Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ημέρα της γυναίκας

Fani Tsirogianni 22

Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

Η σύσταση των σύγχρονων κοινωνιών βασίστηκε πάνω σε ένα ανδροκρατούμενο και πατριαρχικό σύστημα όπου την εξουσία, τα κοινωνικά δικαιώματα, τον έλεγχο της περιουσίας τον είχαν αποκλειστικά οι άνδρες. Η θέση της γυναίκας ήταν ανύπαρκτη καθώς το θηλυκό φύλο θεωρούνταν πολύ κατώτερο του αρσενικού.

Στις αρχές του 20ού αιώνα οι γυναίκες  στη Νέα Υόρκη αγωνίστηκαν για καλύτερες συνθήκες εργασίας και μείωση του ωραρίου. Τα φεμινιστικά κινήματα  άρχισαν να εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο και να διεκδικούν σθεναρά την ισότητα των δύο φύλων.

Η σημερινή μέρα, η 8η Μαρτίου, καθιερώθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη των Γυναικών το 1910 ως ημέρα μνήμης των αγώνων του  κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Έναν αιώνα αργότερα, οι γυναίκες στη δύση, ακόμη και στη χώρα μας, κατάφεραν να θεσμοθετηθούν σχεδόν όλα όσα διεκδικούσαν. Την ισότητα στην εργασία, στην παιδεία, στη δικαιοσύνη, στην εξουσία, στους μισθούς και τόσα άλλα. Έτσι όλες μας  είμαστε σε θέση να απολαμβάνουμε τα προνόμια της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.

Είναι όμως έτσι και στην πραγματικότητα; Έχουν οι γυναίκες την ίδια καταξίωση στην κοινωνία με τους άνδρες; Λόγω της πολυπλοκότητας των ρόλων τους, έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να αναρριχηθούν;  Κατά την προσωπική μου άποψη όχι. Το κοινωνικό μας σύστημα παραμένει ανδροκρατούμενο.

Ενώ τα κορίτσια λαμβάνουν την ίδια εκπαίδευση με τα αγόρια, σπουδάζουν μαζί και πολλές φορές να έχουν μεγαλύτερες  αποδόσεις, όταν εισέλθουν στην αγορά εργασίας τα πράγματα διαφέρουν. Οι επαγγελματικές ευκαιρίες για τους άντρες είναι περισσότερες. Οι γυναίκες θα πρέπει να δώσουν μεγάλο αγώνα με την ανδροκρατία για να αναγνωριστούν.

Αν για παράδειγμα κάποιοι χρειάζεται ένα σοβαρό χειρουργείο θα προτιμήσουν άντρες χειρουργούς. Αν έχουν πρόβλημα με τη δικαιοσύνη , η πρώτη σκέψη είναι να απευθυνθούν σε άντρες νομικούς. Το ίδιο συμβαίνει με όλες τις ιδιότητες γιατί νιώθουν μια σιγουριά.  Γι΄ αυτό βλέπουμε ότι τις καταξιωμένες θέσεις τις κατέχουν άνδρες.

Η πατριαρχία είναι έντονη στη συνείδηση των ανθρώπων και αποτελεί τροχοπέδη στην αποδοχή της ικανότητας της γυναικείας προσωπικότητας.  Είναι οξύμωρο, αλλά μεγαλύτεροι υποστηριχτές  της πατριαρχίας είναι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Ενώ κοπιάζουν μια ζωή για να σπουδάσουν τις κόρες τους, όταν έρχεται η ώρα αυτές να κάνουν καριέρα, τις βάζουν τα διλλήματα όπως οικογένεια, μητρότητα, μεγάλωμα των παιδιών. Τότε τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα στην επαγγελματική της αναρρίχηση.

Έτσι λοιπόν, εμείς οι νέες μητέρες πρέπει να δώσουμε το δικό μας αγώνα. Να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας χωρίς προκαταλήψεις και με ισότητα. Ότι δεν υπάρχουν αντρικές και γυναικείες δουλειές, αντρικές και γυναικείες υποχρεώσεις.

Πρέπει να πιστέψουμε εμείς και να το μεταδώσουμε στα παιδιά μας αυτό που λέει ο ΕΒΕΛΙΝ ΡΕΝΚΝΕΡ επικεφαλής της επιτροπής FEMM της ΕΕ. ¨Οι γυναίκες όχι μόνο μπορούν να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε κρίση, αλλά βρίσκονται και στην πρώτη γραμμή της μελλοντικής πολιτικής. Ας κάνουμε επιτέλους τον 21ο αιώνα τον αιώνα των γυναικών¨

ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ!!


ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ ΦΑΝΗ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟ

ΤΗΛ. 6948506239




Total
0
Shares
Previous Article
Εθελοντισμός - Πηγή προσφοράς

Γυναίκα: Αρχόντισσα της δημιουργίας 

Next Article
Palermo egatalipsi 1

Σε κατάσταση πλήρους διάλυσης ο αθλητικός χώρος του Παλέρμο