Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η πρόταση Ν. Ανδρουλάκη για πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας είναι εφικτή;

aiolika papakostas

Η πρόταση Ν. Ανδρουλάκη για πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας είναι εφικτή;

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας


Η ληστρική αύξηση τιμής ηλεκτρικού ρεύματος – καυσίμων έχει προκαλέσει πανικό, φόβο, διαταραχές και αδυναμία πληρωμής σε πολλά νοικοκυριά.
Ήδη το πολιτικό σύστημα και πρώτα η Κυβέρνηση όφειλε να έχει βρει τρόπους αντιμετώπισης της θύελλας αυτής, γιατί η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό, για την οικονομία και επιβίωση, ότι το οξυγόνο για τους έμβιους οργανισμούς .

Για τις κρίσεις, τα δύσκολα εκλέγονται οι αντιπρόσωποι του λαού, για την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την δίκαιη ισορροπία, την εθνική ασφάλεια .

Ήδη ζούμε πάνω από 6 μήνες υπο τον πανικό των ληστρικών καταχρηστικών «ρητρών αναπροσαρμογής», της επέλασης των εταιριών ενέργειας.

¨ Έχουν ληφθεί κάποια πρώτα μέτρα …όμως είναι φανερό ότι δεν αρκούν…

¨ Σημαντική η πρωτοβουλία του πρώτου επιστημονικού συλλόγου ΔΣΑ, του Δ.Βερβεσού και η συνάντηση με Αλέξη Τσίπρα .

• Σήμερα ο νέος Πρόεδρος ‘ΠΑΣΟΚ Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης δημοσιεύει άρθρο του σε μεγάλη εφημερίδα με τίτλο :
«Πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας : Η πιο δίκαιη και αποτελεσματική επιλογή».

^ Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει :

1. Τα τελευταία αρκετα χρόνια δεν υπήρξε ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την ενεργειακή πολιτική της χώρας βάσει της πράσινης μετάβασης, των γεωπολιτικών δεδομένων… Η Ελλάδα ήταν το μόνο κράτος που αύξησε την εξάρτηση του από το φυσικό αέριο κατά 25%…

2. Η ευθύνη για τους υπέρογκους λογαριασμούς βαραίνει τη ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άμοιρος ευθυνών.

Προφανώς θεωρώ σημαντικότατο τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, που είναι ο κορυφαίος στίχος της ανθρωπότητας για τα επόμενα χρόνια. Όμως… πρέπει να γίνει με ομαλό βιώσιμο τρόπο. Η βίαιη απολιγνιτοποίηση ξεκίνησε επι ΣΥΡΙΖΑ… συνέχισε η ΝΔ. Με τον τρόπο που εφαρμόστηκε, η απολιγνιτοποίηση δεν ήταν συγχρόνως και απανθρακοποιηση, καθώς εγκαταλείπαμε τον λιγνίτη και δεν τον αντικαθιστούσαμε με ΑΠΕ αλλά με άλλο ορυκτό καύσιμο, το φυσικό αέριο…

3. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει και σοβαρά ρυθμιστικά προβλήματα. Το χρηματιστήριο ενέργειας το πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ως αντιπολίτευση το…καταγγέλλει.

Το 100% της ενέργειας στη χώρα μας πωλείται καθημερινά στη χρηματιστηριακή αγορά, όταν σε Γερμανία – Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 29% και Ιταλία:11%.

Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν… ο τοξικός νέος λαϊκισμός θα είναι φάρσα…

4. Από Ιανουάριο 2022 προτείναμε / ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ / την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή που δεν απαιτεί έγκριση της Κομισιόν (και όχι στην χονδρική που προτείνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει προηγούμενη έγκριση ΕΕ).

~ Ο παγκόσμιος οργανισμός ενέργειας υπολογίζει τα υπερκέρδη των εταιριών στα 200 δις ευρώ για το 2022 μόνο στις χώρες ΕΕ. Απαιτείται η φορολόγηση υπέρ ευάλωτων.

~ Ένας ακόμη πυλώνας είναι οι ΑΠΕ… Εμείς προτείνουμε: Ενίσχυση της αυτοπαραγωγής, μέσω τοποθέτησε φ/β σε κατοικίες, δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων ιδίως στον αγροτικό-κτηνοτροφικό τομέα και τομέα μεταποίησης… απαιτούνται νέοι υποσταθμοί, διασυνδεσιμότητα κλπ.
Αξιοποίηση πόρων Ταμείου Ανάκαμψης …..»
______________

Οι παραπάνω δημόσιες προτάσεις φαίνονται ρεαλιστικές . Είναι όμως εφικτές και συμβατές με το ενωσιακό δίκαιο ανταγωνισμού, είναι βιώσιμες οικονομικά;
Το υπερβάλλον κόστος ποιος θα το πληρώσει : ο καταναλωτής (όπερ αδύνατο), το κράτος, η ΕΕ, ή εντέλει ο φορολογούμενος πολίτης …;

° Τα κόμματα, η κυβέρνηση, το ΥΠΕΝ πρέπει να απαντήσουν και να ενημερώσουν την …τρομοκρατημένη κοινή γνώμη .

^ Όπως γράφουν στην ίδια εφημερίδα ο J. Borrell-Ύπατος ΕΕ και ο πρόεδρος Ευρ τράπεζας Επενδύσεων w. Hoyer :
«Οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ …σε καινοτόμες τεχνολογίες, όπως το πράσινο υδρογόνο, αποτελούν σημαντικά εργαλεία για τη συμβολή στην διάσωση πλανήτη (κλιματική κρίση) με απεξάρτηση από τα ορυκτά (λιγνίτη, φ. αέριο, πετρέλαιο κλπ)».

