Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Θεσσαλία στο προσκήνιο – Η Αργιθέα & η Νότια Πίνδος στο επίκεντρο!

Αλαλούμ Περιφερειαρχών και Κυβέρνησης για «Έργα Αχελώου» - Η Θεσσαλία τελικά χρειάζεται «πανάκριβα» φράγματα ή πεταμένα λεφτά όσα έχουν δαπανηθεί ως τώρα; - Συγκοινωνία στα Ορεινά: Πότε το ΔΣ ΚΤΕΛ Καρδίτσας, η αρμόδια Αντιπεριφέρεια και η Δημοτική Αρχή Αργιθέας θα δώσουν σύγχρονη λύση; - Στη Θεσσαλία Λίαν αμφίρροπη η μάχη: οι Θεσσαλοί μπορούν να εκλέξουν Νέα Περιφερειάρχη με ελευθερία χωρίς 'άνωθεν' εντολές! _ Ποιά τα αποτελέσματα εργολαβίας για ασφάλεια στα προφράγματα Συκιάς Αργιθέας; - Προς Υπουργείo Εσωτερικών: Προτάσεις για τροποποίηση ν. 4804/21 & 5043/23 ενόψει τοπικών εκλογών 8-10-23 Ο αλλοπρόσαλλος Καλλικράτης κατέκαψε τα Δερβενοχώρια… Το ΔΣ Αργιθέας να «σπάσει» την εσωστρέφεια: χρωστάει 7 παραστάσεις για διεκδίκηση αιτημάτων που έχουν βαλτώσει...

Η Θεσσαλία στο προσκήνιο – Η Αργιθέα & η Νότια Πίνδος στο επίκεντρο!

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Αφήσαμε να περάσουν λίγες μέρες από τη συνάντηση του Βουλευτή ΝΔ Καρδίτσας – και επί 20ετια Αυτοδιοικητικού [~Δημαρχία Δυτ.Αργιθέας 1999-02 και Μουζακίου 2003-19] Γιώργου Κωτσού με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συζητήθηκαν δυο κρίσιμα επείγοντα ζητήματα:

••• Το υδατικό της Θεσσαλίας και η ανάπτυξη της ορεινής Πινδου – Αργιθέας.
Για να μετρήσουμε αντιδράσεις, ενδιαφέροντα και συστρατεύσεις στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο, στην αναστροφή της παρακμής μιας δυναμικής περιοχής …

^ Ο Βουλευτής ΝΔ επισήμανε την ανάγκη για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της ελλειμματικής σε νερά Θεσσαλίας, την τόνωση του πρωτογενούς τομέα μετά και τα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία, την κλιματική κρίση, τα πλημμυρικά φαινόμενα.

^ Την τάχιστη προώθηση ημιτελών έργων, για τα οποία δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ (φράγμα Συκιάς, Μεσοχώρας, μεταφοράς νερών Αχελώου αλλά και το αντιπλημμυρικό υδρευτικό αρδευτικό έργο του Φραγματος Μουζακίου κα).

^ Τον προγραμματισμό έργων σύγχρονων Υποδομών στην ορεινή Πίνδο – Αργιθέα, όπως οδική Σήραγγα Τυμπάνου, οδικές σήραγγες Συκιάς, άξονα Μουζάκι – Αργιθέα – Άρτα.

* Ουσιαστικά ζήτησε από την επίσημη Πολιτεία να στρέψει το βλέμμα της, το ενδιαφέρον στο πλούσιο οικολογικό απόθεμα της κοιλάδας Αχελώου, της νότιας Πίνδου προς αμοιβαίο όφελος !

~ Η Θεσσαλία, ο κάμπος να έχει επάρκεια καθαρών νερών, οι αγρότες να ελαφρυνθούν στο κόστος παραγωγής (γεωτρήσεις, ρεύμα) και η Ελλάδα να ξαναγίνει ο σιτοβολώνας μετά την πληθωριστική έκρηξη τιμής του μαλακού σίτου αλλά και την ανεπαρκή τροφοδοσία από τον Ουκρανικό κάμπο ή τη Ρωσία.

~ Η ορεινή Αργιθέα αξιοποιώντας τους φυσικούς πόρους, τα κρυμμένα πλεονεκτήματα να τονωθεί οικονομικά, κοινωνικά, ψηφιακά, δημογραφικά, αειφορικά !

@ Ο Πρωθυπουργός δήλωσε στον καρδιτσιώτη Βουλευτή ότι εκπονείται η μελέτη για το υδατικό ζήτημα της Θεσσαλίας και σύντομα θα υπάρξουν εξαγγελίες.

• Οφείλουμε να πούμε ότι διαχρονικά η ελληνική πολιτεία έχει αργήσει, οι ρυθμοί είναι πολύ αργοί και η συγκυρία (διατροφική, κλιματική κρίση, ενεργειακή εξάρτηση) επιβάλει επιτάχυνση και επίσπευση κινήσεων και οριστικών αποφάσεων.

° Η παρούσα Κυβέρνηση ψηφίστηκε με προγραμματική δέσμευση για γρήγορες μεταρρυθμίσεις, ισόρροπη ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, ευημερία για όλους .

~ Έχουν περάσει 33 μήνες ….από εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019.

Είναι αδιανόητο να χάνονται πόροι, πράσινη ενέργεια, νερά στη θάλασσα του Μεσολογγίου επειδή μια μικρή μειοψηφία (φορείς Αιτωλ/ νίας, κατακλυζόμενων Μεσοχώρας κα) αντιστέκεται και αρνείται την αειφορική ορθολογική ανάπτυξη.

• Οι Υπουργοί, τα κυβερνητικά στελέχη οφείλουν να εξέλθουν από τα γραφεία τους, να πάρουν ….τα βουνά, να δουν οι ίδιοι τα παρατημένα ρημαγμένα έργα …να δώσουν τάχιστες λύσεις !

• Η Θεσσαλία πρέπει και μπορεί να γίνει: νέα Γη επαγγελίας και διατροφικής αυτάρκειας!
• Η Πίνδος, η κοιλάδα Αχελώου: η «πράσινη μπαταρία» της κεντρικής Ελλάδας !

@ Οι Φορείς, οι Αργιθεάτες, οι Θεσσαλοί με πατριωτική ενότητα, πέρα από κόμματα και παρατάξεις και με συναίσθηση των δύσκολων περιστάσεων να στηρίξουν έμπρακτα τις δυο Δημιουργικές Προτάσεις του φίλου Κοινοβουλευτικού Γιώργου Κωτσού για την εκπόνηση – χρηματοδότηση – εφαρμογή ενός Ρεαλιστικού Πιλοτικού Αειφορικού Πλαισίου στην παραμελημένη ορεινή περιοχή μας, την απειλούμενη από δημογραφικό μαρασμό και φτωχοποίηση, αλλά και σε ολόκληρο τον νομό Καρδίτσας και την παραγωγική Θεσσαλία .

* Οι καιροί μας είναι πολύ δύσκολοι …όμως ευκαιρίες και προκλήσεις πάντα υπάρχουν αν έχουμε πίστη, αγάπη στην πατρίδα, φαντασία, επιμονή και μαχητικότητα !

* Ελπίζουμε οι Αιρετοί Αργιθέας, πρώτοι να αγκαλιάσουν την ελπιδοφόρα αυτή πρωτοβουλία …να κάνουμε την πρωτοφανή κρίση …μεγάλη ευκαιρία για το καλό του Τόπου και των νεότερων γενεών !

^ Σύντομα το Υδατικό ζήτημα της Θεσσαλίας να έλθει προς συζήτηση και Ρηξικέλευθες αποφάσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως έπραξε πριν 16 χρόνια ο Θεσσαλός Υπουργός Δημοσίων Έργων Γιώργος Σουφλιάς, αφήνοντας ένα λίαν θετικό αποτύπωμα.

^ Όπως έπραξε η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή (2004-9) με τα ορεινά προγράμματα: «Πίνδος» και « ΕΑΠΝΑ 2» ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για Έργα – Μελέτες.

Δημήτρης Παπακώστας 14-3-22




Total
0
Shares
Previous Article
Νέο πρόγραμμα τηλεφροντίδας ηλικιωμένων στον Δ. Τρικκαίων και την κεντρική Ελλάδα

Νέο πρόγραμμα τηλεφροντίδας ηλικιωμένων στον Δ. Τρικκαίων και την κεντρική Ελλάδα

Next Article
Συνεχίζονται τα rapid tests στη Θεσσαλία - Τα σημερινά αποτελέσματα Τετάρτη 10.08.22 - Αποτελέσματα rapid tests στη Θεσσαλία

Αποτελέσματα rapid tests στη Θεσσαλία Δευτέρα 14 Μαρτίου

Related Posts