Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η πολιτική αλλαγή προϋπόθεση για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και προοπτική!

Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου

Άρθρο

Της Χρυσούλας Κατσαβριά Σιωροπούλου

τ.Βουλευτή Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία


Η πολιτική αλλαγή προϋπόθεση για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και προοπτική!

Ζούμε  μια πολλαπλή και παρατεταμένη κρίση που έχει επαναφέρει σοβαρά προβλήματα και  κινδύνους στην ελληνική κοινωνία.

Η χώρα μας ,πρωταθλήτρια στην ακρίβεια ,στον πληθωρισμό, στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος , των καυσίμων,στα  είδη διατροφής ,στην ανεργία των νέων, στο κόστος  ζωής αναλογικά με το μισθό ,στο κόστος στέγασης που ξεπερνά το 40% του μηνιαίου μισθού,αποκλίνει διαρκώς απ την υπόλοιπη Ευρώπη.

Εργαζόμενοι,νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν .

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη , όχι μόνο δεν αφουγκράζεται τις ανάγκες των ανθρώπων αλλά υποτιμά την κατάσταση και την αντιμετωπίζει με υπεροψία , προκλητικότητα και μέτρα-κοροϊδία.Δαπανά  τεράστιους, κυρίως δανειακούς πόρους,υπερφορολογεί οριζόντια ενώ μέσω του πληθωρισμού μειώνονται  μισθοί και  πραγματικά εισοδήματα.

Η νέα πτώχευση της κοινωνίας έχει αρχίσει.

Οι Τράπεζες έχουν ξεκινήσει και βγάζουν στο σφυρί ακόμη και πρώτες κατοικίες λόγω χρεών. Εισπρακτικές εταιρείες πιέζουν ασφυκτικά  δανειολήπτες  για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Κι ενώ οι  πολίτες χάνουν τον ύπνο  και τα σπίτια τους για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ ,  τα χρέη αυτών που μας κυβερνούν ,του κ.Μητσοτάκη ,των υπουργών του και του κόμματος της Ν.Δ.  ,κάθε χρόνο αυξάνονται και δεν ξεπληρώνονται ποτέ.

Πώς  είναι δυνατόν μια ηγεσία κι ένα κόμμα βουτηγμένο στα χρέη και εξαρτημένο από τις τράπεζες ,να πείθει ότι νομοθετεί για το δημόσιο συμφέρον;

Το ίδιο το κράτος και οι πάροχοι ενέργειας αισχροκερδούν εις βάρος των οικονομικά αδύναμων και της μεσαίας τάξης ,με τη μονομερή απόφαση της  ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα, τις ανατιμήσεις σε καύσιμα, βασικά είδη διατροφής και υπηρεσίες, τα δισεκατομμύρια αναθέσεων σε φίλους και κολλητούς ,την  αισχροκέρδεια μεγάλων εταιρειών σε  βάρος των φορολογουμένων ,ενώ κρατούν υψηλό το ΦΠΑ ,με πληθωρισμό 11%.

Όλα αυτά έχουν την υπογραφή της Ν.Δ.και του Κυριάκου Μητσοτάκη .

Οι πολιτικές τους επιλογές  ρίχνουν τα βάρη στο 95% των πολιτών ωφελώντας το 5% της ελίτ που τους προστατεύει.

Οι πολιτικές τους επιλογές  παρακμάζουν τη χώρα,πτωχεύουν  τα νοσοκομεία μας, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια ,τα νοικοκυριά και τους ανθρώπους και κυρίως τους νέους μας, την πιο πληγωμένη νεολαία της Ευρώπης  ,που συνεχίζουν να φεύγουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό .

Ο τρόπος που χειρίζονται  την  εξωτερική πολιτική δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες και επισφάλεια για τη χώρα.

Η αμυντική  θωράκιση της χώρας συνδέεται περισσότερο με τις ευρύτερες νατοϊκές στοχεύσεις  παρά με τις  ανάγκες της χώρας. Η χώρα κινδυνεύει να γίνει υποχείριο των δανειστών για μια ακόμη φορά στην ιστορία της.

Η κρίση και οι παθογένειες που βιώνουμε , αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών,μπορούν να αντιμετωπιστούν  με κοινωνική συμμετοχή, ανάδειξη  νέας προοδευτικής κυβέρνησης, δραστική αλλαγή πολιτικής.

Οι άμεσες εκλογές αποτελούν αναγκαιότητα και μια πραγματική ευκαιρία για αλλαγή πορείας, για τη χώρα και την κοινωνία!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορεί να φέρει την  Πολιτική αλλαγή και μια Νέα Αρχή για τον τόπο!

