Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Πανθεσσαλική Στέγη, «Από τόπο.. σε τόπο», με τον Χρήστο Μυλωνά 

Η Πανθεσσαλική Στέγη, «Από τόπο.. σε τόπο», με τον Χρήστο Μυλωνά

Η Πανθεσσαλική Στέγη, «Από τόπο.. σε τόπο», με τον Χρήστο Μυλωνά 

Γράφει ο Δρ. Στέφανος Γ. Κούτρας

Πρόεδρος «Πανθεσσαλικής Στέγης» 

Το 2021 έτος ορόσημο για την πατρίδα μας με την συμπλήρωση 200 ετών από την απελευθέρωση της από τον Τουρκικό Ζυγό συμπίπτει χρονικά δυστυχώς με ένα νέο και διαφορετικό αγώνα για την διαφύλαξη του πολυτιμότερου αγαθού της ζωής μας, της υγείας μας.

Αναμφισβήτητα η πανδημία έχει αλλάξει την ζωή μας σ όλους τους τομείς συσσωρεύοντας τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα, δημιουργώντας δυσεπίλυτα προβλήματα για την επίλυση των οποίων αφενός επιβάλλεται πολιτική βούληση αφετέρου η διατήρηση δράσεων που συμβάλουν ανεπιφύλακτα στην ψυχική μας ισορροπία.

Οφείλουμε να αναπτύξουμε συλλογικές και εναλλακτικές μορφές δράσης που να αναδεικνύουν την δημιουργική φύση του ανθρώπου και να στηρίζονται στις πανανθρώπινες αξίες του πολιτισμού.

Με αναφορά το συγκεκριμένο σκεπτικό η «Πανθεσσαλική Στέγη» εγκαινίασε μια σημαντική συνεργασία με τον τηλεοπτικό Σταθμό της «Βουλής των Ελλήνων» με απώτερο στόχο την ανάδειξη της συνεισφοράς της Θεσσαλίας στον αγώνα για την απελευθέρωση της Πατρίδας μας μέσα από τηλεοπτικά αφιερώματα στο πλαίσιο της εκπομπής «Από τόπο σε τόπο» που επιμελείται και παρουσιάζει ο έγκριτος Λαογράφος-Μουσικολόγος και κυρίως άνθρωπος της παράδοσης κ. Χρήστος Μυλωνάς.

Η Τηλεοπτική Εκπομπή «Από τόπο σε τόπο» είναι ένας «φάρος Πολιτισμού» που περιοδεύει ως γνωστό πόρτα-πόρτα και γωνιά-γωνιά σε κάθε σημείο του τόπου μας, προκειμένου να αναδείξει τις αξίες και τα ιδανικά της πατρίδας μας και να διασώσει τα ήθη, τα έθιμα και τις κατά τόπου παραδόσεις, στη γνήσια μορφή τους, ενώ είναι το μέσον για να θυμούνται  οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Ο Χρήστος Μυλωνάς ακολουθώντας τα χνάρια του Πατέρα του «Πατριάρχη των Πολιτιστικών» Παναγιώτη Μυλωνά διακρίνεται κυρίως πέρα από τις σημαντικές πανεπιστημιακές σπουδές του για την ιδιότητα ως λαογράφος που δικαίως κατέκτησε μέσα από την πολυετή ενασχόληση του με το αντικείμενο του που υπηρετεί με σεβασμό και ευθύνη και που έχει ως απώτερο στόχο την ανάδειξη των ηθών και των εθίμων αλλά της σημαντικής ιστορικής διαδρομής της Πατρίδας μας.

Η «Πανθεσαλική Στέγη» έχει αποδείξει ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία ότι είναι αρωγός και στηρίζει έμπρακτα κάθε προσπάθεια, που συμβάλλει στη διατήρηση της Εθνικής μας μνήμης προκειμένου να μην αλλοιωθεί η ταυτότητα μας και χαθούν οι ρίζες μας.

