Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η παράδοση των κλειδιών της εστίασης θα καταστεί πραγματική

spyroslappas syriza 656

Η παράδοση των κλειδιών της εστίασης θα καταστεί πραγματική 

Η εστίαση αποτελεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα, που συνδέεται και με άλλους, επίσης σημαντικούς, κλάδους της οικονομίας (τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, τον πολιτισμό).

Η πανδημία και οι κυβερνητικές αποφάσεις έχουν πλήξει την εστίαση άδικα και δυσανάλογα.

Το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής στήριξης, την οποία παρέχει η κυβέρνηση, απορροφάται από τις μεγάλες αλυσίδες και όχι από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  που  έχουν πληγεί  περισσότερο. Η επιστρεπτέα προκαταβολή,  που  συνιστά νέο δανεισμό, και η χρονική μετάθεση των σωρευμένων υποχρεώσεων για λίγους μήνες δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα επιβίωσης του κλάδου. Σε  κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ενισχύει το εισόδημα των 400.000 εργαζομένων του χώρου, οι οποίοι διαβιούν είτε με το πενιχρό επίδομα των 534 ευρώ/μήνα είτε με επίδομα ανεργίας είτε χωρίς! Παράλληλα,  δεν  υπάρχει ενίσχυση και για το προσωπικό εισόδημα εκείνων που έχουν στην κατοχή τους τις 80.000 επιχειρήσεις του κλάδου και είναι στην πλειοψηφία τους μικρομεσαίοι.

Τα λιγοστά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την δήθεν στήριξη στον χώρο της εστίασης, αλλά και του τουρισμού,  είναι μέτρα «ασπιρίνες» και σε καμία περίπτωση δεν ενίσχυσαν την θέση τους, μέσα σε όλη αυτή την υγειονομική κρίση που διανύουμε. Αντιθέτως, οι πολιτικές και η ανεπάρκεια της ΝΔ φαίνεται να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ζωή των εργαζομένων του κλάδου, να  οδηγούνται σε δεινή θέση, λόγω αναστολών συμβάσεων και μειώσεων μισθών, με αποτέλεσμα την πτώση του εισοδήματός τους σε σημείο να αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης.

Τα ημίμετρα του κ. Μητσοτάκη οδηγούν στην καταστροφή και την εξαθλίωση του κλάδου και των εργαζομένων.

Επιβάλλονται ουσιαστικά μέτρα στήριξη στην εστίαση, όπως ζήτησε από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ,  με τη μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, τη ρύθμιση των σωρευμένων χρεών και σημαντικό κούρεμα της οφειλής, την μείωση του ΦΠΑ για όσο διαρκεί η κρίση στο 6%, την παροχή ρευστότητας για την επανεκκίνηση. Μόνον έτσι θα μπορέσει «να σταθεί στα πόδια της», και μετά τη λήξη της πανδημίας,  θα περιοριστούν, κατά το δυνατόν, τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων και οι στρατιές ανέργων, οι οποίες αναμένεται να καταστούν ένα επιπλέον πλήγμα στην ήδη καταρρακωμένη ελληνική οικονομία. 

Αν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν  αλλάξει πολιτική, αν δεν βελτιώσει την ανεπάρκειά της αλλά και τις ειρωνείες του υπουργού της, που είπε πως όποιος επιχειρηματίας της εστίασης «θέλει να παραδώσει τα κλειδιά του τα παίρνω εγώ», αν συνεχίσει να  είναι αναίσθητη, αν συνεχίσει να αδιαφορεί χωρίς να προσθέσει κάτι ουσιαστικό, τότε, η παράδοση των κλειδιών των επιχειρήσεων εστίασης θα καταστεί πραγματική. Τότε θα ακούσουν  από τους ανθρώπους της εστίασης αυτό που άκουσαν  από τις γυναίκες-μητέρες όταν δέρνονταν τα παιδιά τους: «εμείς δεν ξεχνάμε τρία πράγματα: την κολόνια σας, τα λόγια σας και τις πράξεις σας». Και μετά θα έρθει το πολιτικό ταμείο,  όλα εκεί πληρώνονται.

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article
kentro ygeias mouzakiou 1

Κέντρο Υγείας Μουζακίου: Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί για την ηλικιακή ομάδα 75 και άνω

Next Article
RapidTest

Το πρόγραμμα των μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού στη Θεσσαλία σήμερα Παρασκευή

Related Posts

Mitsotakis Mouzaki eksofyllo
Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες και Βίντεο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι

ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες και Βίντεο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι Φωτογραφίες: Πέτρος Ζιώγας Βίντεο: Νίκος…
2o dimotiko sxooleio mouzakiou museotek.net
Διαβάστε περισσότερα

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης Συνεργασία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου…
Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”