Ιανός : Ο….. Απρίλιος μας έφτασε!!

Ιανός : Ο….. Απρίλιος μας έφτασε!! 

 Ο Απρίλιος, εντός του οποίου ο κος Δήμαρχος Μουζακίου είχε τοποθετήσει την έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση των καταστροφών του «Ιανού» στα χωριά μας, έφτασε αλλά, παρά την εμπιστοσύνη και την υπομονή που όλοι μας δείξαμε, οι εξελίξεις δεν επιβεβαιώνουν τις σχετικές ανακοινώσεις και δεσμεύσεις, τόσο του ιδίου όσο και των αρμόδιων φορέων της κεντρικής εξουσίας.

 Και η υπομονή, που, και μέσα και από τις απαντήσεις του στις σχετικές ερωτήσεις που στο Δημοτικό Συμβούλιο δέχεται, συνεχίζει να συνιστά ο κος Δήμαρχος, προφανώς και δεν αρκεί, πλέον, για να ανακουφίσει τους κατοίκους  των χωριών μας.  Και κυρίως, δε βοηθά τους κατοίκους των ορεινών χωριών, που η επιβίωσή τους εξαρτάται ακόμα άμεσα από κτηνοτροφικές και λοιπές αγροτικές εργασίες, που αναπτύσσονται σ’ αυτά, όπου όμως η  πρόσβαση είναι ακόμα αδύνατη.

 Και τούτο συμβαίνει σίγουρα, για παράδειγμα, με το χωριό της Οξυάς, που κατά κοινή ομολογία έχει υποστεί τις χειρότερες καταστροφές κι απ’ όπου οι διαμαρτυρίες είναι πολλές και έντονες.  Ολόκληροι οικισμοί του συγκεκριμένου χωριού, κυρίως στην ανατολική πλευρά αυτού (όπως Μεσοράχη, Γουρνόλακα, Μεγ. Βρύση, κ.λ.π.), παραμένουν ακόμα αποκλεισμένοι, παρά τις συχνές οχλήσεις αιρετών και λοιπών κατοίκων του χωριού, και απομένει ακόμα να επαληθευτούν ή όχι οι διαβεβαιώσεις του κου Δημάρχου – συμπεριλαμβανόμενων και των χθεσινοβραδινών σε τηλεφωνική μας επικοινωνία – ότι οι συγκεκριμένοι αποκλεισμοί θα αρθούν πολύ σύντομα.

 Η αγωνία και η ανησυχία των κατοίκων των ορεινών χωριών μας μεγαλώνει ακόμα περισσότερο όταν αναλογίζονται την αδράνεια της πολιτείας και των φορέων της κεντρικής εξουσίας, που αδυνατούν ή αδιαφορούν να τηρήσουν τα υπεσχημένα και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, όπως, άλλωστε, συμβαίνει και με τις λοιπές αποκαταστάσεις καταστροφών του «Ιανού», ακόμα και σημαντικών τέτοιων στην έδρα του ίδιου του Δήμου μας,  γνωστών σε όλους τους δημότες.

 Επισκέψεις επί επισκέψεων, διαπιστώσεις επί διαπιστώσεων, υποσχέσεις και εξαγγελίες αλλά ουσιαστικό μέχρι σήμερα αποτέλεσμα  μηδέν. Τέτοια ήταν, εξ όσων από τον κο Δήμαρχο ενημερώθηκα, και η προχθεσινή επίσκεψη κλιμακίου αρμοδίων στο χωριό της Οξυάς προκειμένου, παρά το υποβληθέν τεχνικό δελτίο, να διαπιστωθεί απ’ αυτούς και «ιδίοις όμασσι» το μέγεθος της καταστροφής στη συγκεκριμένη περιοχή και να χρησιμοποιηθεί και ως εικόνα και για τα λοιπά ορεινά χωριά του Δήμου μας.

 Μόνο που, κε Δήμαρχε και λοιποί αρμόδιοι, ο καιρός περνάει και ήδη οι αποκαταστάσεις των καταστροφών έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά. Αποκαταστάσεις που είναι ευκαιρία να μην περιοριστούν σε απλά μπαζώματα και καθαρισμούς αλλά να αναδειχθούν σε έργα ουσίας για τα χωριά μας,  που θα εξυπηρετούν τους κατοίκους και τις σύγχρονες ανάγκες τους, με βάση αντίστοιχη ιεράρχηση και προτεραιότητες. Μόνο που τούτο, όπως κι άλλες φορές έχει ειπωθεί, απαιτεί κατάλληλο σχεδιασμό, προγραμματισμό και συνεννόηση, τουλάχιστο, λόγω των συνθηκών που επικρατούν, με όλους τους αιρετούς της κάθε περιοχής και, πάντως, μακριά από καιροσκοπισμούς και λοιπές σκοπιμότητες, που εξυπηρετούν λίγους  και συγκεκριμένους, οι οποίοι και εντέχνως τις προωθούν και τις  μεθοδεύουν.

 Κι αυτά, κε Δήμαρχε, δηλαδή το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τη συνεννόηση για τις προτεραιότητες, τα έχετε πολλές φορές υποσχεθεί, τόσο απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, που στο Δημοτικό Συμβούλιο δεχθήκατε, όσο και στην προχθεσινή μας τηλεφωνική συνομιλία, μετά την επίσκεψη του κλιμακίου αρμοδίων στο χωριό της Οξυάς, όπου, αν και ζήτησα να παραβρίσκομαι ως καταγόμενος από την περιοχή δημοτικός σύμβουλος, δεν κλήθηκα και ούτε ενημερώθηκα σχετικά.

 Θα αναμένουμε, λοιπόν, κε Δήμαρχε, να διαπιστώσουμε αν αυτή τη φορά οι επισκέψεις θα φέρουν και σύντομα αποτελέσματα αλλά κι αν και εσείς ο ίδιος θα τηρήσετε τις υποσχέσεις σας. Αν τα όποια χρήματα διατεθούν από την πολιτεία θα μετατραπούν, όντως, σε έργα ουσίας, προσαρμοσμένα, μετά και από κατάλληλη συνεννόηση, στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες των χωριών μας, και δε θ’ αναλωθούν ευκαιριακά, χάριν της ικανοποίησης σχεδίων και μεθοδεύσεων, που θα εξυπηρετούν λίγους και συγκεκριμένους ή οποιεσδήποτε άλλες, μη επωφελείς για το κοινωνικό σύνολο, σκοπιμότητες.

 Ίδωμεν, λοιπόν!!

Γιώργος Δ. Καραβίδας,

Δημοτικός Σύμβουλος (Ενωτική Πρωτοβουλία), αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μουζακίου.
Total
0
Shares