Στην κατεύθυνση αυτή σε περίοδο που το επέτρεψαν οι συνθήκες πραγματοποιήθηκαν δυο σημαντικά τηλεοπτικά ιστορικά αφιερώματα, το πρώτο στο ιστορικό Μαυρομμάτι του Δήμου Μουζακίου γενέτειρα του Γεωργίου Καραϊσκάκη και το δεύτερο στα λουτρά Σμοκοβού του Δήμου Σοφάδων για τους πρωτεργάτες της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878 Γεώργιο Λάϊο και Κωνσταντίνο Ισχόμαχο.

Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 12:00 το μεσημέρι θα προβληθεί το πρώτο αφιέρωμα στο οποίο θα αναδειχτεί η σπηλιά που γεννήθηκε ο Μεγάλος Ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης, το Μουσείο με τα προσωπικά του αντικείμενα, το Κάστρο Φαναρίου, ενώ θα γίνει εκτενής αναφορά στον Δήμο Μουζακίου και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που τον καθιστούν έναν από τους ομορφότερους δήμους της Θεσσαλίας.

Επιπροσθέτως όλα τα ανωτέρω με φόντο την γνήσια μουσικοχορευτική παράδοση της περιοχής.

Η υλοποίηση του αφιερώματος θα ήταν αδύνατη χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη του εκλεκτού φίλου Δημάρχου Μουζακίου κ. Θεοφάνη Στάθη ο οποίος στάθηκε αρωγός για την επιτυχή υλοποίηση της εκπομπής.

Εγκάρδιες ευχαριστίες απευθύνω στον αγωνιστή της παράδοσης  Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Καραϊσκάκης» κ. Δημήτρη Γιώτη και σ όλα τα μέλη του Χορευτικού, τους τραγουδιστές, τους μουσικούς, τους επιχειρηματίες, τα μέσα ενημέρωσης και φυσικά τους ομιλητές που μέσα από τις αναφορές τους συμβάλουν σημαντικά στην δόμηση του τηλεοπτικού αφιερώματος.

Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή θα αναδείξει παγκοσμίως την συνεισφορά της Θεσσαλίας στον αγώνα του 1821 με δεδομένο ότι στους άμεσους στόχους της «Πανθεσσαλικής Στέγης» είναι η υλοποίηση αφιερωμάτων σ όλους τους νομούς της Θεσσαλίας.

Κλείνοντας εκφράζω τα συγχαρητήρια μου στον εκλεκτό φίλο Χρήστο Μυλωνά για τον εθνικό έργο που επιτελεί με δεδομένο ότι μέσα από την εκπομπή του η παράδοση βρίσκεται κάθε Κυριακή στα σπίτια μας καθιερώνοντας το «από τόπο σε τόπο» σε τηλεοπτική συνήθεια.




Total
0
Shares
Previous Article
antonis kalogiannis tragoudistis

Πέθανε ο σπουδαίος τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης

Next Article
Tsiakos pezodromia akpokatastaseis Karditsa

Δήμος Καρδίτσας: Εργασίες αποκατάστασης πεζοδρομίων στην πόλη και στα χωριά

Related Posts

Dimarxos Dimotiko Symvoulio foto arxeiou
Διαβάστε περισσότερα

Παρέμβαση Δημάρχου Λαρισαίων για τους πλημμυροπαθείς και τις οικογένειές τους

Παρέμβαση Δημάρχου Λαρισαίων για τους πλημμυροπαθείς και τις οικογένειές τους Παρέμβαση Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου για τους πλημμυροπαθείς…
dimotiko simvoulio Larisas 2024
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή πρόσκληση απευθύνει ο Δήμος Λαρισαίων για τη συγκρότηση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων

Ανοιχτή πρόσκληση απευθύνει ο Δήμος Λαρισαίων για τη συγκρότηση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής προς…