Η Νιάλα Αγράφων… διασώθηκε – Το οδικό στέγαστρο Ροδιάς Λάρισας έγινε… – Η ορεινή Δυτική Θεσσαλία πτωχός συγγενής;

Δημήτρης Παπακώστας

Η Νιάλα Αγράφων… διασώθηκε – Το οδικό στέγαστρο Ροδιάς Λάρισας έγινε… – Η ορεινή Δυτική Θεσσαλία πτωχός συγγενής;

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας


Έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές, όλοι οι φορείς της ισχυρής περιφέρειας μας, αφενός τις τεράστιες ανισότητες μεταξύ ευημερούσας Ανατολικής και ορεινής Δυτικής Θεσσαλίας που υστερεί σε υποδομές, αφετέρου τους ορατούς κινδύνους που εγκυμονούνται από τα ημιτελή παρατημένα έργα και το σημαντικό υδατικό έλλειμμα στον Θεσσαλικό κάμπο, τις πόλεις, τη σύγχρονη γεωργία και διατροφική αλυσίδα στο κλίμα, στην υγεία και βιοποικιλότητα !

• Η “σαχαροποίηση” είναι ήδη…. εδώ! Η κλιματική κρίση, επίσης !

√ Ο Πηνειός έπαψε να είναι ρέον ποτάμι για αρκετούς μήνες το χρόνο…κατάντησε αγωγός αποβλήτων …
√ Ο Ιανός, αποκάλυψε τη γύμνια της αντιπλημμυρικής θωράκισης πόλεων, υποδομών και εγκαταστάσεων…. έχουμε θρηνήσει άδικα, τα πρώτα άτυχα θύματα….

* Η προσβασιμότητα κεντρικών δρόμων λίαν επισφαλής …τριτοκοσμική: χωρίς σήμανση, πλέγματα, στηθαία …

••• Η Κυβέρνηση, τα κόμματα -της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι ΟΤΑ της Θεσσαλίας …. παίζουν ‘επικοινωνιακό κρυφτούλι ‘, όπως με παρρησία τονίζεται στον τοπικό τύπο με ευκαιρία την Ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας, που έγινε πρόσφατα στην Λάρισα .

– Ούτε: Ναι, ούτε: οριστικό ΟΧΙ για τα έργα Αχελώου ποταμού.

* Η παρούσα Κυβέρνηση – 29 μήνες στην εξουσία – καμία δήλωση ή πράξη που να δίνουν ελπίδα βάσιμη για ολοκλήρωση των έργων μερικής μεταφοράς νερών άνω ρου Αχελώου ποταμού προς τον κάμπο (250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα).

Για εναλλακτική λύση αποκατάστασης του περιβάλλοντος και οδικών δικτύων (Καρδίτσα – Τύμπανος – Συκιά (όρια ν. Άρτας) και αναβάθμισης των προφραγμάτων.

* Όπως τόνισε στην Ημερίδα ο Βουλευτής ΝΔ Γιώργος Κωτσός, με πολύχρονη εμπειρία και ενασχόληση με το θέμα από εποχή ΥΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη έως Γ. Σουφλιά και Χρ. Σπίρτζη:
“Οι εξελίξεις στο θέμα του υδατικού ελλείμματος στην Θεσσαλία είναι πολύ αργές…..Το φράγμα Συκιάς έχει εκτελεστεί σε ποσοστό 65%…..
Η σήραγγα εκτροπής (Πετρωτό-Αγορασιά-Δρακότρυπα-18 χλμ) είναι πλήρως διανοιγμένη και κατά 85% έτοιμη…..”

*** Στην Ημερίδα της ΠΕΔ στην Λάρισα, τελικά δεν παρέστη δια ζώσης ο Τρικαλινός Υπουργός Κώστας Σκρέκας. Ενδεικτικό της κυβερνητικής αμηχανίας….
Ούτε ο Υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης ή του Υποδομών.
Ο Συντονιστής για το έργο Αχελώου, Υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης απών, δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των καιρών.
Άλλη μια … Ημερίδα, χωρίς αποτέλεσμα, δίχως ουσία, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προέδρου ΔΣ ΠΕΔ Θεσσαλίας, ο οποίος επισκέφτηκε νωρίτερα τα ημιτελή παρατημένα έργα Συκιάς, Δρακότρυπας και Μουζακίου.
Ουσιαστικά: μια <τρύπα >στο …νερό, απλός βερμπαλισμός!

• Η Αξιωματική αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ταχθεί κατά των έργων Εκτροπής, τα χαρακτηρίζει….”φαραωνικά”….
Όμως, έχει συμφωνήσει στην ολοκλήρωση του Υδροηλεκτρικού Μεσοχώρας Τρικάλων και στην κατασκευή του φράγματος Μουζακίου !
Σημαντική εξέλιξη….. κέρδος για ολόκληρη την υπόθεση πρόληψης της κλιματικής καταστροφής της Θεσσαλίας.

• Το δίλημμα πρέπει να τεθεί με Πανθεσσαλική Μαχητικότητα :

Ή τώρα πολιτική βούληση, με τόλμη και ειλικρίνεια, για ολοκλήρωση του φράγματος Συκιάς – Μουζακίου και μεταφοράς νερών άνω ρου Αχελώου ποταμού

Ή, άλλως, απόφαση για κατεδάφιση των ημιτελών έργων και άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε ορεινή Αργιθέα και Δρακότρυπα ή για εναλλακτική χρήση των ημιτελών υποδομών …(σήραγγας 18 χλμ ) κλπ.