@ Συνεπώς, όπως διαχρονικά, έγκαιρα και με προβλεπτικότητα τονίζαμε : μονόδρομος πλέον η ταχεία ανάπτυξη αειφορικών έργων / υδροηλεκτρικών – αιολικών – ηλιακών, πάντα με σεβασμό της κείμενης νομοθεσίας και περιβάλλοντος. (βλ απόφαση 158)2018 ΔΣ ορεινής Αργιθέας, αποφάσεις δήμου Αχελώου για υδροηλ έργα : Αργυρίου 1996-2000,Δαφνοζωναρας / πυλώνες σε Καταφυλλι – Βραγκιανά ( 2007-8) κλπ.και ΔΣ Μουζακίου και Αμφιλοχίας (αιολικά όρος Γαβρογος).

@ Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να προσαρμόσει τις πολιτικές της στα νέα δραματικά δεδομένα (πόλεμος Ουκρανίας – κλιματική κρίση – εκτόξευση τιμολογίων ΔΕΗ κα).

@ Να εγκαταλειφθεί η επαναστατική γυμναστική, ο Δονκιχωτισμός και …η έπαρση ότι έχουμε τη δύναμη να εναντιωθούμε στις …σύγχρονες ανάγκες, σε ομίλους κολοσσούς, στο κεντρικό κράτος, στην στρατηγική της ΕΕ για πράσινη ταχεία μετάβαση .

@ Η Αργιθέα και όλη η Καρδίτσα – που είναι ουραγός σε τοπικό ΑΕΠ, μπορούν και πρέπει να μετατραπούν σε …#Αστυπάλαια, πράσινο Άη Στρατη, αειφορική Τήλο#.

1. Ολοκλήρωση φράγματος Συκιάς & Μουζακίου / Υδροηλεκτρικά .

2. Ταχεία προώθηση νέου Υδροηλεκτρικού στον Αχελώο (Αυλακίου – Καταφυλλίου) ισχύος 83mw.. με νέα τεχνητή λίμνη που θα απογειώσει οικονομικά – τουριστικά – οικολογικά (μια μικρότερη λίμνη Πλαστήρα) – δημογραφικά .

3. Αιολικά στις αλπικές κορυφές Τυμπάνου – Καράβας κα.

4. Μικρά υδροηλεκτρικά : Αγιά Σωτήρα – Γούβες Βραγκιανών .

~ Σε Πετριλιωτη ρέμα, που έχει ματαιωθεί από αρχές 2000, στην Καλή Κώμη .
~ Μικρά φωτοβολταϊκά : κτήματα Παναγίας Επισκοπής – Δένδρο – Αμπέλια.
~ Σε κατοικίες και σταυλικές εγκαταστάσεις.

5. Επαφή με εταιρίες δυναμικές του Δήμου για χορηγία λαμπτήρων τύπου Led, αρχή από πράσινες κοινότητες Αργυρίου, Καταφυλλίου, Βραγκιανών (Γρυμπιανα – Νεχωρια), λήψη δανείου από ΤΠΔ για όλα τα χωριά για εξοικονόμηση ενέργειας.

Μείωση Δημ τελών κ φόρων υπέρ δημοτών κατά ποσοστό 30%. (λόγω αυξημένων τετραγωνικών) .

@@ Η Πολιτεία να αντιληφθεί ότι το ρεύμα, η ενέργεια,το νερό είναι κοινωνικά αγαθά, αναγκαία για επιβίωση και συνοχή.

~~ Το λάθος, αστοχία ή έγκλημα της φορολόγησης ακινήτων επι του λογαριασμού ρεύματος (δηλ διακοπή εάν δεν πληρωθεί) του 2011 με το περίφημο ΕΕΤΗΔΕ – (χαράτσι) της τότε κυβέρνησης και μεγαλόσχημων Υπουργών, ας μη επαναληφθεί ουδέποτε, αποτελεί στίγμα και ονειδος σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και οδήγησαν στην… ‘εξαέρωση’ του τότε κυβερνώντος λεγόμενου… σοσιαλιστικού !!! κόμματος, προκαλώντας θυμό και οργή, απολύτως δικαιολογημένα, στους πολίτες …

^ Ενόψει του Συνεδρίου ΝΔ, της εκλογής από κάλπη του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ και επιλογής νέου ονόματος στο ΚΙΝΑΛ …το ζήτημα λογαριασμών ΔΕΗ και άλλων παρόχων- που προκαλούν …εγκεφαλικά ,να αντιμετωπιστεί τάχιστα και με αναδρομική ισχύ από αρχής 2022 …

* φωτογραφία : από στήλη – Πανδώρα : αφιερωμένο στους … «ακτιβιστές» του κάρβουνου : ελεύθερα νησιά …και ψηλά βουνά ….από αιολικά ….& άλλα χαρωπά !!!

Δημήτρης Παπακώστας 3-5-22

aiolika papakostas




Total
0
Shares
Previous Article
Το Σάββατο (3 μ.μ.) η Καρδίτσα και ο ΑΣΚ γιορτάζουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α2 Εθνικής

Το Σάββατο (3 μ.μ.) η Καρδίτσα και ο ΑΣΚ γιορτάζουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α2 Εθνικής

Next Article
Ανοιχτή μέρα γνωριμίας για γονείς με το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την εισαγωγή μαθητών στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας για το σχολικό έτος 2022-2023

Related Posts

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ξεκινούν οι διαδικασίες διαβούλευσης για την ΟΧΕ Πολιτιστικών - Τουριστικών Διαδρομών - Ανοικτή Πρόσκληση για τις Ημερίδες Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για την Π.Π. 2021-2027

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για…