Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η πληθωριστική έκρηξη με την ενεργειακή-κλιματική κρίση επιταχυντές εξελίξεων στην Πολιτική-Αυτοδιοίκηση, στη ζωή μας!

Γέφυρα Κοράκου - Άρτα (80χλμ) - Γέφυρα Κοράκου - Καρδίτσα (80χλμ) - Η ζοφερή υπόθεση της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» ευκαιρία για ανάπλαση-ανασύνθεση του αυτόνομου ελεύθερου Αυτοδιοικητικού χώρου - Το αλαλούμ με διορισμό Γιατρών στα ορεινά άγονα Ιατρεία συνεχίζεται από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας - Δημήτρης Παπακώστας - Άρχισε να ακούγεται η «μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων»

Η πληθωριστική έκρηξη με την ενεργειακή-κλιματική κρίση επιταχυντές εξελίξεων στην Πολιτική-Αυτοδιοίκηση, στη ζωή μας!

Οι απανωτές κρίσεις δεν έχουν τελειωμό ως φαίνεται …από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, στα πολλαπλά μνημόνια της δεκαετίας 2010-2018 μετά από εντάσεις, τοξικότητα, μείωση του ΑΕΠ και των εισοδημάτων των πολιτών σε ποσοστό άνω 25%, αντι-θεσμικό δημοψήφισμα (2015) και …σχισίματα με έναν νόμο και ένα άρθρο – όταν άλλες χώρες: Πορτογαλία ακολούθησαν τον δρόμο της σύνεσης, της συνεννόησης και ορθολογισμού – φθάσαμε στην μεγάλη πανδημία κοβιντ 19 / Μάρτιο 2020 έως και σήμερα, στην ψυχολογική πίεση, στην επιδοτούμενη ιδιωτική οικονομία (άνω των 40 δις ευρώ), στο κίνημα αντιεμβολιασμού, στην άρνηση της ιατρικής έρευνας και επιστήμης, ακολούθησε η κλιματική κρίση – οι καταστροφές και τώρα ο πληθωρισμός
(άνω του 5%) και η ενεργειακή κρίση που επιτείνεται επικίνδυνα από την γεωπολιτική αναστάτωση στην Ανατολική Ευρώπη, την Ουκρανία και Ρωσία.

Μετά από πολλά χρόνια ειρήνης, ευημερίας και ανάπτυξης η γηραιά Ήπειρος, η Ευρώπη, απειλείται με νέους τρομερούς πολέμους και συγκρούσεις με υπερόπλα.

• Η Ιστορία διδάσκει αλλά είναι και αρκετά επίμονη – πεισματάρα Επιστήμη !

Μέσα στην τεχνολογική έκρηξη, ξεχάσαμε τις ανθρωπιστικές επιστήμες: την Ιστορία, την Κοινωνιολογία, την Φιλοσοφία, την Ψυχολογία, τη Γλώσσα …

Σήμερα ανακαλύπτουμε ότι οι πολιτικές του Λένιν, του Στάλιν το 1919-22 & 1932-34, στο Ουκρανικό ζήτημα, άφησαν πολλά ‘τραύματα’, απομεινάρια και απολήξεις που φθάνουν και μας ταλανίζουν μετά 100 χρόνια έως …σήμερα !

Η Δυτική Ευρώπη, η Ελλάδα εξαρτώνται ενεργειακά από τη Ρωσία, αλλά και η ίδια η Ρωσία οικονομικά από τους Ευρωπαίους, που αγοράζουν το φυσικό αέριο της.

Οι τεράστιες ανατιμήσεις των καυσίμων έχουν γονατίσει τον πληθυσμό, ταρακουνούν πολιτικά συστήματα και την οικονομική σταθερότητα.

• Οι ηγέτες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ πρέπει να συμβουλευτούν την…Ιστορία, για να μην ξαναβιώσει η Ευρώπη τις απάνθρωπες σφαγές των Παγκοσμίων πολέμων …

•• Να μην ζήσουν οι νεότερες γενιές μας τον τρόμο και τον αφανισμό !

Η Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες του «ακήρυχτου πολέμου», η οικονομία κλονίζεται, τα νοικοκυριά σε απόγνωση και πανικό.

Το πολιτικό σύστημα μαζί με την Αυτοδιοίκηση πρέπει να βρουν το νέο σημείο ισορροπίας, με οδηγό τη σύνεση, την συνεννόηση, τη σύνθεση .
Χωρίς εξαλλοσύνες, ακρότητες και ψευδολαϊκισμούς της περασμένης δεκαετίας.

Ας μην ξεχνάμε: αν τον Μάιο 2010 ψήφιζε η Βουλή διακομματικά το πρώτο μνημόνιο- όπως σε Πορτογαλία – Κύπρο – Ιρλανδία, θα είχαμε κερδίσει τα μισά μνημονιακά χρόνια που βύθισαν την κοινωνία …

* Μπαίνουμε στην μετακοβιντ εποχή και απαιτείται επαναχάραξη στρατηγικών, πολιτικών, νοοτροπιών, συμπεριφορών.

• Η μετακόβιντ εποχή μπήκε φορτωμένη με την ενεργειακή κρίση, την πληθωριστική έκρηξη, την ακρίβεια στα βασικά αγαθά μαζί με την κλιματική κρίση, το κόστος πολιτικής προστασίας και της εθνικής ασφαλείας.

– Ήδη η ΚΕΔΕ υποβάλλει αίτημα σε Υπουργούς Σκυλακάκη – Πέτσα για πρόσθετο κονδύλι στους 332 Δήμους ύψους 310 εκατομμυρίων ευρώ λόγω αύξησης ενέργειας.

– Οι συνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, οι άνεργοι ζητούν στήριξη, βοήθεια.

– Οι δομές υγείας, επίσης, οι υγειονομικοί, οι ένστολοι, η άμυνα ….

* Ποιος και με τι χρήματα θα δοθούν όλες αυτές οι αναγκαίες ενισχύσεις;

Χωρίς νέες καινοτόμες επενδύσεις, δίχως παραγωγικότητα και σκληρή εργασία ουδέν τούτων ….μπορεί να γίνει ! Δει δη χρημάτων …..

• Ας συζητήσουμε και επιλέξουμε :
——————————————————-
1. Περικοπές δαπανών αντιπαραγωγικών, νοικοκύρεμα κεντρικού κράτους. Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδωτικού τομέα και Αυτοδιοίκησης.

2. Αξιοποίηση – χρηστή διαχείριση με δίκαιη κατανομή των πόρων Ταμείου Ανάκαμψης και νέου ΕΣΠΑ. Ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές και όχι μόνο στις ήδη ευημερούσες …

3. Ταχεία πράσινη μετάβαση με απολιγνιτοποίηση – που κοστίζει οικονομικά και περιβαλλοντικά, αειφορικά έργα ΑΠΕ με τήρηση της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και απόδοση νέων εσόδων στους Δήμους και τοπικές κοινωνίες.

Όποιος ΟΤΑ αρνείται άνευ σοβαρού λόγου τέτοιες επενδύσεις να τιμωρείται με συμβολική περικοπή κρατικής ενίσχυσης (ΚΑΠ-ΣΑΤΑ) και τα ποσά να κατατίθενται σε ένα Ταμείο Συνοχής αδύναμων ΟΤΑ (ορεινά – νησιά) που αξιοποιούν τον φυσικό πλούτο τους: αέρα – νερά – ήλιο – γεωθερμία. (σύστημα Bonus- Malus).

4. Αντικατάσταση φωτιστικών με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, μείωση ενέργειας, εξορθολογισμός δαπανών σε καθαριότητα, φωτισμό κλπ.

5. Μείωση δημοτικών τελών και φόρων σε λογικά επίπεδα λόγω και της αύξησης των τετραγωνικών που δηλώθηκαν, ιδίως σε απόμακρες φτωχές περιοχές.

Στα χωριά του ορεινού Δήμου Αργιθέας να εξεταστεί η πρόταση της Αντιπολίτευσης για αναπροσαρμογή των τελών.
Μέτρο: τα δημοτικά τέλη της πρωτεύουσας του νομού Καρδίτσας.
Πχ στην Πόλη: 1,15 € ανά τμ (οικίες)
Στην Αργιθέα: το 50% του ποσού αυτού, ήτοι: 0, 60€ ανά τμ. Όπου η πλειοψηφία των δημοτών είναι μικροί κτηνοτρόφοι, συνταξιούχοι ΟΓΑ.

Η ισοσκέλιση των δαπανών – εσόδων για ανταποδοτικές υπηρεσίες, έχουμε πει μπορεί να γίνει μέσω τακτικών ή ίδιων εσόδων βάσει ισχύοντος νόμου σε ΟΤΑ έως 10.000 κατοικους.

6. Με τα νέα δεδομένα: κλιματική κρίση – ενεργειακή εξάρτηση και ακρίβεια – διατροφική κρίση, επιτάχυνση μεγάλων έργων σε εύφορες περιφέρειες, όπως ο Θεσσαλικός Κάμπος (φράγματα Συκιάς – Μουζακίου – Μεσοχώρας / μεταφορά νερών Αχελώου / Υδροηλεκτρικά στην κοιλάδα Αχελώου κλπ).

Άμεση απεμπλοκή γραφειοκρατικών εμποδίων και ανορθολογικών αρνήσεων !

Στενή Συνεργασία ΟΤΑ με ομίλους ΔΕΗ και για ανάπτυξη αειφορικών έργων ΑΠΕ σε ποταμούς, βουνοκορφές και εξασφάλιση νέων εσόδων και ανταποδοτικών έργων.

Γιατί προέχει το δημόσιο συμφέρον, η ανάταξη της οικονομίας και η δημοσιονομική σταθερότητα μέσω της αξιοποίησης των φυσικών πόρων της χώρας υπέρ των νέων γενεών και των πολιτών, με σεβασμό στο περιβάλλον και την Δικαιοσύνη.

• Αν δεν δράσουμε αποφασιστικά, δεν σκεφθούμε καινοτόμα – έξυπνα οι δυσκολίες θα ορθώνονται μπροστά μας, θα φαίνονται αξεπέραστες και η νέα γενιά μας θα ζήσει πισωγύρισμα σε εποχές ζοφερές και ψυχοπιεστικές ….

* Προφητικά έχει προβλέψει ο ποιητής τα δραματικά μελλούμενα ….

••• Ποίημα ΚΠ Καβάφη: «Τελειωμένα» 1910-11

Μέσα στον φόβο και στες υποψίες,
με ταραγμένο νου και τρομαγμένα μάτια,
λυώνουμε και σχεδιάζουμε το πώς να κάμουμε
για να αποφύγουμε τον βέβαιο
τον κίνδυνο που έτσι φριχτά μας απειλεί.
Κι όμως λανθάνουμε, δεν ειν’ αυτός στον δρόμο
ψεύτικα ήσαν τα μηνύματα
(ή δεν τ’ ακούσαμε, ή δεν τα νοιώσαμε καλά).
Άλλη καταστροφή, που δεν την φανταζόμεθαν,
εξαφνική, ραγδαία πέφτει επάνω μας,
κι ανέτοιμους – που πια καιρός –
μας συνεπαίρνει
———————————————

Δημήτρης Παπακώστας 22-2-22
Αιρετός ΤΑ – Δήμαρχος Αχελώου Θεσσαλίας 1999-2006




Total
0
Shares
Previous Article
argithea ilektrodotisi

Δήμος Αργιθέας: Δρομολόγηση λύσεων για την αναβάθμιση και την ενίσχυση του Δικτύου Ηλεκτροδότησης της ορεινής Αργιθέας

Next Article
Ολοκληρώθηκε η εθελοντική αιμοδοσία στο Μικρό Κεφαλόβρυσο την Τρίτη 22/2/22

Ολοκληρώθηκε η εθελοντική αιμοδοσία στο Μικρό Κεφαλόβρυσο την Τρίτη 22/2/22

Related Posts