••• Κατά την ταπεινή άποψη μας, μόνο οι ίδιοι οι Θεσσαλοί, οι ενεργοί πολίτες μπορούν να …. σπάσουν την χρόνια ραθυμία, αναποφασιστικότητα και ατολμία των ίδιων των πολιτικών και αιρετών της Περιφέρειας μας!
Μόνο με Δυναμική και καλά σχεδιασμένη Πρωτοβουλία από τις τοπικές κοινωνίες, την νεολαία και το επιστημονικό προσωπικό, μπορεί να μπει πρώτο θέμα στην Ατζέντα ενόψει των προσεχών Τοπικών και Εθνικών Εκλογών, η αποτροπή της “σαχαροποίησης” της Θεσσαλίας, με ρεαλιστική απαίτηση να μετατραπεί ο ευλογημένος Θεσσαλικός Τόπος (κάμπος – πόλεις – ορεινά) σε “Γη της επαγγελίας”.
Με ανάπτυξη, καινοτομία και αειφορική δυναμική (πράσινη μετάβαση, καθαρή ενέργεια, υγιεινά προϊόντα, κλίμα – ευ ζήν) .
Με ισόρροπη ανάπτυξη – κοινωνική εδαφική συνοχή, μακρυά από ‘Λαρισοκεντρικές’ αντιλήψεις.

Με ανώδυνες <Ημερίδες >, ανά 3-4 έτη, με αδρανοποιημένα τοπικά συλλογικά όργανα, η λύση -που η Θεσσαλία έχει ανάγκη ΕΔΩ και ΤΩΡΑ – συνεχώς θα αναβάλλεται και η κλιματική καταστροφή θα πλησιάζει….
Με διαγγέλματα επαναστατικής γυμναστικής Αιρετών περί σωτηρίας της βουνοκορφής Νιάλας, ο τόπος θα ερημώνεται, θα «μουσειοποιείται», θα επιβιώνει μόνο από τις κρατικές επιχορηγήσεις, δίχως οικονομική αυτοδυναμία και πολιτική αυτονομία. Θα μένει …μετεξεταστέος στην τάξη του …κάρβουνου περασμένων αιώνων.

Η ορεινή Αργιθέα, που από το 1985 υφίσταται τις βλάβες των ημιτελών παρατημένων έργων, οφείλει να πρωτοστατήσει- μαζί και το Μουζάκι, ολόκληρος ο νομός Καρδίτσας:

– Οι 5 οδικές σήραγγες Συκιάς επικίνδυνες για διερχόμενους οδηγούς, χωρίς φωτισμό, δίχως επένδυση εσωτερικά και πλέγματα εξωτερικά.

– Το κεντρικό οδικό δίκτυο, άβατο από Συκιά έως Καπετανόβρυση και Άγιο Μηνά – Ελληνικά (Κνίσοβο).

– Η μελέτη οδικής σήραγγας Τυμπάνου, στα συρτάρια της Δ/νσης Έργων Θεσσαλίας από το 2003-05…

– Η ΔΕΗ δεν μεριμνά να ασφαλτοστρωθεί η εναλλακτική διαδρομή στον Λόφο `Πέντε Αδέλφια’ παρότι είναι ιδιοκτήτρια του έργου Συκιάς.

– Οι κίνδυνοι πλημμυρών στα έργα Συκιάς προφανείς ,τα προφράγματα σε πλήρη εγκατάλειψη (βλ έγγραφο Δ/ντη Υπεχωδε Δ. Παπαγιαννίδη 2015 και ΝΥΝ Γ Γ ΥΠΑΑΤ).

Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας χρηματοδότησε με 1.400.00€ το ειδικό στέγαστρο προστασίας από βροχοπτώσεις στην κοινότητα Ροδιάς Λάρισας, ενώ ουδέν νεώτερο για πολύπαθη Μεγ Σκάλα Ανθηρού, όπου κινδυνεύουν μαθητές και κόσμος.
Περιφέρεια Λάρισας ή ολόκληρης της Θεσσαλίας ;

Ερωτήματα: πόσες και ποιες παραστάσεις, διαβήματα, προσκλήσεις έχει κάνει η Δημοτική Αρχή και το ΔΣ Αργιθέας προς την Περιφέρεια και τα Υπουργεία ;
Προς την Διοίκηση του ομίλου ΔΕΗ ;
Πότε κλιμάκιο του ΠΣ Θεσσαλίας θα επισκεφθεί τα ημιτελή έργα Συκιάς, τα χωριά κοιλάδας Αχελώου, την ορεινή Δυτική ;

••• Τα όρια της Θεσσαλίας είναι η κοιλάδα Αχελώου….!
•• Δεν είναι το “κεραμαριό Βατσουνιάς”….

Η Αργιθεα είναι οικολογικό απόθεμα της ισχυρής Θεσσαλίας, δεν θα ανεχθεί την σημερινή περιθωριοποίηση ως «πτωχός συγγενής» της Περιφέρειας !

Ανθρώπινη σύγχρονη Αειφορική ισότιμη ….με συστράτευση των ενεργών πολιτών και αξιοποίηση όλων φυσικών πόρων της Πατρίδας !

Δημήτρης Παπακώστας /24-11-21Total
0
Shares
Previous Article
Γιώργος Κωτσός: Κίνητρα και λύσεις από το Υπουργείο Οικονομικών

Γιώργος Κωτσός: Κίνητρα και λύσεις από το Υπουργείο Οικονομικών

Next Article
Τάσος Τσιαπλές

Τοποθέτηση του Τάσου Τσιαπλέ, στο συνέδριο της ΕΝΠΕ για την κλιματική αλλαγή και τις καταστροφέςTotal
0
Share