Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η πανδημία COVID-19 – Ο ιός που ήρθε και άλλαξε την ζωή μας

Η πανδημία COVID-19 - Ο ιός που ήρθε και άλλαξε την ζωή μας

Η πανδημία COVID-19 – Ο ιός  που ήρθε και άλλαξε την ζωή μας

Πέρασαν σχεδόν 2,5 έτη από την στιγμή που ολόκληρος ο πλανήτης ήρθε αντιμέτωπος με τον Covid19. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα οι αλλαγές σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας συντελούνται με μεγάλη ταχύτητα, χαρακτηριστικό  που μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι διαφοροποιεί αυτή την περίοδο από κάθε άλλη αντίστοιχη καταστροφική περίοδο που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Αρχικά ο όρος «Βίοπολιτική» αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητα μας, καθορίζοντας παράλληλα τόσο την λειτουργία  του κράτους όσο και τη ζωή των πολιτών, καταρρίπτοντας την έννοια της κανονικότητας, όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Η «κοινωνική αποστασιοποίηση» του ατόμου, ως αναγκαίο και άμεσο μέσο προστασίας του από τον Covid 19, και η προσπάθεια εφαρμογή της σε παγκόσμια κλίμακα, αποτελεί την πραγματικότητα κάθε έθνους. Από τον φυσιολογικό τρόπο ζωής κάθε άτομο αναγκάστηκε να προσαρμοστεί σε μια συνεχόμενη καραντίνα, στην καθολική χρήση μάσκας, κυριευόμενος από συναισθήματα φόβου, ανασφάλειας και αμφιβολίας, με άμεσες και δυσάρεστες επιδράσεις στην ψυχολογία του.

Επιπρόσθετα το σύστημα υγείας βρέθηκε αντιμέτωπο με συνθήκες πραγματικού πολέμου.  Όλη η Ιατρική κοινότητα το προσωπικό των δομών υγείας στάθηκε σύσσωμο απέναντι στην πανδημία.

Οι περισσότερες κλινικές των νοσοκομείων μετατράπηκαν σε κλινικές covid 19 και σκηνές από ταινίες  επιστημονικής φαντασίας, αποτέλεσαν και αποτελούν, ακόμα και σήμερα, πραγματικότητα. Οι ασθενείς βίωσαν την άσχημη πλευρά να αντιμετωπίζουν την ασθένεια μόνοι τους, τελείως απομονωμένοι. Πολλοί δε έφυγαν από τη ζωή χωρίς να μπορέσουν καν να δουν  τους δικούς τους ανθρώπους. Η πανδημία ανάγκασε τις κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τη υφιστάμενη φιλοσοφία και την οργάνωση της δημόσιας υγείας σε παγκόσμια βάση.

Παράλληλα ολόκληρος ο πλανήτης γνώρισε και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, οι οποίες θα μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την ουσιώδη ωστόσο διαφορά ότι σε έναν πόλεμο επέρχεται καταστροφή των υποδομών και του κεφαλαίου, ενώ σε μια πανδημία, όπως αυτή που διανύουμε, αυτά δεν καταστρέφονται, αλλά μένουν αναξιοποίητα.

Η επιβολή καραντίνας, σαν όπλο απέναντι στη διασπορά του κορονοϊού, είχε ως αποτέλεσμα το υποχρεωτικό κλείσιμο των επιχειρήσεων και το πάγωμα  της οικονομίας. Το παγκόσμιο ΑΕΠ μειώθηκε κατά πολλές  ποσοστιαίες  μονάδες  μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.  Η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη. Επαγγελματικοί κλάδοι που αποτελούν την βάση της Ελληνικής Οικονομίας, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και το λιανεμπόριο χτυπήθηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα, δημιουργώντας έτσι μεγάλα προβλήματα στην Ελληνική οικονομία.

Παρά τις προσπάθειες και τις ενισχύσεις από την πολιτεία πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουν ανοιχτές μετά την πανδημία. Παράλληλα τροποποιούνται οι σχέσεις εργασίας και το επιχειρηματικό μοντέλο, ενώ πλέον μπήκε δυναμικά στη ζωή μας το ηλεκτρονικό εμπόριο και η τηλεργασία, σε μία προσπάθεια προσαρμογής στην υπάρχουσα κατάσταση.

Η τουριστική εμπορική επιχείρηση θα πρέπει να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε το τουριστικό προϊόν να συνδεθεί άμεσα με το εμπόριο και την τοπική αγορά για να υπάρχει μια πολυδιάστατη εκμετάλλευση. Ο πρωτογενής τομέας επιβάλλεται να συντονιστεί με τα νέα δεδομένακαι ακολουθώντας τις ραγδαίες εξελίξεις, πρέπεινα περάσει στην απευθείας εκμετάλλευση και διοχέτευση των  προϊόντων στην ελεύθερη αγορά.

Με την παγκοσμιοποίηση η εντροπία του πλανήτη επηρεάζεται σε σημείο που ποτέ δεν περιμέναμε.

Ο ιός της Γουχάν μεταφέρεται  και μολύνει ταχύτατα  όλο τον πλανήτη δημιουργώντας  συνθήκες  πανδημίας.

Η επίθεση στην Ουκρανία απειλεί την ενεργειακή ισορροπία με τις αγορές να μην τιθασεύονται παρά τις παρεμβάσεις και τις διορθωτικές κινήσεις από χώρες  σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Χώρα μας μένει όρθια όταν την τελευταία 15ετια πέρασε από τον εικονικό πλουτισμό, στην πραγματική πτώχευση, δοκιμάστηκε από την κλιματική αλλαγή,  χτυπήθηκε από την πανδημία, και αυτή τη στιγμή διανύουμε , την υφιστάμενη ενεργειακή κρίση που κανείς δε μπορεί με ακρίβεια να υπολογίσει την διάρκεια και τις οικονομικές της επιπτώσεις.

Η Ελλάδα είναι αναγκασμένη στην μετά covid εποχή να κερδίσει το στοίχημα στηριζόμενη στην  καινοτομία,  τις νέες τεχνολογίες, τις  ψηφιακές βιομηχανίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον  ψηφιακό έλεγχο και στην τεχνητή νοημοσύνη. Τα κράτη που θα στηριχθούν και θα επενδύσουν στην καινοτομία είναι αυτά τα οποία θα μπορέσουν να επιβιώσουν, να αναπτυχτούν και να δώσουν στους πολίτες τους την ευκαιρία να ακολουθούσουν τις προκλήσεις της εποχής μας.

Έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους ,υπάρχει η πολιτική βούληση και η τεχνογνωσία, που μας στήριξαν όλο αυτό το διάστημα και μείναμε όρθιοι, η κοινωνία ακολούθησε και είναι έτοιμη να αλλάξει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή.

Οι πιθανότητες  είναι με το μέρος μας !!!

Τέλης Σπάνιας

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου 

Αντ/χος Οικονομικών Δ. Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
Μήνυμα Πρωτοχρονιάς του Βουλευτή Καρδίτσας Σπύρου Λάππα - ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ

15η Μαΐου: Κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ:Γιορτή Δημοκρατίας και Συμμετοχής

Next Article
«Doctor Strange in the Multiverse of Madness» στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας

«Doctor Strange in the Multiverse of Madness» στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας