Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ημερίδα στην Πύλη για το «Μεταχρωματικό έλκος του Πλατάνου»

 

Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Πύλης για το «Μεταχρωματικό έλκος του Πλατάνου»

Πες ΟΧΙ στην διάδοση της ασθένειας των Πλατάνων

Το «Μεταχρωματικό έλκος του Πλατάνου» είναι θανατηφόρος ασθένεια που απειλεί τα Πλατάνια της Ελλάδας

Προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis platani

Το Δασαρχείο Τρικάλων οργάνωσε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιουλίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης, με κύριο θέμα την ασθένεια που απειλεί τα Πλατάνια της Ελλάδας, καθώς και την ασθένεια που απειλεί την Καστανιά.

Την παρουσίαση των εισηγητών έκανε ο κ. Χρήστος Νάκος Φυτουγειονομικός Ελεγκτής του Δασαρχείου Τρικάλων και Πρόεδρος του Δ.Σ. Πύλης, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους παραπάνω εισηγητές κ. Παναγιώτη Τσόπελα Ερευνητή του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον κ. Δημήτριο Αβτζή Ερευνητή του παραπάνω Ινστιτούτου με έδρα την Θεσσαλονίκη.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δασάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Κουλουκούρα ο οποίος και αυτός με την σειρά του καλωσόρισε τους Ερευνητές και όλους τους παρευρισκόμενους, λέγοντας οτι σήμερα ευελπιστώ πως από αυτά που θα ακούσουμε θα βγάλουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για το μεγάλο πρόβλημα.

Στην συνέχεια ο κ. Τσόπελας αναφέρθηκε εκτενώς για αυτήν την καταστρεπτική ασθένεια που είναι μια από τις πιο καταστρεπτικές ασθένειες διεθνώς. Αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί και στην Θεσσαλία και η ασθένεια του Πλατάνου προκαλείται από τον μύκητα Κερατοκύστης, η ασθένεια είναι θανατηφόρος και μεταφέρθηκε πριν πολλά χρόνια και στην Ευρώπη και ανακαλύφθηκε το 1972.

Στην Ελλάδα η ασθένεια βρέθηκε στην Μεσσηνία το 2003 και διαδόθηκε και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στο Μουζάκι εμφανίστηκε το 2011 την αντιμετωπίσαμε και την εξαφανίσαμε με την συνεργασία του Δασαρχείου Μουζακίου.

Υπάρχουν Πλατάνια με την ασθένεια στην Περιοχή Νεραΐδας και στην περιοχή της Πύλης και πρέπει να αντιμετωπιστεί και δεν πρέπει να την αφήσουμε ανεξέλεγκτη.

Από τα 50 Μνημεία στην Ελλάδα τα 20 είναι Πλατάνια τόνισε ο κ. Τσόπελας.

Τέλος σημαντικό στο πρόβλημα είναι η πρόληψη διαφορετικά θα χάσουμε πολλά Πλατάνια και σε αυτό έγκειται στην λήψη κάποιων κανόνων.

1) Απόφυγε την υλοτομία, την κλάδευση και την πλήγωση δένδρων Πλατάνου

2) Απόφυγε την είσοδο μηχανημάτων σε περιοχές με Πλατάνια

3) Χρησιμοποίησε μόνο μηχανήματα και εργαλεία που έχουν απολυμανθεί

4) Μη διακινείς ξύλο Πλατάνου για καύση ή άλλη χρήση.

5) Αν παρατηρήσετε Πλάτανο με ύποπτα συμπτώματα προσβολής ειδοποιήστε την Δασική Υπηρεσία η τη Διεύθυνση Γεωργίας της περιοχής σας.

Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Δημητρίου Αβτζή που μίλησε για την ασθένεια που προσβάλλει την Καστανιά που είναι η σφήκα, εκείνο που πρώτα πρέπει να σας πω είναι η ενημέρωση και η πρόληψη είναι το Α και το Ω και για εμάς, γιατί εσείς τα μάτια μας έξω αν εσείς δεν μας ειδοποιήσετε δεν θα ξέρουμε τι γίνεται.

Η σφήκα είναι πολύ μικρή και δεν τσιμπάει τον Άνθρωπο και δεν πολύ ορατή αλλά πρέπει να δείτε την διαφορά χρώματος πάνω στα φύλλα της Καστανιάς αλλά και οι όγκοι που δημιουργούνται.

Η σφήκα παράγει μόνο αυγά και αυτά γεννούν και το κακό είναι που πολύ μεταδοτικά σε γρήγορο ρυθμό.

Η ασθένεια ήρθε από την Ασία και εγκαταστάθηκε και στην Ευρώπη.

Τελειώνοντας ο κ. Αβτζής τόνισε ενημερώστε έγκαιρα αν διαπιστώσετε τα παραπάνω συμπτώματα στην Καστανιά, παίρνοντας τηλέφωνο το Δασαρχείο ή τον Δήμο.

Σκοπός είναι να μας ειδοποιήσετε να έλθουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Παρευρέθηκαν επίσης ο Προϊστάμενος του Δασονομείου Πύλης κ. Βασίλειος Αναγνώστου και δημοτικός Σύμβουλος, η Δασολόγος του Δήμου Πύλης κ. Παναγιώτα Λαμπρογιώργου, η Αντιδήμαρχος κ. Λαμπρινή Οικονόμου, ο Δασολόγος κ. Κων/νος Τεντολούρης, και εκπρόσωποι Δασικών Συνεταιρισμών της περιοχής.

DSC01978

DSC01973

DSC01974




Total
0
Shares
Previous Article

Εξαιρετικές εμφανίσεις και διακρίσεις στο "14o SALONIKA CUP"

Next Article

Παράνομες αποκλειστικές στο Νοσοκομείο Καρδiτσας

Related Posts