Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η πρόληψη σώζει και από τον καρκίνο του προστάτη

Ενημερωτική καμπάνια στην Κεντρική Πλατεία Καρδίτσας το Σάββατο 8/4

Το παράρτημα  Καρδίτσας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας σε συνεργασία με το Δήμο Καρδίτσας και τον Ιατρικό Σύλλογο οργανώνει το Σάββατο 8/4 ενημερωτική καμπάνια στην Κεντρική Πλατεία

Καμπάνια με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα του ανδρικού πληθυσμού για τον καρκίνο του προστάτη με σκοπό την πρόληψη της νόσου οργανώνει το Σάββατο 8/4 το παράτημα Καρδίτσας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας σε συνεργασία με τον Δήμο Καρδίτσας και τον Ιατρικό Σύλλογο.

Η δράση θα πραγατοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας από τις 11.00 μέχρι τις 13.00, όπου κλιμάκιο εθελοντών του παραρτήματος θα διανέμουν  ενημερωτικό υλικό, ενώ συμπολίτες γιατροί ουρολόγοι θα βρίσκονται στο χώρο για να δίνουν συμβουλές και να απαντούν σε ερωτήσεις των πολιτών.

Η Πρόεδρος του παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ερμ. Βασιλού σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκο και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας τόνισε μεταξύ άλλων:

“Βασικός σκοπός της Αντικαρκινικής Εταιρείας είναι η ενημέρωση του κοινού με σκοπό την πρόληψη του καρκίνου. Στην κατεύθυνση αυτή το παράρτημα Καρδίτσας έχει πραγματοποιήσει ως σήμερα αρκετές δράσεις. Για φέτος αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ενημερωτική καμπάνια για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, την πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άντρες , με πάνω από 40.000 νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου των ανδρών από νεοπλασίες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Με την υπεύθυνη στάση κάθε άνδρα, μπορεί να προληφθεί. Στόχος της καμπάνιας είναι να γνωρίσουν οι άνδρες την πάθηση και την αξία της πρόληψης, εφόσον ο καρκίνος του προστάτη είναι μια αρρώστια που αντιμετωπίζεται, αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα. Πιστεύουμε ότι είναι μια προσπάθεια με πολλαπλή σημασία, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία και αυτό το φανερώνει η άμεση υποστήριξη από όλους τους φορείς της Καρδίτσας, στις μέχρι τώρα δράσεις μας. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν ουρολόγοι της Καρδίτσας τόσο για την ενημέρωση των πολιτών το Σάββατο, όσο και για δωρεάν εξετάσεις για συμπολίτες  που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, τις παρακάτω ημερομηνίες (κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

  1. 25 Απριλίου Μόσχου Μαρία ( Νικηταρά 19 τηλ. 2441077141)
  2. 26 Απριλίου Κυρίκος Βασίλης, (Ηρώων Πολυτεχνείου 37 τηλ 2441070484)
  3. 3 Μαΐου Καρπενησιώτης Γρηγόρης (Σταμούλη 3 τηλ 2441027077)
  4. 10 Μαΐου Κλάψας Βασίλης, (Μπλατσούκα 1 τηλ 2441065007

Ο καρκίνος δεν προειδοποιεί στην αρχή του. Η έγκαιρη διάγνωση κάνει δυνατή την ίαση.”

κατέληξε η κ. Βασιλού, η οποία ευχαρίστησε το Δήμο, τον Ιατρικό Σύλλογο και τους γιατρούς για την συμμετοχή τους.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος εξήρε το έργο και την προσφορά του παραρτήματος Καρδίτσας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας όσον αφορά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη του καρκίνου σε όλες τις μορφές του και τόνισε οτι ο Δήμος Καρδίτσας στηρίζει με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια.

“Η πρόληψη είναι σημαντική για όλες τις νόσους και πολύ περισσότερο για τον καρκίνο, όπου σώζει ζωές. Η προσπάθεια του παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας με τις ενημερωτικές δράσεις και τις εκδηλώσεις που οργανώνει είναι πολύ σημαντική και ως Δήμος τη στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.” τόνισε καλώντας ταυτόχρονα όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους άνδρες να συμμετάσχουν στη δράση και να ενημερωθούν έγκρυρα και υπεύθυνα για το σημαντικό αυτό ζήτημα.

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσα κ. Σωτ. Κουλοκτσής τόνισε οτι περίπου 100.000 άνδρες στον δυτικό κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο από προστάτη. Το 70% των περιπτώσεων μπορεί να θεραπευτεί, αν διαγνωστεί έγκαιρα. Γι’ αυτό ο ανδρικός πληθυσμός άνω των 50 ετών πρέπει να επισκέπτεται κάθε χρόνο τον ουρολόγο του για τον έλεγχο του προστάτη.

“Η υγεία είναι το κυρίαρχο κοινωνικό αγαθό, και οφείλουμε όλοι μας να το προστατεύουμε .

Δυστυχώς η χώρα μας δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, ενημέρωσης και πρόληψης.

Έρχονται διάφοροι φορείς να καλύψουν αυτό το κενό ή να συμπληρώσουν τις προσπάθειες της πολιτείας, εκεί που η πολιτεία είναι απούσα.

Θα ήθελα να κάνω μια αναφορά και για τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί εδώ και καιρό ο Ιατρικός Σύλλογος σε διάφορα χωριά του νομού μας, που σκοπό έχουν ακριβώς μέσα από μια επιστημονική και υπεύθυνη ενημέρωση την σωστή αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων αλλά και την πρόληψη.

Διότι άλλο πράγμα είναι να θεραπεύσουμε καρκίνο το προστάτη στα αρχικά του στάδια και άλλο πράγμα είναι να προχωρήσει η νόσος,  να έχουμε μεταστάσεις και εισαγωγές στο νοσοκομείο. Στη δεύτερη περίπτωση εκτός από τις συνέπειες που υπάρχουν στον ασθενή και στο στενό του οικογενειακό περιβάλλον, υπάρχει και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων. Και αυτό αντιλαμβάνεστε πως έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας σε μια περίοδο βαθιάς και παραταμένης οικονομική κρίσης”




Total
0
Shares
Previous Article

ΕΠΑΛ Μουζακίου: Ξεκίνησε ο θεσμός του Μεταλυκειακού Έτους Μαθητείας

Next Article

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός: «ένα μήλο την ημέρα… το μήλο συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή!»