Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Ψηφιακή Αναβάθμιση των Βιβλιοθηκών Καρδίτσας εντάσσεται στο πρόγραμμα «Εθνική Ψηφιακή Πολιτική»

.

 Μνημόνιο  συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής,  το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Δήμο Καρδίτσας 

Με πρόταση της βουλευτή Καρδίτσας κ. Χρυσούλας Κατσαβριά Σιωροπούλου προς το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, η οποία είχε τη θετική ανταπόκριση και αποδοχή του Υπουργού κ. Νίκου Παππά, αναβαθμίζονται ψηφιακά  η Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Δίκτυο των  Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Καρδίτσας.

Η κ. Κατσαβριά ανέδειξε το σπουδαίο έργο που επιτελούν η Δημοτική βιβλιοθήκη και το δίκτυο των 11 παιδικών βιβλιοθηκών στις συνοικίες της πόλης και στα Δημοτικά διαμερίσματα Καρδιτσομάγουλα, Αρτεσιανού και Παλαιοκκλησίου καθώς και τη συμβολή τους στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη του δήμου και της ευρύτερης περιοχής, καθώς η ίδια είχε επί σειρά ετών   την ευθύνη της λειτουργίας τους.

Τόνισε επίσης, την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού και ψηφιακής αναβάθμισης των εν λόγω βιβλιοθηκών με τη χρήση νέων τεχνολογιών, τον εμπλουτισμό με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, την παροχή ασύρματης πρόσβασης, την ψηφιοποίηση του σπουδαίου αρχείου της τοπικής βιβλιοθήκης ,σπάνιων δελτίων, τοπικού τύπου ,την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού κ.α.

Στην κατεύθυνση αυτή, η  βουλευτής είχε στενή συνεργασία με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Γιώργο Φλωρεντή, ο οποίος συμφώνησε στην ένταξη της πρότασης στο πλαίσιο του προγράμματος «Εθνική Ψηφιακή Πολιτική». Πραγματοποιήθηκε, επίσης, σειρά συναντήσεων εργασίας και επαφών, συγκεντρώθηκε το απαραίτητο υλικό και συμφωνήθηκε να εργαστούν από κοινού σε ένα πλαίσιο δράσης, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης,(η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου), το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και ο Δήμος Καρδίτσας. Οι φορείς αυτοί θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας 5ετούς διάρκειας, που θα παρατείνεται αυτόματα για ακόμη μία πενταετία, με ετήσια αξιολόγηση επιτυχίας των συμφωνημένων δράσεων, στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων ή μη έργων.

Συγκεκριμένα, το κοινό πλαίσιο δράσης θα περιλαμβάνει:

  • Ανάπτυξη συνεργασίας με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και το σχεδιασμό ενεργειών για την προώθηση πρωτοβουλιών και δράσεων των βιβλιοθηκών του Δήμου Καρδίτσας. Η ψηφιακή αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός τους με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.
  • Ένταξη και ενίσχυση της διάστασης του ελληνικού πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις τους στις προτεραιότητες δράσης των βιβλιοθηκών Καρδίτσας σε συνεργασία με το Ίδρυμα του Ελληνικού Πολιτισμού με φορείς που ασχολούνται με το βιβλίο, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τα μουσεία τοπικά, περιφερειακά, εθνικά.
  • Συνεργασία για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενεργειών για την ψηφιοποίηση σπάνιων λογοτεχνικών βιβλίων και του αρχείου τοπικών εφημερίδων που έχει στη συλλογή της η δημοτική βιβλιοθήκη. Δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης στη Καρδίτσα σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
  • Ανάπτυξη δράσεων φιλαναγνωσίας στη δημοτική και τις παιδικές βιβλιοθήκες. Έκθεση βιβλίου, ειδικά αφιερώματα, θεματικά εργαστήρια κ.α.
  • Ανάδειξη τοπικών θεμάτων με τη χρήση της νέας τεχνολογίας και καινοτομίας.
  • Διάχυση κα προβολή της δράσης των τριών συμβαλλόμενων φορέων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα βιβλίου και πολιτισμού.
  • Συνδιοργάνωση επιμορφωτικών δράσεων δια βίου μάθησης, προσβασιμότητα στη πληροφόρηση και εκπαίδευση για όλους.

Μια πρόταση   τόσο σημαντική για την περιοχή  γίνεται πράξη προκειμένου να αναβαθμιστούν ψηφιακά και τεχνολογικά οι βιβλιοθήκες και να συνδεθούν με τις πνευματικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της τοπικής κοινωνίας.  

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου


www.katsavria.gr




Total
0
Shares
Previous Article

Α1 ΕΣΚΑΘ: Προκήρυξη του πρωταθλήματος 2018-2019

Next Article

Τρίκαλα: Σύλληψη 44χρονου με πλαστά 50ευρα

Related Posts

Altani Andriani kideia
Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιο μνημόσυνο Ανδριανής Αλτάνη

Ετήσιο μνημόσυνο Ανδριανής Αλτάνη ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΤΗΣΙΟ Τελούμε την ΚΥΡΙΑΚΗ  21 Απριλίου 2024 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Της Θεοτόκου…