Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Internet of things σε ύδρευση και καθαριότητα του Δ. Τρικκαίων

 

Τεχνολογία στην υπηρεσία των τρικαλινών δημοτών

Αισθητήρες και πιλοτικό πρόγραμμα για υδρόμετρα και κάδους απορριμμάτων

Άλλο ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων με άμεσα και ορατά οφέλη στους πολίτες. Πρόκειται για το πρόγραμμα δωρεάν εγκατάστασης πιλοτικού Διαδικτύου των Αντικειμένων (Internet of Things) που υλοποιείται από την ελληνική εταιρεία Cicicom με τον Δήμο Τρικκαίων και την e-trikala AE. Οι εκπρόσωποι κάθε φορέα (Δημήτρης Παπαστεργίου για τον Δήμο, Γιάννης Κωτούλας για την e-trikala και Νικ. Μπίσιας για τη Cicicom) υπέγραψαν το μεσημέρι της Τρίτης 29 Μαΐου 2018 πρωτόκολλο συνεργασίας.

Σύμφωνα με αυτό – το πρώτο παρόμοιο στη χώρα – η πιλοτική εφαρμογή της επόμενης γενιάς του ίντερνετ, που λέγεται «ίντερνετ των αντικειμένων», γίνεται στα Τρίκαλα σε δύο άμεσα ωφελούμενους τομείς για κάθε πολίτη: στην ύδρευση και στην καθαριότητα.

Με το πρόγραμμα αυτό, η δωρεάν εγκατάσταση αισθητήρων και λοιπού εξοπλισμού γίνεται σε υδρόμετρα και σε κάδους απορριμμάτων. Ετσι, ο διαχειριστής των αισθητήρων θα μπορεί να παρακολουθεί το χρονικό όριο, κατά το οποίο γεμίζει ένας κάδος, καθώς και τα υδρόμετρα. Στη μία περίπτωση, σε συνδυασμό με το σύστημα fleet management (διαχείριση στόλου) που είναι ήδη εγκατεστημένο, θα ειδοποιείται ο οδηγός κάθε τομέα και θα αδειάζει άμεσα τον κάδο. Το αποτέλεσμα για τον πολίτη θα είναι ότι ποτέ δεν θα ξαναδεί υπερχειλισμένο κάδο. Το αποτέλεσμα για τον Δήμο – άρα και για τον πολίτη – θα είναι ότι θα μειώνεται το κόστος κίνησης και συντήρησης απορριμματοφόρων.

Στα δε υδρόμετρα, τα οφέλη είναι, για τον μεν πολίτη, ότι θα μπορεί να παρακολουθεί τυχόν διαρροή. Για τη δε ΔΕΥΑΤ, ότι θα μπορεί άμεσα να βλέπει ακριβέστερα τα σημεία τυχόν βλαβών, επομένως θα παρεμβαίνει ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Τα πρώτα 7 σετ αισθητήρων μέτρησης όγκου απορριμμάτων σε κάδους και τα πρώτα 10 σετ υδρομέτρων, μαζί με το σύστημα διαχείρισης και τα συστήματα διαδικτυακών υποδομών Lora Gateway και LoRa Network  θα τοποθετηθούν πιλοτικά σε κεντρικά σημεία των Τρικάλων, το αμέσως επόμενο διάστημα.




Total
0
Shares
Previous Article

Συγκροτήθηκαν σε σώμα οι ΔΗΜ.Τ.Ο Σοφάδων και Λίμνης Πλαστήρα

Next Article

Ομάδα επαγγελματιών Υγείας του Κ.Υ. Μουζακίου στην Τ.Κ. Κρυονερίου