5+1 δεσμεύσεις

Ο  Αλέξης Τσίπρας, δίνει  το στίγμα των προθέσεών του με πέντε άμεσες βασικές δεσμεύσεις ,που θα νομοθετηθούν και θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς τις πρώτες

100 μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ,

για την ακρίβεια, την εργασία, τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα,

την κοινωνική προστασία και τη Νέα γενιά,

συν 1 μεσοπρόθεσμη δέσμευση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

1)Στόχος, από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής κυβέρνησης, μείωση  τουλάχιστον κατά 50% των αυξήσεων στα τιμολόγια των καταναλωτών .

Δεσμευόμαστε για αποκατάσταση του «Δ» της ΔΕΗ και επαναφορά της εταιρείας σε στρατηγική υπεράσπισης της κοινής ωφέλειας και όχι της αύξησης των κερδών των μετόχων της.

Δεσμευόμαστε να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη στην ενέργεια, που μέχρι σήμερα τα υπολογίζουμε στο 1,5 δισ. ευρώ και να τα αποδώσουμε όλα στους καταναλωτές.

Μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα και βασικά είδη διαβίωσης.Άμεση μείωση ΕΦΚ σε καύσιμα.

2)Δεσμευόμαστε για  την αύξηση του κατώτατου μισθού, στα 800 ευρώ.

Επαναφορά όλων των ρυθμίσεων που κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Την αιτιολογημένη απόλυση, το οκτάωρο, τις συλλογικές συμβάσεις και την επαναφορά των διαπραγματεύσεων,  την επανίδρυση του ΣΕΠΕ,  τη θέσπιση αυστηρών κανόνων που θα βάζουν φραγμό στην ασυδοσία των απολύσεων, του ελαστικού ωραρίου και της μαύρης εργασίας.

Σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

3) Δεσμευόμαστε για άμεση ρύθμιση των χρεών  που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας.Διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο.

Δεσμευόμαστε ταυτόχρονα για την ενεργοποίηση ισχυρών χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για ΜμΕ και αγρότες, και ιδιαίτερα για προγράμματα μικροπιστώσεων.Ανασχεδιασμός πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ.

4) Ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης για όλους με ένα Νέο ΕΣΥ,

που αποτελεί εμβληματική μας δέσμευση αλλά και υποχρέωση μετά τη δραματική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Οικογενειακός γιατρός.

Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. 2000 € πρώτος μισθός στον γιατρό του ΕΣΥ.

Νέος χάρτης δημόσιας υγείας.

Δεσμευόμαστε να πολλαπλασιάσουμε τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα.

Για  τους εξαπατημένους από τον κ. Μητσοτάκη συνταξιούχους, δεσμευόμαστε

ότι το σχετικό κονδύλι που τους στέρησε η κυβέρνηση ΝΔ., προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, θα τους επιστραφεί. Επαναφορά  13ης Σύνταξης.

5)Δεσμευόμαστε για ολιστικό σχέδιο για τη Δημόσια Παιδεία .

Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τις αναγκαίες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών. Απλοποίηση της δυνατότητας πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεσπίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε όσα ΑΕΙ η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν. Δωρεάν φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα και ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων. Εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της φοιτητικής στέγης.

Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε το δικαίωμα των νέων στη στέγη.

Με ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει ισχυρή δημόσια στήριξη σε νέους και   νέα ζευγάρια για τα πρώτα δύσκολα χρόνια. Δημιουργία  τράπεζας στέγης και συνδυασμένες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσουμε σημαντικό απόθεμα κατοικιών προς διάθεση σε νέα ζευγάρια.

Θα καταργηθούν όλα  τα αρνητικά για την κοινωνία νομοθετήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη…ο  νόμος Χατζηδάκη που έκανε το οχτάωρο δεκάωρο,ο νόμος για την ιδιωτική ασφάλιση, ο πτωχευτικός νόμος, ο νόμος Κεραμέως, ο νόμος «ντροπή για τη δημοκρατία» για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Τα αποτελέσματα των εκλογικών επιλογών μας, καταστροφικά ή ευεργετικά, τα δοκιμάσαμε στη πράξη τα τελευταία χρόνια.

Είναι στο χέρι μας ,από τις επιλογές μας σήμερα, να προκύψει ένα αύριο  βιώσιμο και ειρηνικό ,με περισσότερη δικαιοσύνη και λιγότερες ανισότητες ώστε  να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και προοπτική!

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου

τ.Βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία




Total
0
Shares
Previous Article
prosklisi apokaliptyirion Rahovitsa

Δήμος Μουζακίου: Ο Υφ. Εθνικής άμυνας Ν. Χαρδαλιάς στα αποκαλυπτήρια προτομής του αγνοούμενου επιλοχία κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο Γρηγόριου Ραχωβίτσα

Next Article
7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων - Είμαστε διαφορετικοί παιΖΟΥΜΕ μαζί!

7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων - Είμαστε διαφορετικοί παιΖΟΥΜΕ μαζί!