Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Παιδεία στα δίχτυα της αυταρχικής αράχνης

lappas spyros

Η Παιδεία στα δίχτυα της αυταρχικής αράχνης

 «Η ουσία της Παιδείας είναι η διατήρηση  και μεταβίβαση του διανοητικού έρωτα για κάθε τι ανθρώπινο» Φερνάντο Σαβατέρ, Ισπανός Φιλόσοφος).

Ζούμε σε ένα εφιαλτικό περιβάλλον λόγω της πανδημίας με τον θάνατο χιλιάδων συνανθρώπων μας, με την εξακολουθητική υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και την απαξίωση των αιτημάτων και των αναγκών του υγειονομικού προσωπικού, ενώ υπό γενική άποψη βιώνουμε τον καθολικό πόνο, φόβο, απελπισία και ανασφάλεια της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

Υπάρχει προσδοκία ότι κάποια στιγμή η χώρα μας, αλλά και η οικουμένη, θα ξεπεράσει τον εφιάλτη, και τότε να αναδυθεί το τεράστιο ερώτημα: ποιος θα σηκώσει το βάρος της καταστραμμένης οικονομίας, ποιο θα είναι το νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις, τι θα συμβεί την Παιδεία και το Ασφαλιστικό σύστημα. Με λίγα λόγια σήμερα αγωνιούμε, και ορθά, να κατορθώσουμε να ΖΗΣΟΥΜΕ, και μετά τον εφιάλτη θα αγωνιούμε ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ. Είναι ηλίου φανερότερο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να μην αφήσει τίποτα όρθιο όσο οι πολίτες είναι (από)κλεισμένοι στα σπίτια τους και έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο πως θα επιβιώσουν. Και αυτό αποδεικνύεται ολοκάθαρα από την κοινοβουλευτική και δημόσια συζήτηση για το νομοσχέδιο Κεραμέως(-Χρυσοχοϊδη).

Η κυβέρνηση κλείνει τα πανεπιστήμια για να αποφύγει τις αντιδράσεις για το νομοσχέδιο αυτό, που σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή, έχοντας απέναντί της το σύνολο της Αντιπολίτευσης (πλην Ελλ. Λύσης), το σύνολο των Πρυτανικών αρχών, το σύνολο των πανεπιστημιακών δασκάλων, το σύνολο των φοιτητών/τριών, και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται η θέση των μεγαλύτερων πανεπιστημίων της Ευρώπης που εξέδωσαν οργισμένες ανακοινώσεις, καθώς και Ομοσπονδίας των ίδιων των Αστυνομικών. Τονίζεται ότι ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΑΝ/ΜΙΑ. Θλιβερή εξαίρεση η Ελλάδα, μάλλον ακόμα μία θλιβερή εξαίρεση της Ελλάδας, αφού οι εξαιρέσεις είναι συνεχείς σε όλα τα επίπεδα δημοκρατίας και δικαιωμάτων, και για τις εξαιρέσεις αυτές κατέχουμε τις τελευταίες θέσεις στους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Φορείς και Οργανισμούς στα ζητήματα αυτά, είμαστε στην ίδια περίπου θέση με χώρες όπως η Αλβανία, η Τουρκία, η Ουγγαρία του ΄Ορμπαν.

Γιατί ψηφίζει τον νόμο αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Πρώτον θέλει τους Ειδικούς Φρουρούς στα παν/μια για να περάσει στην επόμενη φάση που είναι τα δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές. Θέλει τα δίδακτρα στο δημόσιο παν/μιο, για να βοηθήσει τα κολλέγια.  Σ’ αυτό αποβλέπουν και η δραστική μείωση των εισακτέων (25.000 το λιγότερο μέχρι και 40.000 επί πλέον όσων δεν πετυχαίνουν στις εξετάσεις) και το κλείσιμο σχολών (θα το υποστεί και η Καρδίτσα, να το θυμόμαστε). Όλα για τα κολλέγια, γιατί πελάτες της κυβέρνησης είναι τα κολλέγια.  Έρχονται και άλλα από την πρόταση Πισσαρίδη, ων ουκ έστιν αριθμός και όλεθρος.

Εάν πριν λίγα χρόνια ακούγονταν σκέψη για «Αστυνομία στα παν/μια» θα τον περνούσαν για τρελό ή ….(άστο καλύτερα), αστυνομία στους χώρους γνώσης, ελεύθερης έκφρασης, αμφισβήτησης, εκεί όπου έγιναν ώριμοι και συνειδητοί πολίτες πνευματικές και πολιτικές γενιές αιώνων. Η Παιδεία σήμερα γίνεται ο βασικός εχθρός της κυβέρνησης γιατί επιδιώκει να υποτάξει τη νεότητα, δηλαδή τη μορφωμένη νεότητα, αγνοώντας τον βασικό κανόνα των πολιτικών και κοινωνικών επιστημών: όποιος επιχείρησε κάτι παρόμοιο στη διάβα των χρόνων όχι μόνο απέτυχε οικτρά, αλλά πλήρωσε σκληρά την απόπειρα αυτή. Αυτό θα γίνει και τώρα, ιδίως που τον τομέα της παιδείας διαχειρίζονται άνθρωποι εμμονικοί, ακραία συντηρητικοί, ιδεοληπτικοί και απόντες από τον ευρωπαϊκό και διεθνή διάλογο για τη συμβολή της Παιδείας στη μόρφωση, τη δημοκρατία και την ευημερία των κοινωνιών.

