλιστα  φέρνει το θέμα για συζήτηση κατόπιν εορτής στο προγραμματισμένο για τις 28 Φεβρουαρίου 2019 Δημοτικό Συμβούλιο; Ελπίζουμε τουλάχιστον να πάρει θετική ομόφωνη απόφαση.!

Γιατί στις τελευταίες σημαντικές εκδηλώσεις δεν κλήθηκαν, αν και επισημάνθηκε το κενό, να παραβρεθούν θεσμοί (Εκκλησία, Δίκτυο Πετρογέφυρα, Κ.Π.Ε. Μουζακίου, ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ. κλπ.) ή πρόσωπα, όπως για παράδειγμα ενδεικτικά, ο Σπύρος Μαντάς, ο Αργύρης Πετρονώτης, ο Κώστας Κωτής και η Αναστασία Κουτή, η Ευγενία Μαγουλά, ο Νίκος Ζήσης, ο Νικόλαος Δ. Παπαρούνας, ο Γεώργιος Γκράσσος, η Μαρία Γούλα κλπ., πρόσωπα που συνέβαλλαν και συμβάλλουν  το καθένα από το δικό του πόστο καθοριστικά στην μέχρι τώρα προσπάθεια σε αντίθεση με κάποιους άλλους;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ. «Εν τοις πράγμασι» αντιγράφοντας και παραφράζοντας το μεγάλο πατριώτη Νικόλαο Πλαστήρα:

«Το πλανάσθαι ανθρώπινον, αλλά το ομολογήν την πλάνην είναι ανώτερος πολιτισμός και ευγενέστερος ανδρισμός…»

 Παραφράζω: «Το να αποσιωπάς ασυνείδητα και χωρίς λόγο ενίοτε την αλήθεια ανθρώπινο.

Το να την αποσιωπάς όμως συνειδητά, εξυπηρετώντας φτηνές και πρόσκαιρες σκοπιμότητες, είναι κατώτερος πολιτισμός, μικροψυχία και αχαριστία…». 

Η ΑΠΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΤΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ

ΑΡΓΙΘΕΑ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ

«28-3-1949: ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟΠ/ ΞΕΚΟΦΤΗΚΕ ΜΙΑ ΔΙΜΟΙΡΙΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΣΤΟΠ/ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΠ/ ΕΙΧΑΜΕ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΠ/ ΛΙΓΟΥΣ ΣΚΟΤΩΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΠ/ ΓΕΦΥΡΑ ΑΝΑΤΙΝΑΧΘΗΚΕ 21.15.ΣΤΟΠ.»

ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ

«28-12-2009: ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΤΟΠ/ ΝΑ ΞΑΝΑΔΙΑΒΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟΠ/ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΣΤΟΠ/ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΠ/ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΠ/ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΜΕ ΣΤΟΠ/ ΓΕΦΥΡΑ ΘΑ  ΞΑΝΑΦΤΙΑΧΤΕΙ  21.15 ΣΤΟΠ.»

ΑΡΓΙΘΕΑ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Αγαπητέ κ. Μαντά

Σχετικά με την ιδέα – πρόταση (πρωτοβουλία για ξαναστήσιμο της  ιστορικής γέφυρας Κοράκου στον Αχελώο ποταμό) που κατέθεσα στο σεμινάριο για τα πετρογέφυρα στη Μακρινίτσα στις 17 Δεκεμβρίου 2009 και που κουβεντιάσαμε μαζί για λίγο, (οφείλω να ομολογήσω ότι η θετική σας «ματιά» με γέμισε αισιοδοξία και διάθεση να ασχοληθώ πιο ενεργά με το θέμα), θα ήθελα να σας καταθέσω τις παρακάτω απόψεις και σκέψεις κοινές με τον συγχωριανό μου δικηγόρο – θιασώτη της ιδέας –  Μενέλαο Νικ. Παπαδημητρίου.

1. Η ιδέα κατ’ αρχήν αντιμετωπίζεται με μεγάλο ενθουσιασμό, από τους τοπικούς φορείς (Τ.Α., Πολιτιστικοί Σύλλογοι, τοπική κοινωνία) ταυτόχρονα όμως και με συγκρατημένη αισιοδοξία και σκεπτικισμό ως προς τη δυνατότητα υλοποίησής της.

2. Στις συζητήσεις που γίνονται όλοι συμφωνούν στην άποψη και προκρίνουν ότι προέχει να πραγματοποιηθεί μια πρώτη συνάντηση – συζήτηση ανάμεσα σε ανθρώπους γνώστες και ειδικούς και το θέμα να ιδωθεί στις διάφορες πλευρές του.

3. Ως πιο κατάλληλη ημερομηνία, μιας τέτοιας συνάντησης, (το περιεχόμενο της οποίας θα καθορισθεί προσεχώς), προτείναμε και έγινε αποδεκτή, την Κυριακή 28 Μαρτίου 2010 και ώρα 10.00 στο Ανθηρό, έδρα του Δήμου Αργιθέας, περιοχή όπου έστεκε για πάνω από τετρακόσια χρόνια το ιστορικό γεφύρι. Η  ημερομηνία έχει και συμβολικό χαρακτήρα και φυσικά προτείνεται να υπάρχει η ανάλογη προβολή στα ΜΜΕ.

4. Πιστεύουμε ότι οι λόγοι για την απόπειρα και επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι πολλοί, όπως πολλοί είναι και εκείνοι οι οποίοι μπορούν να εμπλακούν και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 α) Η Πολιτεία ή οι Εταιρείες Κατασκευής της εκτροπής του Αχελώου ως αντισταθμιστικό έργο στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δέχεται η περιοχή.

 β) Χρηματοδότηση και ένταξη του έργου από διεθνή οργανισμό (π.χ.  UNESCO)

 γ) Η Εκκλησία της Ελλάδας τιμώντας τη μνήμη του δημιουργού του έργου Αγίου Βησσαρίωνα, ο οποίος ως γνωστόν έκτισε αρκετά πετρογέφυρα στην περιοχή.

 δ) Οι Περιφέρειες Θεσσαλίας και Ηπείρου και ειδικότερα οι Ν.Α. Καρδίτσας και Άρτας και οι ΤΕΔΚ Καρδίτσας και Άρτας.

 ε) Το Υπουργείο Πολιτισμού με τις αρμόδιες υπηρεσίες του.

 στ) Τα πολιτικά μας κόμματα.

 ζ) Το ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ καθώς και το Εθνικό δίκτυο Π.Ε. «ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

 η) Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από προγράμματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

 θ) Το Τ.Ε.Ε.(π,χ. τεχνική υποστήριξη)

  ι) ΔΕΚΟ ή Οργανισμός ή ιδιωτική εταιρεία (π.χ. ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, COSMOTE)

 κ) Η Ελληνική Τηλεόραση ή άλλο τηλεοπτικό κανάλι καταγράφοντας το όλο έργο σε ένα μοναδικό πιστεύουμε Ντοκιμαντέρ.

  λ) Η τελευταία γενιά μαστόρων με γνώσεις για τέτοια έργα

  μ) ….

Αγαπητέ κ. Μαντά

Πιστεύουμε ακράδαντα πως στο επιχειρούμενο εγχείρημα η συμβουλή του ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ. και προσωπικά η δική σας συμμετοχή με τη γνώση και την πολύχρονη  εμπειρία για τα Πετρογέφυρα θα είναι καθοριστική και καταλυτική. Θα δρομολογήσει και θα λύσει τυχόν ερωτήματα και απορίες δίνοντας ταυτόχρονα και τις δέουσες απαντήσεις.

Δεν σας κρύβουμε επίσης ότι αντιλαμβανόμαστε την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος ως μια προσωπική σας δικαίωση- «γεφύρι θα φτιάξεις»- για την πολύχρονη ενασχόληση σας και ως το «κλειδί» σε μια ζωή αφιερωμένη στα ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ, που έτσι κι αλλιώς τόσα σας χρωστούν.

Περιμένοντας με αγωνία την απάντησή σας.

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ, 2010

Κώστας Αλ. Γραμμένος

Εκπαιδευτικός Κ.Π.Ε. Μουζακίου

Πρόεδρος Συλλόγων Αργιθέας

Ικάρων 5 ΤΚ 43060 Μουζάκι

Καρδίτσας κιν. 6972813940

Μεν.Νικ. Παπαδημητρίου

Δικηγόρος- Συγγραφέας

ΑΡΓΙΘΕΑ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

b776a9373c6d642aa48a34b3a1900590
ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΑΛ. ΚΩΣΤΑΣ

33b5390c968a40d36652426bf21181ed

20d356a3fdaa10e941a3863cb00b2af0

e3d1f14586f916a4da71084ff680e420

27cf04d6bb1869f2d685e4792a847e24

3d699e006c22ba3314e645983eb55987




Total
0
Shares
Previous Article

Επίδομα παιδιού 2019: Τον Μάρτιο η πληρωμή της πρώτης δόσης

Next Article
sde karditsas alchool 2

Εκδηλώσεις του ΣΔΕ Καρδίτσας με θέματα «Αλκοόλ» και «Διατροφή» και «Πρόληψη Υγείας γυναικών και ανδρών»

Related Posts