Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η προπαγάνδα για τη φέτα αποτέλεσμα του πανικού της Κυβέρνησης!

Της Σοφίας Τόλια, Δικηγόρου, Προέδρου του Δ.Σ. Δήμου Μουζακίου, Μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.

H Περιεκτική Εμπορική και Οικονομική Συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά (ή αλλιώς CETΑ) κυρώθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ελλάδα κέρδισε πολλά  από τη συγκεκριμένη συμφωνία, παρά τους ισχυρισμούς περί μη κατοχύρωσης των ελληνικών δικαιωμάτων.  Φέτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόνο η Ελληνική. Κανένας από τους Καναδούς παραγωγούς δεν έχει δικαίωμα να πουλήσει το προϊόν του σε έδαφος της Ε.Ε., παρά μόνο ως λευκό τυρί, όχι ως φέτα.

Για δεκαετίες στην αγορά του Καναδά, η κατάσταση ήταν εντελώς ανεξέλεγκτη. Όποιος ήθελε χρησιμοποιούσε την ονομασία φέτα, χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό, παραπλανώντας τους καταναλωτές, οι οποίοι μπορούσαν να ξεχωρίσουν το αυθεντικό προϊόν μόνο από την τιμή.

Αυτές οι πρακτικές τελειώνουν με την εμπορική συμφωνία καθώς:

  • Ο Καναδάς δέχεται τη Φέτα ως ελληνικό ΠΟΠ.
  • Από τις υφιστάμενες συσκευασίες θα αφαιρεθούν σύμβολα, εικόνες και ονομασίες που παραπέμπουν στην Ελλάδα.
  • Θα υπάρχει σαφής επισήμανση στα προϊόντα αυτά ότι έχουν παραχθεί στον Καναδά (ευδιάκριτη και ευανάγνωστη αναγραφή της φράσης “Made in Canada”).
  • Όλοι οι νέοι παραγωγοί Καναδικού λευκού τυριού θα πρέπει, επιπροσθέτως των ανωτέρω, να αναγράφουν “feta-style cheese” ή “feta imitation cheese”.
  • Σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω περιορισμών θα παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως το Υπουργείο Εμπορίου του Καναδά και θα συμμορφώνει τους παραβάτες χωρίς να απαιτείται δικαστική συνδρομή, η οποία θα επιβάρυνε υπέρμετρα ειδικά τους μικροπαραγωγούς. Τονίζεται ότι η έννοια της εν λόγω διοικητικής προστασίας εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών, γεγονός το οποίο θεωρείται εξαιρετικό επίτευγμα για την εφαρμογή των ανωτέρω υποχρεώσεων και τη διαφύλαξη των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών.
  • Αυτό δε έχει ιδιαίτερη σημασία και για τις Καναδικές Επαρχίες (Provinces), τη συμμόρφωση των οποίων αναλαμβάνει το Υπουργείο Εμπορίου του Καναδά. Αποφεύγουμε έτσι το ενδεχόμενο να γίνει «μπαλάκι» ο έλληνας εξαγωγέας μεταξύ των επαρχιακών και των ομοσπονδιακών δικαστηρίων του Καναδά.
  • Αντίθετα, οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να αυξήσουν τις ποσότητες που εξάγουν στον Καναδά καθώς στη συμφωνία υπάρχει ρήτρα για τον διπλασιασμό των ποσοστώσεων γαλακτοκομικών, που θα μπορούν να εξάγονται από την Ε.Ε στον Καναδά με μηδενικούς δασμούς, από 4% σε 8%.

Καθίσταται έτσι σαφές ότι σε καμία περίπτωση, δεν γίνεται να διαγραφούν τα ευρύτερα ευεργετήματα από την κύρωσή της CETA. Σε αυτό το θετικό ισοζύγιο στηρίχτηκε η υπερψήφισή της από τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σε αντίθεση με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι, αν και αρχικά επιχειρηματολόγησαν υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών, στη συνέχεια την καταψήφισαν και τώρα δεσμεύονται ότι θα την κυρώσουν.

Δεν μας εκπλήσσει η υποκρισία τους.




Total
0
Shares
Previous Article

ΕΠΑ.Λ. Μουζακίου: Υποβολή αιτήσεων στο Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας

Next Article

Ασημίνα Σκόνδρα: Το ιδεολογικό μίσος δεν σέβεται πόνο

Related Posts