Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας για τις ΑΠΕ και τα αιολικά στ’ Άγραφα

 

Παρακολουθούμε, τελευταία, τα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη δρομολογούμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα βουνά των Αγράφων (Γραμμένη – Τούρλα – Καρνόπι και Μιχός – Βοϊδολίβαδο – Απέλινα). Πρόκειται για φαραωνικού τύπου επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, με διανοίξεις δρόμων τεραστίων διαστάσεων, μεγάλης κλίμακας χωματουργικές εργασίες και ρίψη μπετόν σε παρθένες μέχρι σήμερα περιοχές, εγκατάσταση πυλώνων και γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος εντός δασωμένων εκτάσεων που αναμένεται ν’ αλλοιώσουν παντελώς τη φυσιογνωμία του τοπίου.

Η ανησυχία των κατοίκων και των φορέων της περιοχής είναι έκδηλη και συνεχώς διογκούμενη, μια και όλοι έχουν αντιληφθεί ότι τα σχεδιαζόμενα έργα, με τις τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές και την ολοκληρωτική αλλοίωση του απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπίου, που αναμένεται να επιφέρουν, αλλά και τη δέσμευση του φυσικού πλούτου, που θα συνεπάγεται η εγκατάσταση και λειτουργία τους, θα επηρεάσουν υφιστάμενες αλλά και μελλοντικές οικονομικές δραστηριότητες, με άμεσες, ως εκ τούτου, επιπτώσεις και στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Έντονος είναι και ο προβληματισμός για τη σκοπιμότητα των συγκεκριμένων έργων, μια και κυριαρχεί, πλέον, η αντίληψη ότι πραγματικός τους στόχος είναι αποκλειστικά και μόνο το κέρδος συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, μέσω της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και των επιδοτήσεων στην τιμή της όποιας από τα έργα αυτά παραγόμενης ενέργειας, για την οποία, μάλιστα, αρμόδιοι φορείς και επιστήμονες επισημαίνουν συνεχώς την από τη φύση της αδυναμία να μας απαλλάξει πραγματικά από το «κάρβουνο» και τις άλλες συμβατικές μορφές ηλεκτροδότησης.

Η τοπική κοινωνία και οικονομία επιβίωσε και αναπτύχθηκε μέχρι σήμερα χάρη στις ήπιες και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στην κτηνοτροφία και στις λοιπές αγροτικές ή και άλλου είδους αλλά, πλήρως προσαρμοσμένες στη φυσιογνωμία και την ανθρωπολογία της περιοχής, δραστηριότητες. Και όλα αυτά εξακολουθούν ν’ αποδίδουν και σήμερα, συμβάλλοντας ανάλογα και στην εθνική μας οικονομία σε καιρούς δύσκολους, μπορούν δε ν’ αποδώσουν πολύ περισσότερα, αν ενισχυθούν και προωθηθούν κατάλληλα. Είναι αδύνατο, όμως, να συνυπάρξουν και ν’ αναπτυχθούν ταυτόχρονα με την εγκατάσταση των σχεδιαζόμενων αιολικών πάρκων ή και διάφορων άλλων μορφών ΑΠΕ, που δεσμεύουν το φυσικό και υδάτινο πλούτο της περιοχής ή καταστρέφουν και αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον, πόλο έλξης για ντόπιο και ξένο πληθυσμό.

Θεωρούμε τις τοπικές κοινωνίες ως το βασικό εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ως εκ τούτου αλλά και εξαιτίας όλων όσων προαναφέραμε, συμμεριζόμαστε την αγωνία και την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις των σχεδιαζόμενων και στην περιοχή των Αγράφων αιολικών πάρκων και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους για την αποτροπή της εγκατάστασής τους.

ΓΙΑ ΤΗ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΗΛΙΑΣ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ




Total
0
Shares
Previous Article

Ασ. Σκόνδρα: Εθνοκτόνος η πολιτική συριζα-ανελ...απαγορευτική για γάμο και παιδιά

Next Article

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων: Εκδήλωση για την αιολική ενέργεια