Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Πειραματική Σκηνή του Θεάτρου Όψεις στο Νεοχώρι του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα

Η Πειραματική Σκηνή του Θεάτρου Όψεις στο Νεοχώρι του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα

Η Πειραματική Σκηνή του Θεάτρου Όψεις στο Νεοχώρι του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα

Συνεχίζεται η Περιοδεία της Πειραματικής Σκηνής του Θεάτρου Όψεις με την Κωμωδία «Λα Μοσκέτα» του Ρουτζάντε, σε Σκηνοθεσία: Βασιλικής Μακρή, την Παρασκευή 6 Αυγούστου και ώρα 9.15, στο Πανέμορφο Νεοχώρι του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, στον Προαύλιο χώρο του Αγ. Γεωργίου, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για το κοινό.

Το «Λα Μοσκέτα» είναι μια δροσερή και απολαυστική Κωμωδία, με στοιχεία Κομέντια Ντελ Άρτε, Σκηνικά-Κοστούμια εποχής, που μεταφέρει επί σκηνής τις καθημερινές σχέσεις απλών ανθρώπων. Ένα πλέγμα σχέσεων αντιζηλίας ανάμεσα στους ήρωες, εξαπάτησης, συμμαχίας, έριδας και συναλλαγής γύρω από τα χρήματα. Οι χαρακτήρες, βγαλμένοι από την ύπαιθρο και εγκατεστημένοι στην πόλη Μπέργκαμο, επιδιώκουν να υιοθετήσουν μια αστική συμπεριφορά και γύρω από αυτή την προσπάθειά τους εκτυλίσσονται κωμικοτραγικές καταστάσεις!

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Παύλος Βησσαρίου – Γωγώ Σακκά – Βάιος Παπαγεωργίου – Κώστας Κουκουράβας.

Διασκευή- Σκηνικά: Παύλος Βησσαρίου

Make up Artist: Λίλα Νταντάμη

Φωτογραφίες: Βασίλης Στάθης

Κοστούμια – Δημιουργία Βίντεο: Βησσαρίου Ευγενία

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανθή Βούρδα

Ήχος – Φώτα: Γιώργος Μαφούνης – Βασίλης Γκινής

Η παράσταση έχει διάρκεια 70′ και πραγματοποιείται χωρίς διάλειμμα, ενώ τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον Covid-19 για τους εξωτερικούς χώρους.

Να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα κύριο Παναγιώτη Νάνο, το Δημοτικό Συμβούλιο και την Αντιδήμαρχο Κυρία Βάσω Ξηροφώτου για την πρόσκληση του Θεάτρου Όψεις να παρουσιάσει την Κωμωδία «Λα Μοσκέτα» στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2021 σε πέντε τοπικές κοινότητες.

theatro opseis karditsa 1

Πρόγραμμα Παραστάσεων:

Νεοχώρι 6/8 – Καρβασαρά 9/8 – Μοχάτο 10/8 – Μορφοβούνι 11\8 – Κρυονέρι 12/8

Το Νεοχώρι είναι ένα χωριό απλωμένο στην πλαγιά με πολλούς “μαχαλάδες” και καταπληκτική θέα προς τη Λίμνη Πλαστήρα. Απέχει από την Καρδίτσα 37 χλμ. Βρίσκεται σε υψ. 900-1050 μ. Η ονομασία Νεοχώρι και παράλληλα η ύπαρξη των τοπωνυμιών “Παλιοχώρι” και “κτίρια” μας παραπέμπουν στην υπόθεση ότι υπήρξε κάποιος παλαιότερος οικισμός ο οποίος για κάποιο λόγο διαλύθηκε και στη θέση του ιδρύθηκε το Νέο Χωριό (Νεοχώρι). Με τη συνθήκη του Ταμασίου στα 1525 το Νεοχώρι ορίστηκε πρωτεύουσα των Αγράφων και το 1526 εμφανίζεται ως Κεφαλοχώρι.

