Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

ΗΛΙΟΥ ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΟΝ…του Παπαοικονόμου Θανάση*

 

Είναι ηλίου φαεινότερο πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει προβλήματα. Η συνεχιζόμενη επί χρόνια οικονομική κρίση, μεταλλάχθηκε σε παράλληλη κρίση αρχών και αξιών και μετέτρεψε τα οικονομικά προβλήματα σε προβλήματα συνθηκών διαβίωσης των πολιτών πλέον.

Προβλήματα που κατά την άποψή μου δε λύνονται ως δια μαγείας με υπομονή, προσμονή για τις καλύτερες μέρες και περίσκεψη. Ιδιαίτερα μετά από δέκα χρόνια κρίσης η κοινωνία απαιτεί δουλειά, καθημερινό αγώνα, μόχθο και κόπο!

Ο τόπος, ο τόπος αυτός με τις τόσες δυνατότητες, χρειάζεται δράση, ενέργεια, κινητικότητα, δυναμική.

Μια δυναμική που θα προκύψει μέσα από τη συνέργεια, την ομαδική δουλειά, τη συνεργασία. Νομίζω πως είναι η στιγμή να κοιτάξουμε πέρα από τις αυλές μας, να κοιτάξουμε τη γειτονιά, να κοιτάξουμε το σύνολο, να βαδίσουμε και να δείξουμε όλοι μαζί προς το μέλλον.

Συντονισμένα, με εθνικές και διεθνείς καμπάνιες για πρωτοπόρες δράσεις, αποκήρυξη της αρνητικής ρητορικής μεταξύ μας, με ρηξικέλευθες προτάσεις, ενιαίο πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς και με το βλέμμα στο ευρύτερο καλό του Δήμου, μπορούμε και οφείλουμε να αναδείξουμε την κρυμμένη προστιθέμενη αξία του.

Η ένταξη έργων πνοής σε ευρωπαϊκά προγράμματα και η διαχείριση αυτών από τον ίδιο το Δήμο, δίνει απίστευτες δυνατότητες τόσο στην υλοποίηση κατασκευών αλλά και σε προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης με βάση τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής.

Αν όχι τώρα, πότε;

Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να μετεξελιχθεί σε βασικό και αυτόνομο συνεργάτη του κεντρικού κράτους και όχι σε όμηρο της κεντρικής εξουσίας, εξαρτημένη από την κυβερνητική βούληση και από μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Το ζητούμενο είναι να στηρίξουμε όλοι το θεσμό, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λειτουργία του και με ευρύτερες παρεμβάσεις να τον κάνουμε πιο αποδοτικό.

Μπορούμε να παραθέσουμε πολλά οράματα για τη μετεξέλιξη του Δήμου μας σε μια σύγχρονη πόλη με συγκριτικό πλεονέκτημα και τη καθιέρωσή του στη συνείδηση όλων ως ένα Δήμο αναφοράς. Σίγουρα όμως οι παρεμβάσεις αυτές δεν πρέπει να είναι στη λογική μικροκομματικού οφέλους και υπό την σκιά του πολιτικού κόστους. Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για την αναβάθμιση των δομών και των υποδομών, αλλά και για το σχεδιασμό αναπτυξιακών έργων στη λογική της ενίσχυσης της κομματικής επιρροής, την ίδια στιγμή που οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών ξεπερνούν τέτοιου είδους πρακτικές. Να συζητήσουμε για όλα υπό το πρίσμα της λογικής και του αυτονόητου και με τη σπουδή που αρμόζει σε κάθε θέμα ξεχωριστά, μακριά από οικογενειοκρατικές και μικροπολιτικές αγκυλώσεις, να δώσουμε λύσεις. Αν μετατραπεί η τοπική αυτοδιοίκηση σε πεδίο συναλλαγής συμφερόντων, ο τόπος δεν πρόκειται να σηκώσει ποτέ κεφάλι.

Γιατί περισσότερο παρά ποτέ, αυτός ο τόπος έχει ανάγκη από ουσιαστικές λύσεις και πολιτικές. Και ακριβώς σ’ αυτό το πεδίο θα κριθούμε όλοι.

Κανένα αόρατο χέρι και καμιά αόρατη δύναμη δεν μπορεί να φιμώσει, να παραλύσει το Δημότη και να τον αναγκάσει να κινείται  μεταξύ μεμψιμοιρίας και ηττοπάθειας, πεπεισμένος πως δεν μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του. Αν συμβεί αυτό θα πρόκειται για το χειρότερο ίσως αποτέλεσμα της μακράς κρίσης, εικόνα βαθιάς ηθικής και πολιτικής παρακμής, σύμπτωμα ασθένειας της συλλογικής ψυχής και της συλλογικής βούλησης.

Οι πολιτικές ελίτ έχουν φθαρεί ολοκληρωτικά. Οι ικανότητές τους δείχνουν ανεπαρκείς ενώπιον των ιστορικών προκλήσεων. Όλες οι δυνάμεις τους αναλώνονται στη διαχείριση της νομής της εξουσίας. Είναι ταγμένες στο δόγμα της αυτοαναπαραγωγής τους.

Η δύναμή μας κρύβεται στη διαδραστικότητα, την αλληλεπίδραση, την αμοιβαιότητα και τη συνέργεια. Η συλλογική δράση και οι συμμετοχικές διαδικασίες είναι το εφαλτήριο συγκλίσεων και συνθέσεων απόψεων, πόσο μάλλον υπερβάσεων. Η συνέργεια δεν οδηγεί στην αποκλειστικότητα και σε ηγεμονικά καθεστώτα. Αναπτύσσει δυναμική αφύπνισης, δυναμική ζυγίσματος και σοφότερης αξιολόγησης των πραγμάτων.

Ο δρόμος για την αναγέννηση του δήμου περνά μέσα από την επικράτηση κουλτούρας συνέργειας. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα. Στερώντας το οξυγόνο των εν δυνάμει συνεργατών μας, υπονομεύουμε το ίδιο το μέλλον του τόπου μας.

Έχουμε ανάγκη από κάτι το διαφορετικό. Ας αφήσουμε τις φωνές, τις αλληλοκατηγορίες και τα πισώπλατα μαχαιρώματα και ας προχωρήσουμε σε κάτι σταθερό, ήρεμο και δυνατό όχι μέσα από υπόγειες διαδρομές και σκοτεινά μονοπάτια, αλλά με διαφάνεια, αξιοκρατία, γνώση και παιδεία!


*  ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣthanasis papaoikonomou

MSc Management – Διοίκηση Σχολικών Μονάδων

Μαθηματικός ΑΠΘ

 

.

.

.


 




Total
0
Shares
Previous Article

«3ο Zerofcks Drift Day» στη πίστα Meteora Race park την Κυριακή 21 Οκτωβρίου

Next Article

Πρόγραμμα εξετάσεων πρακτικής Τεχνικών Επαγγελμάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας