Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας

επανδρωμένη σήμερα με δύο μοναχές
drakotrypa

 

Η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας επανδρωμένη σήμερα με δύο μοναχές είναι ένας προορισμός που αξίζει να επισκεφθούν οι συντοπίτες μας, οι επισκέπτες της περιοχής μας αλλά και οργανωμένες εκδρομές προσκυνητών, γιατί είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της ορεινής περιοχής των Αγράφων.

Κατασκευάσθηκε το 1742 και το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1743 την κατέταξε στο καθεστώς των σταυροπηγίων, η Εκκλησία της Ελλάδος την έχει χαρακτηρίσει σαν την σπουδαιότερη Μονή των Αγράφων από πλευράς καλλιτεχνικής ποιότητας των τοιχογραφιών με τεράστια συμβολή στην παιδεία την ιστορία και τον πολιτισμό.

Την Μονή επισκέφθηκε ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκης ο οποίος είναι πιθανόν να χρησιμοποίησε κατά την επανάσταση το μοναστήρι για να αναπαυθεί και να αναλάβει από την φυματίωση που τον βασάνιζε και αργότερα στο ειδυλλιακό αυτό τοπίο σε σχέση με το φυσικό κάλλος και το υγιεινό κλίμα παραθέριζε τα καλοκαίρια ο Μητροπολίτης ΙΕΖΕΚΙΗΛ που έπασχε από φυματίωση.

Από το άλλοτε μεγάλο συγκρότημα σώζεται το καθολικό ενώ τα τελευταία χρόνια με τη συνδρομή των κατοίκων ανεγέρθη ένα μεγάλο κτήριο που περιλαμβάνει τα απαραίτητα για την λειτουργία της μονής (αρχονταρίκι, ηγουμενείο και τα κελιά) αλλά και για να προστατεύσει την Μονή από τους δυνατούς ανέμους, μεγάλη επίσης ήταν συνδρομή του Μ.Ε.Σ Ανάπλαση στην διάσωση του Μοναστηριού μας.

Το μεγάλο αυτό μνημείο αγιογραφήθηκε σύμφωνα με επιγραφή πάνω από την κύρια είσοδο του ναού το 1758 με έξοδα του ηγουμένου Ιωσήφ και του μοναχού Διονυσίου, από τον σημαντικότερο λαϊκό ζωγράφο της Θεσσαλίας την εποχή αυτή, τον Θεόδωρο Ουρία, ιερέα από την Αγιά.

Ο Θεόδωρος εφάρμοσε στην διακόσμηση του καθολικού το καθιερωμένο εικονογραφικό πρόγραμμα για ναούς παρόμοιας αρχιτεκτονικής, όπως το συναντούμε σε καθολικά των Μονών του Αγίου Όρους και των Μετεώρων, αλλά και σε ναούς του 17ου αιώνα στην περιοχή των Αγράφων.

Η εικόνα της Αγίας Τριάδος, με επιγραφή που αναφέρεται στην ανέγερση του καθολικού σήμερα φυλάσσεται στο εκκλησιαστικό μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων στην Καρδίτσα.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο με χρονολογία 1744 πάνω από την ωραία πύλη.

Σήμερα το Μοναστήρι μας φιλοξενεί γυναικεία αδελφότητα με δύο μοναχές οι οποίες με πολύ χαρά καλωσορίζουν ξεναγούν και προσφέρουν καφέ, λουκούμια και νερό από τις πηγές στους επισκέπτες καθημερινά από Δευτέρα έως Κυριακή 08:30 – 13:00 & 15:00 – 18:00 το καλοκαίρι και 08:30 – 13:00 & 16:00 – 19:30. Τηλ: 2445061502

Η Πολύ όμορφη διαδρομή ξεκινά από το Μουζάκι και φθάνοντας στην Δρακότρυπα εντός του χωριού υπάρχουν κατευθυντήριες πινακίδες οι οποίες σας οδηγούν 2 χλμ. ψηλότερα με δρόμο που είναι ασφαλτοστρωμένος στο μοναστήρι ,σε μια πανέμορφη περιοχή που περιβάλλεται από τα βουνά Τύμπανο και Καραβούλα με πλούσια υγιή δάση ελάτης, πεύκα, καστανιές, πλατάνια και πολλά νερά και δεν είναι τυχαίο ότι λειτουργούσαν εκεί για χρόνια παιδικές κατασκηνώσεις.


Πληροφορίες: Άγγελος Σινάνης, Τσιουρής Κ. Ιωάννης, Κίτος Βασίλειος

Η Φωνή του Χωριού μας


Ηλίας Μπάλας

drakotrypa7 drakotrypa3 drakotrypa4 drakotrypa5 drakotrypa6




Total
0
Shares
Previous Article
marths

Μάρτης: Γιατί φοράμε βραχιολάκι από κόκκινη και άσπρη κλωστή

Next Article
ora

Αλλαγή ώρας 2020 σε θερινή. Πότε αλλάζει η ώρα