Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η πανδημία υποχωρεί ….η πολιτική αυτοδιοικητική δράση ΩΡΑ να τονωθεί!

Η πανδημία υποχωρεί ….η πολιτική αυτοδιοικητική δράση ΩΡΑ να τονωθεί!

*Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Ας ξεκινήσουμε, όπως πάντα, από τα ευχάριστα και τα αισιόδοξα:

|. Σήμερα 17 Μαΐου, της Σαμαρείτιδος, λειτούργησαν οι Εκκλησίες μας με την τήρηση των κανόνων (απόσταση, καθαριότητα, ένας πιστός ανά 10 τ.μ). Ξαναχτύπησαν οι καμπάνες και ζωντάνεψαν όλες οι ενορίες μας.
Η Ιερά Σύνοδος, ο Αρχιεπίσκοπος και όλοι οι Μητροπολίτες – ιερείς, ψάλτες, επίτροποι και ορθόδοξοι πιστοί, αντιμετώπισαν με ταπείνωση καρτερία, υπομονή και πίστη τη δραματική περίοδο της καραντίνας, του …βουβού Πάσχα….προς χάριν των πιστών, των κληρικών, της υγείας όλων….
Ευχόμαστε την Τετάρτη 27 Απριλίου να γιορταστεί η Απόδοσις του Πάσχα, όπως αρμόζει και κατά τους κανόνες….
Στην Μητρόπολη μας, στο νομό Καρδίτσας, Χάρη και στις προσευχές και έγκαιρες συστάσεις του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κκ Τιμοθέου, όλα πήγαν κατευχήν…
Ουδέν κρούσμα ή απώλεια….
||. “Σύντομα θα υπάρξει απάντηση στην πανδημία, τα ερευνητικά κέντρα της Οξφόρδης εργάζονται εντατικά” αναφέρει ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας Ρόμπιν Λ.Φοξ, με βάση αξιόπιστες και έγκυρες πληροφορίες που έχει, όπως τονίζει σε συνέντευξη του σε μεγάλη κυριακάτικη ελληνική εφημερίδα.
Όμως, δεν χρειάζονται …πανηγυρισμοί και εφησυχασμός.
Υπάρχει ο κίνδυνος δεύτερου κύματος από φθινόπωρο – χειμώνα.
Μετά τη δίμηνη καραντίνα, περνάμε στη δεύτερη φάση, της αυστηρής συνειδητής τήρησης των περιοριστικών κανόνων, χ ω ρ ί ς την αστυνομική επιτήρηση και το φόβο των…προστίμων. Οι πολίτες αναλαμβάνουμε τις δικές μας ευθύνες, στα μαγαζιά, στις επιχειρήσεις, τα σχολεία, τα μέσα μεταφοράς   ,τις παραλίες…
Οφείλουμε να αποδείξουμε το υψηλό επίπεδο συλλογικής δράσης, σεβασμού των άλλων και ιδίως των ευπαθών, των μικρών παιδιών, των υπερηλίκων.
Η Ελλάδα πέτυχε να γίνει… άριστο παράδειγμα προς μίμηση! σε όλο τον πλανήτη….
|||. Η κανονικότητα επανέρχεται και η πολιτική – αυτοδιοικητική δράση, ΩΡΑ να τονωθεί, να επανεκκινήσει η οικονομία, η εκτέλεση έργων και η υλοποίηση των εκλογικών προγραμμάτων.
Κλείνει ένας χρόνος, από τις Τοπικές εκλογές του Μαΐου 2019.
Εννιά (9) μήνες από την ανάληψη της εξουσίας (1-9-2019).
Ενόψει ο Απολογισμός Πεπραγμένων και ο ….Προγραμματισμός Δράσεων….
Η αναμενόμενη οικονομική ύφεση επιβάλλει την ενδυνάμωση των προσπαθειών όλων των Αιρετών, τη συνεργασία Κρατικών Φορέων (δημόσιες επενδύσεις – μεγάλα έργα υποδομών) – Περιφέρειας και Δήμων!
Με σύμπραξη, όπου απαιτείται των ιδιωτικών εταιριών (έργα ΑΠΕ κλπ).
Να ανέβει η ψυχολογία και η τοπική οικονομία που λιμνάζει….
1. Έχουμε θέσει πλήθος σαφών ερωτημάτων προς τη Δημοτική Αρχή, την Εκτελεστική Επιτροπή και Αιρετούς του ορεινού μας Δήμου Αργιθέας Καρδίτσας, καθώς και στην Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας.
2. Οι Δημότες μας, επικοινωνούν μαζί μας, θέτουν προβληματισμούς και εμείς συζητάμε με τους Δημοτικούς και Κοινοτικούς συμβούλους των χωριών μας.
Η δημόσια συζήτηση, η ενημέρωση της κοινής γνώμης αποτελούν για το Παρεμβατικό μας Δίκτυο, την ουσία της τοπικής Δημοκρατίας, ύψιστο καθήκον και βασική υποχρέωση έναντι των Αργιθεατών!
Δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως …άσκηση “αντιπολίτευσης ή γκρίνιας”…
Μακρυά από εμάς, τέτοιες σκέψεις.
Στόχος μας η ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών, των ενεργών πολιτών μέσω της ενημέρωσης και επικοινωνίας μας.
Η νέα Πατριωτική Ενότητα στη νέα Δεκαετία (2020-2030).
Με τη συνδρομή και των Κοινοβουλευτικών του Νομού μας!
3. Η συστράτευση όλων, είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής, των υποδομών στα ορεινά χωριά και ενόψει της κρίσιμης Γενικής Απογραφής πληθυσμού ΕΛΣΤΑΤ – ερχόμενο Μάιο (2021).
Ο ρόλος των κοινοταρχών, των ΚΣ, των Συλλόγων, των δημοτών, καθοριστικός!
|V. Ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου, ρωτάμε με καλή πίστη:
1. Πότε η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειάρχης – Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, θα επισκεφθούν την περιοχή – Δ.Ε – Αχελώου και τα Βραγκιανά;
– Χρηματοδότηση έργου ασφάλτου διανομαρχιακής σύνδεσης έως Ρόγκια & όρια Ν. Ευρυτανίας; (Μόλις 6 χλμ ). Πλήρης ο Φάκελος από Δεκ 2018 – ΠΣ Θεσσαλίας.
– Αποκατάσταση βλαβών οδικού άξονα “Καρδίτσα- Αργιθέα – Άρτα” και έως Βραγκιανά – Αργύρι; (Λακούβες, πλέγματα, σήμανση, συντήρηση Γεφυρών κλπ).
Έχουμε επισημάνει όλα τα επικίνδυνα σημεία…. ( Ν. 3481/2006 – αρθ.7).
– Τα Περιβαλλοντικά, που χειρίζεται η Δνση Τ.Ε για δρόμο “Αργύρι – Γέφυρα Καταφυλλίου”, προχωρούν; Σε ποιο στάδιο είναι;
Φθάνει Ιούνιος σε λίγες μέρες ….
2. Πότε θα ξεκινήσουν οι δύο εργολάβοι στο μεγάλο έργο Ασφαλτόστρωσης από Ι.Μ. Σπηλιάς (διασταύρωση) έως Λίμνη Στεφανιάδας – όπως ρητά προβλέπεται από τη σύμβαση εργολαβίας (πίστωση ΠΔΕ από 2017);
Από Λίμνη έως Αετοχώρι, επίσης πίστωση ΠΔΕ, όπου δεν έχει καν εγκατασταθεί ο δεύτερος εργολάβος;
Ελπίζουμε να μην….κωλυσιεργήσουμε και πάλι, με δήθεν γραφειοκρατικές….δικαιολογίες….. (Όπως πέρυσι στην πρώτη).
3. Ποιες οι παρεμβάσεις προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για ολοκλήρωση των εργασιών στη Γέφυρα Καταφυλλίου, ήδη  από 2017…..
4. Τι θα γίνει με τα ημιτελή παρατημένα και επικίνδυνα έργα Συκιάς;
Πότε οι αρμόδιοι Υπουργοί θα επισκεφθούν την κοιλάδα Αχελώου για εξαγγελίες και έμπρακτης πολιτικές αποφάσεις;
5. Ποιο το σχέδιο για τακτικότερη Συγκοινωνία μέσω ΚΤΕΛ και Δήμου;
V. Η Δημοτική Αρχή, πότε ξεκινά τη νέα παιδική χαρά Αγ. Δημητρίου Βραγκιανών, ο Αύγουστος φθάνει….τα παιδιά αδημονούν….
Πότε ο εργολάβος εγκαθίσταται για Άσφαλτο Δρόμου Επισκοπής, τεχνικά στο Καταφύλλι, Αργύρι, Μάραθο; Για ύδρευση Αργυρίου; ( Πιστώσεις περιόδου 2014-2019)… Τι για την απόδοση του 1% εσόδων ΜΥΕ στους Αργυράτες;
Τι σχεδιάζει για Ανακύκλωση, για λαμπτήρες τύπου LED – μέσω Πράσινου Ταμείου κ.α,όπως ρητά έχει δεσμευθεί με το εκλογικό πρόγραμμα της; (σελ.6-7)
Ποιο το χρονοδιάγραμμα για αισθητική ανάπλαση τοίχου Αγίου Νεκταρίου Βραγκιανών; Για καθαρισμό μονοπατιών, ρεμάτων, πλατειών κλπ.
Για το κοινωνικό παντοπωλείο, τα Ιατρεία και τη μέριμνα τρίτης ηλικίας; (Σελ.9 εντύπου).
* Επίσης, ποια η πολιτική της απέναντι στις νέες αυτόνομες κοινοτικές αρχές για ενίσχυση αρμοδιοτήτων τους; (Σελ 8).
Έως σήμερα …ελάχιστα έχουν γίνει….
Καθόλου πόροι, καμία ουσιαστική τοπική εξουσία…..
Το αποκεντρωτικό κοινοτικό μοντέλο…..αναζητείται….!
* Οι πρόεδροι και τα τρία ΚΣ έχουν χρέος να απαιτήσουν από το ΔΣ & Ε.Ε Δήμου, σαφείς εξουσίες και πόρους (πάγια προκαταβολή – βάσει απόφασης ΥΠΕΣ, αναλογία ΣΑΤΑ, μισθώματα κεραιών, υδροηλεκτρικών…).
Διαφορετικά, η θέση τους καθίσταται “επισφαλής”…..
Στο Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται Ειδική Επιτροπή υπό τον καθηγητή κ. Ξ. Κοντιάδη για το ρόλο και τη θεσμική θέση όλων των οργάνων, των Αιρετών της ΤΑ….. Για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης.
Ή θα υπάρξει σεβασμός στο ρόλο των Κοινοτήτων με ουσιαστικές εξουσίες καθημερινότητας, ή θα υπάρξει νέα πρόταση για τους Κοινοτάρχες, τις χωριστές κάλπες, την καταβολή εξόδων κίνησης….. τη σχέση τους με τα Δημοτικά όργανα.
* Οι απαντήσεις, η ενημέρωση αποτελούν βασικές υποχρεώσεις όλων των εκλεγμένων οργάνων έναντι των εντολέων τους πολιτών!
* “Φίλοι όλοι…. Φιλτάτη η Αλήθεια “…ακόμη και όταν είναι….άβολη!
*Δημήτρης Παπακώστας
Συντονιστής Ορεινού Δικτύου “ΠΑΤΡΙ.Δ.Α” – Αιρετός ΤΑ 1981-2019…/17-5-2020



Total
0
Shares
Previous Article
tsigara

Καρδίτσα: Σύλληψη ατόμου με 300 πακέτα τσιγάρων χωρίς την ειδική ένσημη ταινία φορολόγησης

Next Article
katharismos oikopedon

Δήμος Παλαμά: Υποχρέωση όλων ο καθαρισμός των οικοπέδων από τα χόρτα

Related Posts