Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ιστορική Διημερίδα για τα 60 χρόνια από τη δημιουργία της Λίμνης Πλαστήρα

dihmerida limnh plasthra1

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διημερίδας για τα 60 χρόνια από τη δημιουργία της λίμνης Πλαστήρα, που οργάνωσε ο ομώνυμος Δήμος στο Νεοχώρι. 7 και 8/12/2019. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη, ανάμεσά τους και οι συγγενείς των πνιγέντων οι οποίοι παρακολούθησαν την εκδήλωση με έντονη συγκίνηση.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο, στις 4 το απόγευμα με επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πνιγέντων, το οποίο τέλεσε ο μητροπολίτης κ. Τιμόθεος και κατάθεση στεφάνων.

Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Νεοχωρίου από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα. Τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό: ο μητροπολίτης κ.Τιμόθεος, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ.Τσιάρας, οι βουλευτές Καρδίτσας κ. Α. Σκόνδρα και ο κ. Γ.Κωτσός, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Δ. Αναγνωστόπουλος, ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Σχορτσιανίτης, ο εκπρόσωπος του ΕΒΕΚ κ. Κώστας Βασιλείου, ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μ. Στεργιόπουλος και ο πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου, ενώ παρών ήταν ο τ. δήμαρχος Νευρόπολης κ. Φώτης Παπαντώνης. Από το Δήμο λίμνης Πλαστήρα παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι αντιδήμαρχοι, κ. Β.Ξηροφώτου, κ. Δ.Παϊσης, κ.Στ. Τσιαμαντάς, κ. Απ. Θέος, ο πρόεδρος του ΝΠΙΔ κ. Μπουραζάς, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, πολιτιστικών συλλόγων, κ.α.

Η πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στους 20 αδικοχαμένους που πνίγηκαν το 1959. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Καραντώνης, εγγονός πνιγέντος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Νεοχωρίου. Παρουσίασε για πρώτη φορά άγνωστα στοιχεία για το τελευταίο ταξίδι της μοιραίας βάρκας που έστειλε στον υγρό τάφο 20 άντρες, 17 από το Νεοχώρι, 2 από την Καρίτσα και 1 από το Μορφοβούνι. Μέσα σε φορτισμένο από τη συγκίνηση φόρτιση απέδωσε το κλίμα του ομαδικού πένθους των ημερών στο Νεοχώρι, καθώς και όσα ακολούθησαν μέχρι την ανάσυρση των πνιγέντων τον Φεβρουάριο του 1960. Στο τέλος της εκδήλωσης παρέδωσε στην Κοινότητα ένα κάδρο με τις φωτογραφίες όλων των πνιγέντων και τη μοιραία βάρκα.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Με το πέρας της ομιλίας, από τον μητροπολίτη κ. Τιμόθεο και τον δήμαρχο κ. Νάνο, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικών φωτογραφιών, την οποία επιμελήθηκε ο φωτογράφος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θωμάς Στεργιόπουλος.

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε ενότητες, με πρώτη το οροπέδιο της Νευρόπολης πριν γίνει λίμνη. Ακολουθούν το αντάρτικο αεροδρόμιο, το παζαράκι του Μεσενικόλα, τα έργα για την κατασκευή του φράγματος και τη δημιουργία της λίμνης, τις αντιδράσεις των κατοίκων, το τραγικό ναυάγιο. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ένα μήνα, μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2020 και ώρα από 4 – 7 το απόγευμα.

Η εκδήλωση έκλεισε με προσφορά σιταριού για όλους τους πνιγέντες, χωριάτικες πίτες και κρασί Μεσενικόλα

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ  1ης ΗΜΕΡΑΣ

Ολόκληρη η εκδήλωση μεταδόθηκε από την Καρδίτσα livestreaming, με ευθύνη του Δήμου και είναι ελεύθερη για κάθε χρήση στη διεύθυνση:

https://www.facebook.com/search/top/?q=%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%20livestreaming&epa=SEARCH_BOX

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «Ναϊάδες» (2η ημέρα)

Την Κυριακή 8/12/2019 πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με ομιλητές που ανέδειξαν την Ιστορία της ευρύτερης περιοχής Νευροπόλεως, από τα Νεολιθικά χρόνια και τις αρχαιότητες περιμετρικά της λίμνης, μέχρι τις επενδύσεις και τις σημερινές δραστηριότητες.

Με βάση το πρόγραμμα, μίλησαν 12 από τους 14 ομιλητές (απουσίαζαν ο καθηγητής κ. Ε. Λέκκας λόγω αναχώρησης για τους σεισμούς στην Αλβανία και ο κ. Κ. Παϊσης,λόγω προσωπικού κωλύματος, ο οποίος έστειλε την ομιλία του). Στην ημερίδα ήλθαν στο φως για πρώτη φορά άγνωστα στοιχεία για την περιοχή και κατατέθηκαν χρήσιμες προτάσεις, συνοπτικά:

Α ΕΝΟΤΗΤΑ

Ο κ. Ορέστης Αποστολίκας, Δρ. αρχαιολόγος, ανέδειξε τα προϊστορικά ευρήματα από τις πρώτες έρευνες στην περιοχή λίμνης τα οποία ανάγονται στην μεσονεολιθική περίοδο. Τα ευρήματα ήλθαν στο φως με επιφανειακές ανασκαφές που έγιναν σε περιοχή του Νεοχωρίου, κοντά στο Βοτανικό κήπο. Ο κ. Αποστολίκας πρότεινε την περαιτέρω  έρευνα και χρηματοδότηση των ανασκαφών.

Οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας κ.Λευκή Θεογιάννη, και η κ. Φωτεινή Σοφιανού, παρουσίασαν το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων της παραλίμνιας περιοχής, μέσα από τρεις προτεινόμενες πολιτιστικές διαδρομές, οι οποίες υπο προϋποθέσεις μπορούν να ενταχθούν  στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος, με την ιδιότητα του ερευνητή Τοπικής Ιστορίας, παρουσίασε τη λίμνη από την αρχική σύλληψη της ιδέας από το Ν.Πλαστήρα μέχρι το κλείσιμο του θυροφράγματος και τη δημιουργία της λίμνης. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης του οράματος του Νικόλαου Πλαστήρα, αλλά στην την προστασία του λιμναίου περιβάλλοντος, μέσα από θέσπιση οικολογικού ορίου. σε ότι αφορά την Ανάπτυξη, βιολογικής γεωργίας, μεταποίηση προϊόντων αγραδιατροφικού τομέα και εναλλακτικού τουρισμού. Το πενταετές σχέδιο (2020 -2025) δίνει προτεραιότητα τη σύνδεση με την ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πραγματικότητα, μέσα από θεματικά εκπαιδευτικά πάρκα. Επίσης πρότεινε τη δημιουργία  Μουσείου Ιστορίας της λίμνης Πλαστήρα.

Η αρχαιολόγος κ. Νίναυπαρίσση – Αποστολίκα, μέσα από βιωματική προσέγγιση και προσωπικές μνήμες αναφέρθηκε στον  παραθεριστικό οικισμό της  «Νεράϊδα», ένα μέρος του σχεδίου του Πλαστήρα που οραματίστηκε να δημιουργήσει στο οροπέδιο την «Ελβετία της Καρδίτσας».

Η κ. Ελπινίκη Αγγελίνα, προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Καρδίτσας, αναφέρθηκε στο αντάρτικο αεροδρόμιο τις συνθήκες δημιουργίας και κυρίως τον τρόπο λειτουργίας τη νύχτα. Επίσης παρουσίασε τις επιπτώσεις στα χωριά της Νευρόπολης από τις επιδρομές και  καταστροφές από Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές.

Ο γεωπόνος κ. Γιώργος Κορομπίλιας ανέδειξε τις όψεις της οικονομικής ζωής και του παραγωγικού ιστού του οροπεδίου Νευρόπολης πριν και μετά τη δημιουργία της λίμνης ‘Αναφέρθηκε στα θετικά αλλά και στα αρνητικά στοιχεία από την κατασκευή της λίμνης. Με στοιχεία έδειξε την συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή της Νευρόπολης, την τοπική οικονομία, την απώλεια προϊόντων με ονομασία προέλευσης για την περιοχή της Νευρόπολης. Προπαντός για την μαζική μετανάστευση που οδήγησε στην ξενιτιά εκατοντάδες οικογένειες από τα χωριά μας.

