Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ιστορική αλήθεια – Απάντηση στο δημοσίευμα του κ. Γέρμανου «Ελληνόπυργος: Εδώ πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Γεώργιος Καραϊσκάκης»

sphlia karaiskakh mavrommati

Ιστορική αλήθεια

Απάντηση στο δημοσίευμα του κ. Γέρμανου «Ελληνόπυργος: Εδώ πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Γεώργιος Καραϊσκάκης»

Σχετικά με την ανάρτηση που είδαμε στη σελίδα σας από τον Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Μουζακίου κ. Γ. Γέρμανο με θέμα τη σπηλιά του Λώλου και την ανάδειξή σαν ένα ιστορικό μνημείο του Ελληνοπύργου έχουμε να σας αναφέρουμε τα παρακάτω.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης μέχρι τα δεκαεπτά του χρόνια αποδεδειγμένα έζησε στο Μαυρομμάτι μαζί με τη μάνα του. Οι πρώτοι βιογράφοι του: Γ. Γαζής, Δ. Αινιάν, Χρ. Περραιβός και Κ. Ράδος γράφουν ότι την πρώτη φορά τον οδήγησε η ίδια η Μάνα του στον Αλή Πασά όταν ήταν 15 χρονών.

Πώς λοιπόν κατά την άποψη του κ. Γέρμανου ο Καραϊσκάκης έμεινε ορφανός στα 8 του χρόνια και πήγε να ζήσει στη σπηλιά του Λώλου; Δεκαπέντε και δεκαεπτά χρονών νεαρός δεν συνειδητοποίησε ποια ήταν η γενέτειρά του και η πρώτη συνειδητή του Πατρίδα; Επομένως όσα γράφονται απ’ τον ανωτέρω είναι ανιστόρητα.

Η σπηλιά του Λώλου είναι ένα τερπνόν ανάγνωσμα για μικρά παιδιά και ανιστόρητους. Ο Καραϊσκάκης ούτε μικρός ούτε μεγάλος, ούτε λίγο ούτε πολύ έζησε στον Ελληνόπυργο (Γράλιστα) εκτός του γνωστού περιστατικού με τις κάπες πού μερικοί απ’ τον Ελληνόπυργο τον είχαν καταδώσει στο Τούρκικο φρουραρχείο που είχε έδρα το κάστρο του Φαναρίου με σκοπό να τον εξολοθρεύσουν.

Ο Γιάννης Βλαχογιάννης στον “ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ” του γράφει ότι η μάνα του έφευγε πολλές φορές απ΄το Μαυρομμάτι και πήγαινε στα Γιάννενα και έβλεπε τον γιό της. Μάλιστα προσθέτει ότι ο υποτιθέμενος πατέρας του Δημήτριος Ίσκος που και αυτός υπηρετούσε στην αυλή του Αλή Πασά μεσολαβούσε προς αυτόν για τις συναντήσεις Μάνας και γιού.

Ας αφήσουν κατά μέρος λοιπόν τον Γιάννη Βλαχογιάννη και τον Δ. Φωτιάδη τους οποίους παραπλάνησαν οι Αλεξανδρής και Πασιαλής με τις επιστολές τους 150 χρόνια μετά τον θάνατο του Καραϊσκάκη και ας ανατρέξουν για την αλήθεια στους πρώτους βιογράφους που αναφέρουμε πιο πάνω.

Ας αφήσουν λοιπόν οι γείτονές μας τα μυθεύματά τους και ας βρουν άλλους τρόπους ανάδειξης του κατά τα άλλα ωραιότατου χωριού τους. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση η διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον Καραϊσκάκη σεβασμό στην μνήμη του και την ιστορική αλήθεια.

Είδαμε στις φωτογραφίες ότι έχουν εκτελεσθεί κάποιες εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο της σπηλιάς του Λώλου και διερωτόμαστε. Δεν πιστεύουμε ότι τα χρήματα τα διέθεσε ο Δήμος Μουζακίου; Γιατί η Σπηλιά όπου γεννήθηκε ο ήρωας παραμένει αναξιοποίητη εδώ και δεκαετίες παρότι οι Μαυρομματιανοί αγωνίζονται για την αναμόρφωση και ανάδειξη του χώρου ο οποίος (χώρος) έχει επίσημα χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Νικόλαος Βλάχος

Αντιπρόεδρος Συλλόγου Φίλων ιστορίας Ν. Καρδίτσας

Δημήτριος Γιώτης

Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου

«Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»

 

 

 

 




Total
0
Shares
Previous Article
elasona seismos new

Νέος σεισμός στην Ελασσόνα

Next Article
Ματριόσκα: Για πρώτη φορά η ρωσική κούκλα έγινε Ελληνίδα

Ματριόσκα: Για πρώτη φορά η ρωσική κούκλα έγινε Ελληνίδα

Related Posts

Ανοικτή Πρόσκληση για την Ημερίδα Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος «Θεσσαλία 2021-2027»
Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτή Πρόσκληση για την Ημερίδα Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος «Θεσσαλία 2021-2027»

Η ημερίδα έχει ως θέμα «Αγροδιατροφή» καθώς και «Αειφορία – Ανθεκτικότητα - Βιωσιμότητα»