Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η στρατηγική συμμαχία Τουρκίας – Κατάρ και το μουσουλμανικό τόξο

aggelis nikolaos

 

Γράφει ο Νικόλαος Αγγελής*

Πέραν της οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας την τελευταία δεκαετία, υπάρχουν κι άλλες δυνάμεις οι οποίες στέκονται αρωγοί στην χρηματοδότηση της νέο-οθωμανικής και αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας.

Μία από αυτές τις δυνάμεις είναι το Κατάρ της οποίας η άρχουσα δυναστεία των αλ Θανί στηρίζει έμπρακτα ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις όπως τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Άλλωστε ο ίδιος Πρόεδρος των Η.Π.Α., Ντόναλντ Τράμπ , είχε δηλώσει σε tweet κατά την κρίση του Ιουνίου του 2017, ότι “δεν μπορεί να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ριζοσπαστικής Ιδεολογίας”.[1]

100 χρόνια μετά την αποχώρηση των Οθωμανών από το Κατάρ, οι Τούρκοι προσβλέπουν στην επαναοθωμανοποίηση της μικρής χερσονήσου που διεισδύει στον Περσικό Κόλπο, με σκοπό την άγρα κερδών προς όφελος των αναθεωρητικών βλέψεων και συμφερόντων της Τουρκίας.

Τον Αύγουστο του 2018 με αφορμή της πτώση της τιμής της τουρκικής λίρας, ο Εμίρης του Κατάρ επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Άγκυρα, ανακοίνωσε ότι το Κατάρ θα επενδύσει με μορφή πακέτου fasttrack, 15 δις δολάρια.[2] Επίσης, το Κατάρ έχει σπαταλήσει άνω των 50 δις δολαρίων σε Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Τουρκία[3], ένα ποσό ιλιγγιώδες εάν αναλογιστούμε ότι το κυπριακό Α.Ε.Π. δεν ξεπερνά τα 25 δις δολάρια.

Ακόμα, το Κατάρ ελέγχει το 50% των μετοχών της τουρκικής εταιρείας BMC, η οποία κατασκευάζει τροχοφόρα και τεθωρακισμένα οχήματα ενώ τον Σεπτέμβριο του 2018 ο Καταριανός Εμίρης δώρισε ένα Boeing 747 αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία .

Στον στρατιωτικό τομέα, η Τουρκία έχει ενισχύσει από τον Δεκέμβριο του 2017 τις δυνάμεις της αποστέλλοντας σημαντικό αριθμό στρατιωτών στην τουρκική βάση Ταρίκ Μπιν ΖΙγιάντ.

Όσον αφορά τις σχέσεις του Κατάρ με άλλες βαλκανικές χώρες, το Κατάρ ήδη από τις αρχές της δεκαετίας (Μάρτιος 2012) έχει επιδιώξει την εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων με την Βουλγαρία, ένα κράτος το οποίο έχει ισχυρή τουρκική μειονότητα. Τότε, τον Μάρτιο του 2012, ο Μπόικο Μπορίσοφ επισκέφθηκε το Κατάρ με συνοδεία εκπροσώπων από 103 βουλγαρικές εταιρείες δωρίζοντας στον Σεΐχη ένα επίχρυσο – βουλγαρικής παραγωγής- πιστόλι.

Μετά από 3 χρόνια, το 2015, η πρώτη επένδυση του Κατάρ στην Βουλγαρία ήταν γεγονός. Οι Καταριανοί αγόρασαν κοντά στην πόλη Βάρνα γεωργικές εγκαταστάσεις αξίας περίπου 5 εκατομμυρίων λέβα. Κατά τους πρώτους έξι μήνες της συνεργασίας εξήχθησαν στο Κατάρ περίπου 10 χιλιάδες αρνιά.

Την άνοιξη του 2014 επισκέφτηκε την Ντόχα και ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα όπου ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνιών για την απασχόληση και την υγεία .

Εκτός από τις δύο βαλκανικές αυτές χώρες δεν θα μπορούσε να μην απασχολήσει το Κατάρ και η μέχρι πρότινος Π.Γ.Δ.Μ.. Το 2011 ο τότε Εμίρης του Κατάρ έφθασε στα Σκόπια για να υπογράψει διμερείς συμφωνίες στον τομέα του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της οικονομίας. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η επίσκεψη ήταν η πρώτη επίσκεψη ηγέτη του Αραβικού κόσμου από την ανεξαρτησία της χώρας.

Τέλος, είναι εύλογο πως το Κατάρ προσπαθεί να προσεταιρισθεί χώρες των Βαλκανίων με έντονο μουσουλμανικό πληθυσμό ώστε να μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις στην περιοχή εξασφαλίζοντας παράλληλα την σύσφιξη των σχέσεων του με την Τουρκία, μιας χώρας με την οποία το συνδέουν άρρηκτοι προαιώνιοι δεσμοί αλλά και συμφέροντα και ιδεοληψίες που ανάγονται στο ριζοσπαστικό κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ, Προπτυχιακός φοιτητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών)

[1] https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/83712/h-diplomatiki-krisi-sto-katar-kai-to-tweet-toy-tramp
[2] https://www.reuters.com/article/us-turkey-currency-qatar-investments/qatar-to-invest-15-billion-in-turkey-source-says-banks-the-focus-idUSKBN1L01P7
[3] https://www.dailysabah.com/economy/2018/09/03/qatars-five-major-conglomerates-turn-to-turkey-for-investments




Total
0
Shares
Previous Article
gs gomfoi3

Ο Γ. Σ. ΓΟΜΦΩΝ: Αήττητος τον πρώτο γύρο!

Next Article
Γ. Ντελής: Τα έργα που θα αλλάξουν τον Θεσσαλικό κάμπο

Γ. Ντελής: Τα έργα που θα αλλάξουν τον Θεσσαλικό κάμπο