Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Ν.Δ. σκάβει το λάκκο της ΔΕΗ καταστροφολογώντας

.

Την Τετάρτη την ώρα των συναντήσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, τα στελέχη της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης και Κ. Σκρέκας αποφάσισαν να εξαπολύσουν νέα επίθεση προχωρώντας σε συνέντευξη Τύπου για την ΔΕΗ, ενώ με τη συμμετοχή κι άλλων 50 βουλευτών του κόμματός τους κατέθεσαν και σχετική ερώτηση στη Βουλή αναπαράγοντας την καταστροφολογία, την οποία στήριξαν σε πρόσφατο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται παλαιότερα στοιχεία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανακοινώσεις της ΔΕΗ στα τέλη Απριλίου για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017.

Οι δύο βουλευτές, αφού ξεδίπλωσαν την επιχειρηματολογία τους για την κατάρρευση της ΔΕΗ, κατέληξαν επαναφέροντας τις βασικές προτάσεις της Ν.Δ. για τη «σωτηρία» της επιχείρησης, που περιλαμβάνουν και την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

 Ούτε ο κ. Χατζηδάκης, ούτε ο κ. Σκρέκας είναι από τα χθεσινά στελέχη της Ν.Δ. Υποθέτουμε λοιπόν ότι, όταν βγήκαν να καταγγείλουν ότι η ΔΕΗ βρίσκεται υπό κατάρρευση, γνώριζαν τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει αυτή η κίνησή τους.

Γνώριζαν, για παράδειγμα, ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια κερδοσκοπική επίθεση κάποιων αεριτζήδων του χρηματιστηρίου εις βάρος της μετοχής της εταιρείας. Επέλεξαν μια στάση που ενισχύει τις πιέσεις αυτές. Είναι τυχαίο;

Γνώριζαν ότι οι κραυγές τους για «άθλια οικονομικά της ΔΕΗ» μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές των λιγνιτικών μονάδων που εκχωρούνται σε ιδιώτες. Και να διευκολύνουν κάποιους ιδιώτες να αγοράσουν σε καλύτερες τιμές. Και αυτό τυχαίο;

Γνώριζαν επίσης ότι όλη αυτή η καταστροφολογία θα μπορούσε να παρακινήσει τους θεσμούς να ζητήσουν, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, αυξήσεις στα τιμολόγια φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, όχι μόνο το γνώριζαν, αλλά αυτή ήταν η πρόθεσή τους. Αλλά, δυστυχώς γι’ αυτούς, οι θεσμοί δεν τους πήραν στα σοβαρά.

Η κυβέρνηση μέσα στη διαπραγμάτευση και η Ν.Δ. απέξω να φωνάζει ότι η ΔΕΗ καταρρέει.. Η στρατηγική αυτή στέλνει διπλό μήνυμα: Πρώτον, προς τους θεσμούς, στους οποίους υποδεικνύει να κρατήσουν αδιάλλακτη στάση -ελπίζοντας προφανώς ότι θα καρπωθούν τη δυσαρέσκεια που θα προκληθεί. Και, δεύτερον, προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι η ΝΔ δεν δεσμεύεται από το κυβερνητικό σχέδιο, αλλά είναι αποφασισμένη, όταν έρθει στα πράγματα, να ξεπουλήσει την εταιρεία.

Ζορίζεται και θυμώνει η Ν.Δ., γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τους ανέτρεψε τα σχέδια. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ακύρωσε τις συμφωνίες εκποίησης που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, όπως:

  • Το ξεπούλημα του 66% του ΑΔΜΗΕ, με τη  διατήρηση  του 51% υπό δημόσιο έλεγχο.
  • Την αύξηση του τιμήματος κατά 30% για τον ΔΕΣΦΑ.
  • Την ακύρωση του νόμου περί «μικρής ΔΕΗ».
  • Την αντιμετώπιση της δεκαετούς δικαστικής εκκρεμότητας για τους λιγνίτες, διατηρώντας αλώβητο το 90% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ.
  • Τη διατήρηση των ενεργειακών δικτύων υπό δημόσιο έλεγχο με στρατηγικές συμμαχίες κ.τ.λ.

Δεν πειράζει, θα της περάσει της Ν.Δ. Εξάλλου υπάρχει και το ξύδι.

Για το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

Κρύος Παναγιώτης
Total
0
Shares
Προηγούμενο άρθρο

Επιστημονικό συμπόσιο με Θεσσαλούς γιατρούς

Επόμενο άρθρο

Σ.Π.ΟΡ.Τ.: Άγραφα - Κορυφή Καράβες