Θυμίζουμε στη κα. Κεραμέως τι παρήγγειλε ο Τόμας Τζέφρεσον λίγο πριν πεθάνει τι θέλει να γραφεί στην επιτύμβια πλάκα: «1ον. Ότι ήταν ο συγγραφέας της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, και 2ον. Ότι ήταν ο πατέρας των Πανεπιστημίων της Βιρτζίνια, και ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ». Το μόνο όπλο της κα. Κεραμέως και της κυβέρνησης είναι η  «καλοπληρωμένη» κολακεία από τα ΜΜΕ, όμως δεν πρέπει να λησμονεί τον Αντισθένη: «Κρείτον εις κόρακας ή εις κόλακας εμπεσείν, οι μεν γαρ νεκρούς, οι δε ζώντες εσθίουσιν»(=είναι προτιμότερο να πέσεις σε κοράκια παρά σε κόλακες, γιατί τα κοράκια τρώνε νεκρούς, ενώ οι κόλακες ζωντανούς). Και όλα αυτά, ενδεικτικά αναφερόμενα, συνηγορούν στη σκέψη ότι το νομοσχέδιο αυτό θα γίνει μπούμεραγκ για την κυβέρνηση, διότι:

1.Αντί να προκηρύξει 1000 θέσεις σε καθηγητές, επιστημονικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό για τα ΑΕΙ θα προσλάβει 1000 θέσεις αστυνομικών.

2.Αντί να αυξηθεί η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων η κυβέρνηση αύξησε την χρηματοδότηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

  1. Αντί να έχουν τα πανεπιστήμια μεγαλύτερη αυτοδιοίκηση, ενισχύει την κρατική εξάρτηση, αναθέτοντας την φύλαξη των πανεπιστημίων στην αστυνομία, καταργώντας την αυτονομία και το αυτοδιοίκητο.
  2. Αντί να εξορθολογήσουν τον αριθμό των εισακτέων με τις πραγματικές ανάγκες των ιδρυμάτων, τώρα απειλούνται με λουκέτο, σχολές και τμήματα της περιφέρειας, που όμως έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν περισσότερους φοιτητές.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν συνειδητά στην πολιτική σκέψη και ιδεολογία  της ΝΔ. Όμως πόσα παιδιά μπορεί να σπουδάσει ένας γονέας σε ιδιωτικά κολέγια; Πόσους νέους θέλει η ΝΔ, να μην έχουν μόρφωση από τα δημόσια πανεπιστήμια; Nα το θυμόμαστε, στο άμεσο μέλλον έρχονται οι πληρωμένες σπουδές ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, δηλαδή για τους λίγους.

Κατακλείδα θέτουμε τα λόγια των ίδιων των φοιτητών: «καταλύουν τη δημοκρατία», «νεοφιλελεύθερη αλλεργία στα δημόσια ΑΕΙ», «το φοιτητικό κίνημα θα φέρει τα πάνω κάτω», «θέλουμε ένα παν/μιο για ΟΛΟΥΣ», «λουκέτο στα περιφερειακά παν/μια», «η νέα γενιά έχει ιδανικά», λόγια των παιδιών μας, που αύριο θα αποτελούν την πολιτική, πνευματική, οικονομική και κοινωνική ηγεσία στη χώρας, και αυτά τα παιδιά εχθρεύεται η κυβέρνηση. Θα το πληρώσει σκληρά, είναι βέβαιο,  γιατί στη νεότητα μόνο σεβασμός και ελευθερία αρμόζει, γιατί είναι γνωστό ότι «η νεότητα είναι η ατμομηχανή της κοινωνίας και της ιστορίας». Και όχι η Αστυνομία, όπως στα χρόνια της χούντας, όπως είπε ο νέος υφυπουργός παιδείας, που υπήρχε στα παν/μια το 1969. Ντροπή!! Κρίμα και έλεος!!!

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article
Αποκλειστικό: Ξεκίνησαν οι εργασίες για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε κοινότητες της Δ.Ε. Παμίσου

Αποκλειστικό: Ξεκίνησαν οι εργασίες για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε κοινότητες της Δ.Ε. Παμίσου

Next Article
ΕΛΜΕ Καρδίτσας

ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Στηρίζουμε – συμμετέχουμε στη συγκέντρωση της Τετάρτης

Related Posts