Υπήρξε έδρα της Επισκοπής Φαναρίου και Νεοχωρίου από τον 14ο αιώνα μέχρι την επανάσταση του 1821 και σ’ αυτό ήκμασε μία από τις σπουδαιότερες Σχολές των Αγράφων. Στην Τουρκοκρατία υπήρξε λημέρι κλεφταρματολών. Το Νεοχώρι κατά τον 16ο και 17ο αιώνα έφτασε στο απόγειο της ακμής του.

Μετά την καταστροφή της Νεράιδας κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε την έδρα του εδώ το Στρατηγείο του Συνδέσμου της Συμμαχικής Αποστολής, ενώ στο οροπέδιο της Νεβρόπολης λειτούργησε το 1943 το πρώτο Αντάρτικο Αεροδρόμιο. Στην Κατοχή το χωριό υπέστη αρκετές ζημιές, καθώς κάηκαν 50 οικίες.

neochori limni plastira

Σήμερα ο επισκέπτης του τόπου δεν πρέπει να παραλείψει να δει δυο παλιές οικίες μέσα στο χωριό που διασώζουν τις πανέμορφες ξυλόγλυπτες βεράντες τους, δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής παράδοσης.

Η δημιουργία της λίμνης έγινε το 1959 στο οροπέδιο της Νεβρόπολης. Στη λίμνη πνίγηκαν 22 Νεοχωρίτες κατά τη μετακίνησή τους με καΐκι στις 6.12.1960 και η περιοχή βυθίστηκε στο πένθος. Από τότε στο χωριό δεν χορεύουν τους περίφημους Πασχαλινούς τριπλούς χορούς.

Στο παλιό Σχολείο του Νεοχωρίου στεγάζεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Έρευνας και Ενημέρωσης που στοχεύει στην έγκυρη περιβαλλοντική πληροφόρηση, στη διαχείριση φυσικών πόρων και στην προστασία οικοσυστημάτων της περιοχής.

Ο Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου που είναι ανοικτός καθημερινά στους επισκέπτες περιλαμβάνει θαμνότοπους, οικοσυστήματα της περιοχής, φυτώρια με φλαμουριά και έλατο, υγρότοπους, αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά.

Στο Νεοχώρι υπάρχει και ανεξερεύνητο σπήλαιο με την ονομασία «Δρακότρυπα».

Υπέροχη θέα προς το θεσσαλικό κάμπο και την ευρύτερη περιοχή έχει κανείς από τις θέσεις που είναι χτισμένοι οι ξενώνες του χωριού.

Στο Νεοχώρι υπάρχει Δασικός και Γεωργοκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός και λειτουργούν επίσης κατασκηνώσεις.

Διατηρούνται επίσης κάποια πολύ ενδιαφέροντα έθιμα, όπως τα Ρογκατσάρια.




Total
0
Shares
Previous Article
Αθλητική Κολυμβητική Ακαδημία Καρδίτσας: 1η στη Θεσσαλία – 13η στην Ελλάδα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης

Αθλητική Κολυμβητική Ακαδημία Καρδίτσας: 1η στη Θεσσαλία – 13η στην Ελλάδα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης

Next Article
Rapid tests: Αποτελέσματα ελέγχων στη Θεσσαλία - Πέμπτη 11.08.22 - Rapid tests: Το πρόγραμμα

Rapid tests: Το πρόγραμμα στη Θεσσαλία σήμερα Πέμπτη 05/08

Related Posts

dimos mouzakiou mathitiki sinedrias Mouzaki 1
Διαβάστε περισσότερα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συμμετοχή μαθητών/τριων σχολικών μονάδων ευθύνης Δ.Δ.Ε. Καρδίτσας σε συνεδρίαση του Δήμου Μουζακίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συμμετοχή μαθητών/τριων σχολικών μονάδων ευθύνης Δ.Δ.Ε. Καρδίτσας σε συνεδρίαση του Δήμου Μουζακίου (ΒΙΝΤΕΟ)…
epainos Mavrommati vivlio
Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 1ος Διαγωνισμός Έκφρασης και Δημιουργίας που διοργάνωσε το Δημοτικό Σχολείο Μαυρομματίου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 1ος Διαγωνισμός Έκφρασης και Δημιουργίας που διοργάνωσε το Δημοτικό Σχολείο Μαυρομματίου Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο…