Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Πανδημία,  το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας και οι γιατροί του!

spyroslappas syriza 656

“Αυτό που μαθαίνουμε σε καιρούς που μαστίζονται από επιδημίες, είναι ότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα στους ανθρώπους που σε κάνουν να τους θαυμάζεις παρά να τους απεχθάνεσαι”(«Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ» του Καμύ).

Το αγωνιώδες μήνυμα του γιατρού του Νοσοκομείου Καρδίτσας Ι.ΝΤ. συγκλόνισε τους πάντες, που από πρώτο χέρι πληροφορούμαστε  για τα συμπτώματα του φονικού ιού, την αίσθηση διαρκούς ανησυχίας, μοναξιάς και αγωνίας που βίωσε ο γιατρός στη διάρκεια της νοσηλείας του, ενώ συγκλονίζει διπλά και τριπλά η  βαθιά του λύπη (μάλλον συντριβή) για όσους συνανθρώπους του (μας) δεν τα κατάφεραν. Το μήνυμα αυτό του γιατρού μας θυμίζει τον γιατρό Ριέ στην «Πανούκλα» του Καμύ, όπου ο συγγραφέας γράφει: «Γιατροί εργάζονται εκατοντάδες ώρες χωρίς σταματημό, γεμάτοι αυταπάρνηση, παλεύοντας με την επιδημία, τις ελλείψεις και τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ίδιοι. Εθελοντές παίρνουν αρρώστους στα σπίτια τους, ρισκάροντας τα πάντα και χωρίς να έχουν να κερδίσουν τίποτα, πέρα από το καθαρό κούτελο με το οποίο θα μπορούν να αντιμετωπίσουν το αύριο… Άλλοι νοσούν, άλλοι χάνονται, άλλοι χάνουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, πολλοί βγαίνουν αλώβητοι από την περιπέτεια».

Τόνισα τις λέξεις «τις ελλείψεις και τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ίδιοι», γιατί σήμερα και στη χώρα μας έχουν χαθεί αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές, την ώρα που αγωνίζονταν να βοηθήσουν και να σώσουν αρρώστους τους, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό (γιατρούς και νοσηλευτές) και υλικοτεχνολογικές υποδομές που υπάρχουν διαχρονικά στα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ στη χώρα μας. Αυτοί που δεν αισθάνονται ήρωες, αλλά δημόσιοι λειτουργοί που κάνουν το καθήκον τους με ευσυνειδησία και αυταπάρνηση, κόντρα σε ένα γερασμένο και εγκαταλειμμένο από την κυβέρνηση σύστημα υγείας. Και γι αυτήν την γήρανση και εγκατάλειψη αύριο, μεθαύριο ίσως κληθούν γιατροί και νοσηλευτές να «δώσουν» λόγο για την απώλεια αρρώστων, ρίχνοντας  στην πλάτη τους όλες, κυριολεκτικά όλες, τις ελλείψεις, τις παθογένειες, τα ελλείμματα και τις καθυστερήσεις που στην πραγματικότητα αποτελούν συνέπειες των πολιτικών υγείας της κυβέρνησης, η οποία το μόνο που επιφύλαξε για τους «μύστες του Ασκληπιού» ήταν τα βραδινά χειροκροτήματα, και τα μεγάλα λόγια για τις ηρωικές τους προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούσε να σωθεί.

Όμως το εγκαταλειμμένο  ΕΣΥ, οι εγκαταλειμμένοι γιατροί και νοσηλευτές (κανένα, κυριολεκτικά κανένα, μέτρο από όσα οι ίδιοι ζητούν επί μήνες και επίμονα ζητά η Αντιπολίτευση) στην περίοδο της πανδημίας  είναι πολιτικά εγκληματική πολιτική επιλογή. Την ώρα που η ιατρική κοινότητα αγωνίζεται για τη δημόσια υγεία, δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να γυρίζει την πλάτη στα αιτήματα, στις ανάγκες, και στις αγωνίες των γιατρών και νοσηλευτών.

Και για να εξειδικεύσουμε αυτήν την εγκατάλειψη της κυβέρνησης στο ΕΣΥ γενικά αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας ειδικότερα, αρκεί να ρίξουμε μία ματιά και σε όσα συγκλονιστικά και βαθιά ανθρώπινα αναφέρει ο Ι.ΝΤ. μετά την περιπέτειά του, αλλά και όσα ζητά και ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας (αυτό τους τιμά ιδιαίτερα ως ιδιώτες που διακονούν την ιατρική επιστήμη από τη θέση τους) και οι ίδιοι οι γιατροί του Νοσοκομείου μας. Η Παθολογική κλινική λειτουργεί με τους μισούς της γιατρούς (από την ομάδα τους άλλοι προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό και διασωληνώθηκαν, ένας έχασε τη μάχη για τη ζωή του, άλλος προσβλήθηκε από τον ιό και συνταξιοδοτήθηκε, άλλος αναρρώνει, άλλος …) οι οποίοι πρέπει να κρατήσουν την κλινική όρθια, το παθολογικό ΤΕΠ, να υποστηρίξουν την μονάδα Covid-19 και τη ΜΕΘ!!

