Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η πρόταση της Ν.Δ για το ασφαλιστικό, το εξωθεί σε πλήρη κατάρευση τώρα που στέκεται στα πόδια του

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

Με τις εξαγγελίες του Αλέξη  Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη 250.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι θα έχουν πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις από 1/1/2019 ενώ ήδη το 88% των μη μισθωτών πληρώνει χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Οι ελαφρύνσεις αυτές έρχονται ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας των οικονομικών του ΕΦΚΑ σε συνδυασμό με την συνολική θετική πορεία των δημοσιονομικών της χώρας. Ο ΕΦΚΑ ειδικότερα, έχει για δεύτερη χρονιά πλεονασματική λειτουργία. Στο πρώτο 8μηνο του 2018 το πλεόνασμα ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ με πρόβλεψη στο τέλος του έτους να φτάσει 1.4 δις ευρώ.

Το Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης ανακτά την αξιοπιστία του και έχει κερδίσει το στοίχημα της βιωσιμότητας. Η περαιτέρω μείωση της ανεργίας, η αύξηση της απασχόλησης με καλύτερες αμοιβές θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση, περιθώρια μεγαλύτερης στήριξης των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Παρ’ όλα αυτά η ΝΔ δεν σταμάτησε ποτέ τη ρητορική της υπονόμευσης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, άλλοτε με την κινδυνολογία περί κατάρρευσης του συστήματος και άλλοτε με τα ψέματα περί αφαίμαξης των επαγγελματιών. Ο στόχος ήταν προφανής, είναι πλέον και ομολογημένος από την αξιωματική αντιπολίτευση, διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης με οδυνηρές συνέπειες για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Τον στόχο αυτό επιβεβαιώνει και η πολιτική που η ΝΔ εφάρμοσε και χρεοκόπησε το ασφαλιστικό σύστημα παραδίδοντάς το με 1,1 δισ. ευρώ έλλειμμα, μετά από 12 οριζόντιες περικοπές συντάξεων και με απλήρωτες 400.000 συνταξιοδοτικές παροχές.

Σήμερα που το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει ξανασταθεί στα πόδια του τι αντιπροτείνει η ΝΔ;

  1. Για την επικουρική ασφάλιση προτείνει ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα με διαχείριση από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Η πρόταση της ΝΔ δημιουργεί κενό για την χρηματοδοτική κάλυψη της καταβολής των συντάξεων των 1,2 εκατ. επικουρικών συνταξιούχων που λαμβάνουν σήμερα επικουρική σύνταξη. Με άλλα λόγια, 1,2 εκ. επικουρικοί συνταξιούχοι θα βρεθούν στον αέρα, καθώς δεν θα υπάρχουν εισφορές για να καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις.
  2. Μπροστά στο αδιέξοδο αυτό, η ΝΔ ισχυρίζεται ότι το σύστημα που προτείνει για την επικουρική ασφάλιση θα ισχύει για τους νέους ασφαλισμένους. Τούτο καθόλου δεν αλλάζει την τρύπα που δημιουργείται για την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συνταξιούχων, την οποία θα πρέπει να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός. Προκειμένου να μην μείνουν στον αέρα 1,2 εκ. συνταξιούχοι το ποσό που θα πρέπει να αναλάβει το κράτος για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις που δικαιούται το σύνολο των σημερινών επικουρικών συνταξιούχων είναι 30 δισ. ευρώ.
  3. Αυτά για τους σημερινούς συνταξιούχους. Και με τους σημερινούς ασφαλισμένους στο επικουρικό ταμείο τι θα γίνει; Αυτή τη στιγμή οι ασφαλισμένοι για επικούρηση είναι 2,8 εκατομ. άτομα. Το σχέδιο της ΝΔ αφαιρεί πόρους από το δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης με τους οποίους αναμένουν να χρηματοδοτηθούν όχι μόνο οι σημερινοί συνταξιούχοι αλλά και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι – σημερινοί ασφαλισμένοι του δημόσιου συστήματος. Στην πραγματικότητα οι εισφορές που έχουν καταβάλει οι σημερινοί ασφαλισμένοι καθώς και οι μελλοντικές συντάξεις τους  τίθενται υπό διακινδύνευση με την πρόταση αυτή. Το κόστος δε για την κάλυψη αυτών των ασφαλισμένων που θα πρέπει να αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 25 δισ. ευρώ. 25 δισ. ευρώ για να πληρωθούν οι παροχές που δικαιούται ο κάθε σημερινός ασφαλισμένος για επικουρική σύνταξη. Άρα το σύνολο του κόστους μετάβασης στο υποθετικό σύστημα του κ. Μητσοτάκη για την επικουρική ασφάλιση είναι 55 δισ.
  4. Ποιοί είναι οι κερδισμένοι από την πρόταση της ΝΔ; Μα φυσικά οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που θα πάρουν ζεστό χρήμα και μεγάλα κέρδη από την εκμετάλλευση των εισφορών των ασφαλισμένων πελατών τους.
  5. Η πρόταση της αντιπολίτευσης δεν διασφαλίζει καλύτερα ούτε τους νέους ασφαλισμένους, που στο σενάριό της θα επιλέξουν την ιδιωτική ασφάλιση για την επικουρική τους σύνταξη. Ανάλογους κινδύνους διατρέχουν και αυτοί. Διότι τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα που ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης, λειτουργούν στο πλαίσιο του επενδυτικού κινδύνου και εξαρτώνται από τις μεταβολές και διακυμάνσεις των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο. Με άλλα λόγια, ο ασφαλισμένος τοποθετεί τα χρήματά του στην ατομική μερίδα, όμως αυτά τίθενται υπό τον επενδυτικό κίνδυνο. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα κατάρρευσης. Χαρακτηριστικότερο όμως όλων είναι το παράδειγμα της μετοχής της AIG, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής των ΗΠΑ, όπου τον Σεπτέμβρη του 2008 μέσα σε λίγες μέρες έπεσε από τα $70 σε $5.5, με αποτέλεσμα το αμερικανικό κράτος να αναλάβει το κόστος ασφαλιστικών συμβολαίων ύψους 85 δισ. ευρώ.  Ελληνικό παράδειγμα πτώχευσης ασφαλιστικής εταιρείας αποτελεί η ΑΣΠΙΣ Πρόνοια του κ. Ψωμιάδη, που υπόσχονταν στα συνταξιοδοτικά και επενδυτικά της προγράμματα εγγυημένη απόδοση 7,5%, και είχε την κατάρρευση που όλοι γνωρίζουμε.
  6. Αναφορικά με την κύρια σύνταξη, η ΝΔ προτείνει οριζόντια μείωση των εισφορών για όλους στο 15%. Αυτή η πρόταση θα δημιουργήσει τρύπα στα έσοδα του ΕΦΚΑ ύψους 2 δισ. ευρώ ετησίως με σημερινά δεδομένα. Οπότε, είτε θα πρέπει να επιβαρυνθεί αντίστοιχα ο κρατικός προϋπολογισμός και με αυτό το ποσό, είτε να μειωθούν οι κύριες συντάξεις.
  7. Η πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνει αλλαγή εντός και του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Το σημερινό πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης διέπεται από την αρχή της προστασίας και της αλληλεγγύης γενεών και έχει αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά. Η ΝΔ προτείνει τη μετατροπή του συστήματος για την κύρια σύνταξη από διανεμητικό σε αμιγώς ανταποδοτικό. Τούτο σημαίνει ότι σημερινοί εργαζόμενοι που χωρίς δική τους ευθύνη λαμβάνουν πολύ χαμηλούς μισθούς ή μένουν κάποιοι χρόνια άνεργοι, δεν θα μπορέσουν να λάβουν συντάξεις με τις οποίες να βιοπορίζονται. Η πρόταση περί μετατροπής του συστήματος σε πλήρως ανταποδοτικό, λοιπόν, θα τιμωρήσει πολίτες που δεν είχαν σταθερό και συνεχόμενο εργασιακό βίο και αξιοπρεπείς αμοιβές.

Όσο η Ν.Δ. αναγκάζεται να ξεδιπλώνει τον προγραμματικό της λόγο τόσο πιο αποκρουστική γίνεται στα μάτια των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Το χρεοκοπημένο μοντέλο του δικτάκτορα Πινοσέτ δεν πρόκειται να περάσει. 

ΓΙΑ ΤΗ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ     

Αντωνίου Ηλίας

Συντονιστής




Total
0
Shares
Previous Article

Ο Παντελής Βάλλας υποψήφιος Δήμαρχος για το Δήμο Μουζακίου με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

Next Article

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού οι μαθητές του Δ.Σ. Αγναντερού;