Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Πανθεσσαλική Στέγη τίμησε την 21 Μαρτίου – Ημέρα Πανθεσσαλικού Εορτασμού

Η Πανθεσσαλική Στέγη τίμησε την 21 Μαρτίου – Ημέρα Πανθεσσαλικού Εορτασμού

Η Πανθεσσαλική Στέγη τίμησε την 21 Μαρτίου – Ημέρα Πανθεσσαλικού Εορτασμού 

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη» με διαδικτυακή εκδήλωση τίμησε την «21 Μαρτίου» κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η περιώνυμη μάχη Πετρομαγούλας – Ματαράγκας, η οποία επισφράγισε την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στο Ελληνικό Κράτος.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γενικός Γραμματέας της Πανθεσσαλικής Στέγης κ. Λάζαρος Καραούλης.

Την τεχνική Κάλυψη ο Αντιπρόεδρος κ. Βασίλης Βασιλάρας και ο κ. Βασίλης Δημόπουλος ως Oργανωτικός Γραμματέας.

Την ενημέρωση των σωματείων οι Αντιπρόεδροι Απόστολος Γαϊτάνης Ν.Λάρισας) και Απόστολος Ζαφειρόπουλος (Ν. Μαγνησίας), Κωνσταντίνος Τσιώρας (Κοσμήτορας) και Γαληνός Παρζακώνης.

Με την έναρξη της διαδικτυακής εκδήλωσης ο Πρόεδρος της «Πανθεσσαλικής Στέγης» Δρ. Στέφανος Γ. Κούτρας τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Τιμούμε σήμερα τους αγωνιστές προγόνους μας, οι οποίοι έδωσαν τον υπέρ βωμών και εστιών αγώνα, για να γίνει πραγματικότητα το ακριβό όραμα της Ελευθερίας. Τιμούμε την μνήμη του Γεωργίου Λάϊου που θυσιάστηκε στην τελευταία μάχη της Θεσσαλικής Επανάστασης, η οποία αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη για την πορεία της Θεσσαλίας στο μέλλον. Επιλέγουμε την σημερινή ημέρα «21 Μαρτίου 2021» να πραγματοποιήσουμε την καθιερωμένη κοπή πίτας, μια εκδήλωση αισιοδοξίας με την ευχή για γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα. Απευθύνω τις ευχαριστίες  μου σ’ όλα τα θεσσαλικά σωματεία για τη σημαντική τους δράση και στέλνω μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας  σε όλους τους Θεσσαλούς».

Κατόπιν έλαβε τον λόγο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων  «ας δώσουμε λύσεις στα πραγματικά προβλήματα με ενότητα και ομοψυχία. Ας σταματήσουν οι μεμψιμοιρίες και ο υπέρμετρος λαϊκισμός. Μία είναι η ιδεολογία, ο Άνθρωπος. Η χώρα πρέπει να μπει σε έναν κύκλο ανάπτυξης. Απευθύνω ευχαριστίες στην «Πανθεσσαλική Στέγη», η οποία χρόνια τώρα κρατά την Θεσσαλία ψηλά με σημαντικές εκδηλώσεις. Οι Θεσσαλοί είμαστε μια γροθιά, η Περιφέρεια είναι δίπλα σ όλους τους Θεσσαλούς. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και για την πολυετή αλλά και για την μελλοντική  συνεργασία».

Για το ιστορικό της ημέρας μίλησε ο εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» κ. Κώστας Σπανός με λιτό και ουσιαστικό λόγο περιέγραψε  τα γεγονότα της τελευταίας Θεσσαλικής μάχης και αναφέρθηκε στις μορφές των ηρώων Γεωργίου Λάιου, Κωνσταντίνου Ισχομάχου και Δημήτρη Τερτίπη. «Η μάχη της Πετρομαγούλας είναι μια σελίδα δόξας ας την κρατήσουμε πάντα στην μνήμη μας και στην ψυχή μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος (Θεσσαλός στην καταγωγή) Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τυφλών με τους συνεργάτες του Γρηγόρη Κραβαρίτη (Κλαρίνο) και Γιάννη Μίχο (Τουμπελέκι) έδωσαν ένα ξεχωριστό τόνο ερμηνεύοντας τραγούδια της Θεσσαλικής Επανάστασης.

Ακολούθησε το τελετουργικό κοπής πίτας από τον Πρόεδρο Στέφανο Κούτρα με τις ευλογίες του Πατέρα Κωνσταντίνου Εφημέριο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αθηνών. Το σχετικό εδάφιο του τελετουργικού ανάγνωσε η Ειδική Γραμματέας «Πανθεσσαλικής Στέγης» κ. Αναστασία Μπαλαμπάνη.

Στο τέλος της εκδήλωσης η ποιήτρια-φιλόλογος-Υπεύθυνη πολιτιστικών δράσεων της «Πανθεσσαλικής Στέγης» κ. Έφη Χαντζούλη με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ποίησης απήγγειλε ποιήματά της.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν Πρόεδροι και στελέχη των Θεσσαλικών σωματείων από την Αττική και την επικράτεια τους οποίους παρουσίασε η κ. Ηλέκτρα Πανάγου-Αντωνοπούλου Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων.

Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή στο χαιρετισμό που απέστειλε και ανάγνωσε η εκπρόσωπός της κ. Φένια Στριάγκα, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η παρουσία μου στην ενθρόνιση του Μητροπολίτη Χαλκηδόνος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν μου δίνει τη δυνατότητα να είμαι μαζί σας. Αξίζουν συγχαρητήρια για την δυναμική και συνεχή παρουσία σας καθώς και για τη πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης η οποία τιμά την τελευταία μάχη της Θεσσαλικής επανάστασης. Είμαι δίπλα σας και απευθύνω τις ευχές μου σε όλα τα Θεσσαλικά σωματεία για το νέο έτος».

Στην διαδικτυακή εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές Χρήστος Μπουκώρος, Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, Αθανάσιος Λιούπης, Άννα Βαγενά και Βασίλης Κόκκαλης. Ενώ χαιρετισμό απέστειλαν  o Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας, η Βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα, ο Βουλευτής κ. Γιώργος Κώτσος, ο Βουλευτής Αλέξανδρος Μεικόπουλος και η Βουλευτής κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε από την ιστοσελίδα panthessaliki.gr στην οποία έχει αναρτηθεί και μπορείτε να την δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο https://youtu.be/VmAIIiFFIPE και τη σελίδα μας στο Facebook.

Mε ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας για το σύνδρομο Dowh (21 Μαρτίου) συμβολικά η πίτα απεστάλη και διανεμηθεί στα παιδιά του «Σικιαριδείου» εκπαιδευτικού ιδρύματος παιδιών με νοητική υστέρηση.

Η «Πανθεσσαλική Στέγη» ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες στη διαδικτυακή εκδήλωση και εύχεται γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα με υγεία και πολλές δράσεις πολιτισμού.




Total
0
Shares
Previous Article
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Νεοχωρίου για τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Νεοχωρίου για τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821

Next Article
Εστίαση: Ανοίγει σε εξωτερικούς χώρους τον Απρίλιο – Τι γίνεται με τα self test και τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Εστίαση: Ανοίγει σε εξωτερικούς χώρους τον Απρίλιο – Τι γίνεται με τα self test και τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Related Posts