Το Κ.Υ. Καρδίτσας και η δεύτερη ΤΟΜΥ Καρδίτσας δεν διαθέτουν ΚΑΝΕΝΑΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΙΑΤΡΟ ή ΠΑΘΟΛΟΓΟ και λειτουργούν με γενικούς γιατρούς αποσπασμένους από άλλα Κ.Υ, οι οποίοι ταυτόχρονα υποστηρίζουν και τα αγροτικά Κ.Υ. όπου είναι οι οργανικές τους θέσεις, εφημερεύουν και στα Κ.Υ. και στο Νοσοκομείο στην υποδοχή περιστατικών Covid-19. Στην πρώτη ΤΟΜΥ υπάρχει μόνο ένας (ναι!! Αριθμητικό 1) παθολόγος που είναι υπεύθυνος για τα πάντα, και για τα συνήθη καθημερινά παθολογικά περιστατικά και υπεύθυνος για τις ιχνηλατήσεις  Covid-19 και για τα rapid test και για τον επόμενο εμβολισμό.

Και  σ’ αυτό το εφιαλτικό υγειονομικό περιβάλλον οι γιατροί προσπαθούν να κρατήσουν όρθιες της δομές δημόσιας υγείας, ακόμα και αν δεν συνεχίζονται τα χειροκροτήματα από την κυβέρνηση και τον κ. Πρωθυπουργό. Το χρέος, το καθήκον, η συνείδηση, η αυταπάρνηση, ο όρκος, είναι τα όπλα που τους απέμειναν, και δεν είναι, δεν θέλουν να είναι ήρωες, θέλουν απλά να μπορούν να σώζουν συνανθρώπους τους, σε υγειονομικές συνθήκες για τις οποίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Και δεν αναφέρουν τις χρόνιες ελλείψεις και τρομακτικές παθογένειες των δομών του ΕΣΥ, μόνα τα κατεπείγοντα που χωρίς την πλήρωσή τους δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν οι δημόσιες δομές υγείας. Εάν, ο μη γένοιτο, υπάρξει και τρίτο κύμα, ίσως και φονικότερο, με αυτό το χάλι θα προστατευτεί η δημόσια υγεία;

Όμως, όπως υπήρξε δεύτερο κύμα, μάλλον θα υπάρξει και τρίτο κύμα αδιαφορίας, ψεύδους, παλινωδιών και «ανεμελιάς» που κανένα χειροκρότημα δεν θα μπορεί να κρύψει, όσες προσπάθειες και αν κάνουν τα «Πετσωμένα» ΜΜΕ, για τα οποία υπάρχει πακτωλός χρήματος, ενώ για την υγεία δεν υπάρχει ούτε ευρώ!!.

Είναι υπέρτατη ανάγκη και υποχρέωση της Πολιτείας να καλύψει …χθες τα κενά που προαναφέρονται, διαφορετικά κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, που εκτείνονται μέχρι…(αυτό θα το δούμε λίγο αργότερα).

Για τους συναδέλφους Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου, να μεταφέρουν στον κ. Πρωθυπουργό ότι …χθες έπρεπε  να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που οι ίδιοι οι γιατροί αναφέρουν, και να του πουν ότι δεν χρειάζονται άλλα χειροκροτήματα, και για να πειστεί προτείνω να διαβάσει,  εκτός της «Πανούκλας» του Καμύ, το «Περί Τυφλότητας» του Σαραμάγκου, το «Γη και νερό του Γουλιέλμου Άμποτ(για τους λεπρούς της Σπιναλόγκα), το «Δεκαήμερο» του Βοκκάκιου και τον «Λοιμό» του Ανδρέα Φραγκιά. Από τη μελέτη τους  θα αντιληφθεί ότι σε καιρό πανδημίας, ψεύδη αδιαφορία, αμεριμνησία και «ανεμελιά» είναι επικίνδυνα φαινόμενα για την υγεία και την κοινωνική συνοχή. Εάν αυτά αποτελούν πεδία στα ενδιαφέροντά  του…΄Όμως θα έχουμε και συνέχεια.

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article

Μήνυση κατά του Δημάρχου Καδίτσας από τον Κώστα Γκαβογιάννη

Next Article
triantopoulos tsiakos

Συνάντηση του Δημάρχου κ. Β. Τσιάκου με τον Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρ. Τριαντόπουλο