Β ΕΝΟΤΗΤΑ

Ο βιολόγος κ. Θεόφιλος Μπρουζιώτης  παρουσίασε τη λίμνη ως ενιαία περιβαλλοντική οντότητα, κάνοντας αναφορά στη Χλωρίδα και την Πανίδα της περιοχής, πριν και μετά τη δημιουργία της λίμνης. Επίσης παρουσίασε στοιχεία από την υλοποίηση περιβαλλοντικών των προγραμμάτων Life που πραγματοποιήθηκαν στη λίμνη και ανέδειξε την αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο Βασίλης Τσαντήλας (τ.αντινομάρχης Καρδίτσας –τ. δήμαρχος Ιτάμου), με την ιδιότητα του προέδρου της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν μέσα από Αναπτυξιακά Συνέδρια και εκδηλώσεις για την ανάπτυξη των Αγράφων. Παρουσίασε τις προσπάθειες για να γίνει πράξη το διαχρονικό αίτημα  για την Τουριστική Ανάπτυξη της λίμνης, κάνοντας αναφορά στις πολιτικές νομαρχών, ΕΑΧ και Αναπτυξιακού Συνδέσμου των παραλίμνιων κοινοτήτων.

Ο κ. Βασίλης Μπέλης, διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝΚΑ ΑΕ), παρουσίασε στοιχεία για τις επενδύσεις στη λίμνη Πλαστήρα, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσα από Ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα. Εστιάζοντας ειδικότερα στον τομέα του Τουρισμού αναφέρθηκε στην ανάγκη σύστασης ειδικού φορέα διαχείρισης προορισμού, καθώς και άλλες ενέργειες που έχουν σχέση με την συστηματική προβολή της λίμνης και του νομού γενικότερα ως τουριστικό προορισμό.

Ο κ. Χαραλαμπίδης Δημήτρης, εμψυχωτής δράσεων«Ταυρωπός», αναφέρθηκε στις εναλλακτικές δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά της λίμνης. Επίσης μίλησε για τις προοπτικές ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών άθλησης οι οποίες έχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης, εστιάζοντας στο ποδήλατο βουνού και επισήμανε την ανάγκη συντήρησης και επέκτασης των παραλίμνιων ποδηλατοδρόμων.

Η ημερίδα έκλεισε με το φιλοσοφικό λόγο της κ. Δώδου Μαριάννα, (Δρ πολιτικός μηχανικός & Δρ Φιλοσοφίας) , η οποία παρουσίασε το θέμα «Η Λίμνη Πλαστήρα ως ιχνο-γράφημα μιας “ηθικής φαντασίας” του ανεντόπιστου Τόπου». Παρουσίασε με ένα ξεχωριστό τρόπο τον οραματιστή Πλαστήρα μέσα από το βλέμμα του, φωτίζοντας την άγνωστη εικαστική πλευρά της σπουδαίας αυτής χαρισματικής και πολύπλευρης προσωπικότητας και πως ο Πλαστήρας «είδε» τη λίμνη πριν αυτή δημιουργηθεί.

Τέλος ο κ. Κώστας Παϊσης, δικηγόρος και ερευνητής τοπικής ιστορίας στην εργασία που απέστειλε στους οργανωτές, αναφέρθηκε σε διάφορες πτυχές της λίμνης. Πρότεινε τη δημιουργία  θεματικής βιβλιοθήκης η οποία θα συγκεντρώσει παλαιά και νέα κείμενα για τη λίμνη και γενικά όλες τις εκδόσεις που έγιναν ή θα γίνουν στο μέλλον.

Ακολούθησε διάλογος και τοποθετήσεις από το κοινό. Η πολιτικός μηχανικός κ. Πιπίτσα Φιλίππου συμπλήρωσε κάποια στοιχεία για τον Πλαστήρα, τον οικισμό Νεράϊδας και τη λίμνη. Ο φωτογράφος και συλλέκτης κ. Ηλίας Παγανός πρότεινε στις εναλλακτικές δραστηριότητες να δημιουργηθεί γκολφ στην παραλίμνια περιοχή.

Η εκδήλωση έκλεισε με ελαφρύ γεύμα με παραδοσιακά εδέσματα και κρασί Μεσενικόλα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Το κλείσιμο των εργασιών της ημερίδας έγινε από τον δήμαρχο λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτη Νάνο, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, κωδικοποίησε ιδέες και προτάσεις που αναδείχθηκαν από την διημερίδα για τα 60 χρόνια από την δημιουργία της λίμνης, θέτοντας ουσιαστικά και τους μελλοντικούς στόχους:

Η προστασία του Περιβάλλοντος οφείλει να αποτελέσει κοινή προτεραιότητα, αναγνωρίζοντας ότι η αισθητική και άλλη υποβάθμιση θα υποθηκεύσει το Μέλλον της περιοχής.

Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη είναι αδήριτη ανάγκη για την επιβίωση των κοινοτήτων που φθίνουν. Αυτή όμως να είναι αποτέλεσμα μιας αειφορικής παραγωγικής διαδικασίας που θα αγκαλιάζει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, με κορμό τον αγροδιατροφικό τομέα, την παραγωγή, μεταποίησης και εμπορίας βιολογικών προϊόντων ΠΟΠ της περιοχής.

Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι το μοντέλο που ταιριάζει στην περιοχή και τη σύνδεση με την Ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πραγματικότητα και τους Νέους ως προτεραιότητα. Η λίμνη μπορεί και πρέπει να γίνει ένα ανοιχτό σπουδαστήριο, ένας τόπος Βιωματικής Μάθησης και Εμπειρίας, αναζητώντας τη θέση του στο διεθνές κοινό και τουριστικό περιβάλλον.

Κράτος, Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση να επενδύσουν σε θεματικά πάρκα και υποδομές που θα μετατρέψουν τη λίμνη Πλαστήρα σε δημοφιλή ορεινό προορισμό, δίνοντας άλλη δυναμική και βγάζοντας την περιοχή από την κρίση.

Η ανάδειξη και προβολή του περιβαλλοντικού, ιστορικού, πολιτιστικού, οικονομικού και κοινωνικού αποθέματος με σύγχρονους όρους. Οφείλουμε να επανασχεδιάσουμε τη νέα πραγματικότητα μέσα από πολιτιστικές διαδρομές, στη φιλοσοφία ενός Ανοιχτού Μουσείου Αγράφων, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Η δημιουργία Μουσείου Ιστορίας Λίμνης Πλαστήρα αποτελεί αναγκαιότητα, όπως και η δημιουργία θεματικής Βιβλιοθήκης και Αρχείου που θα συλλέγει έντυπο, ψηφιακό, φωτογραφικό και άλλο υλικό σχετικό με την λίμνη.

Διοργάνωση Ημερίδας για την Ανάπτυξη της λίμνης κάθε χρόνο, για την  παρουσίαση και αξιολόγηση αποτελεσμάτων, ανάδειξη θεμάτων, με συμμετοχή των παραγωγικών  δυνάμεων και επιστημόνων στο σχεδιασμό και τη διεκδίκηση νέων στόχων.

Τα πρακτικά της διημερίδας θα εκδοθούν σε ειδικό επετειακό λεύκωμα, εκτός από τις ομιλίες και εισηγήσεις, θα περιλαμβάνει φωτογραφικό και άλλο υλικό με τεκμήρια ανάλογα του θέματος. Το λεύκωμα θα είναι σε έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση και θα διατεθεί στο κοινό τους προσεχείς μήνες.

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ.

Ολόκληρη η εκδήλωση μεταδόθηκε από την Καρδίτσα livestreaming, με ευθύνη του Δήμου και είναι ελεύθερη για κάθε χρήση στη διεύθυνση:

Α Ενότητα:

https://www.facebook.com/KarditsaLiveStreaming/videos/1305804692924403/

Β Ενότητα

https://www.facebook.com/KarditsaLiveStreaming/videos/804433283407933/




Total
0
Shares
Previous Article
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 51 ετών η Μαγδαληνή Νικ. Ροκκά

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 51 ετών η Μαγδαληνή Νικ. Ροκκά

Next Article
kairos 2

Δελτίο Έκτακτων Καιρικών Φαινομένων

Related Posts