Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Ν.Δ. διαλύει την Υγεία, αφήνει απροστάτευτο τον λαό

2 Απρίλη: Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου - 11 Δεκέμβρη: Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού - Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Η Ν.Δ. διαλύει την Υγεία, αφήνει απροστάτευτο τον λαό

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου

Πρ. Βουλευτής Συριζα Καρδίτσας

Υπεύθυνη Τμήματος Υγειας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Ε. Συριζα Καρδίτσας


 Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, από την πρόληψη μέχρι την αποκατάσταση, παραμένει μέγα ζητούμενο για τη χώρα. Παρά τις σημαντικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον εκσυγχρονισμό της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη την έχει εγκαταλείψει εγκληματικά, όπως έχει εγκαταλείψει νοσοκομεία και υγειονομικούς. Με την αδιαφορία της, τις ιδεοληπτικές επιλογές, τις περικοπές στις δαπάνες Υγείας και στις εξετάσεις διάγνωσης, τη λογική των συμφερόντων, την πανδημία και τα μέτρα που δεν πήρε, η Ν.Δ. άφησε απροστάτευτο τον λαό και κατάφερε να ματαιώσει τις σημαντικές αλλαγές που κληρονόμησε.

 Στον Νομό Καρδίτσας, το σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αφού έχει δημιουργηθεί τεράστιο κενό κάλυψης υγειονομικών αναγκών και η Υγεία των πολιτών είναι στα χειρότερα επίπεδα.

 Η κακή λειτουργία και η διακοπή, πρόσφατα, της κεντρικής παροχής οξυγόνου στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, που έθεσε σε κίνδυνο διασωληνωμένους και ασθενείς με αυξημένες ανάγκες οξυγονοθεραπείας, είναι σήμα κινδύνου με σαφέστατες ευθύνες, αποτέλεσμα της υποβάθμισης των εγκαταστάσεων και των υποδομών. Η αναγκαστική καταστροφή 100 δόσεων εμβολίων σε Κέντρο Υγείας, επειδή η συσκευή φιαλιδίων ήρθε σε επαφή με τα τοιχώματα του ψυγείου και πάγωσαν, εγείρει προβληματισμούς για το πόσο ασφαλείς είμαστε.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη Υγείας στον Ν.Καρδίτσας παρέχεται από :

  • Τα Κέντρα Υγείας (3 αγροτικού τύπου σε Μουζάκι, Παλαμά, Σοφάδες),
  • 1 ΚΥ αστικού τύπου (πρώην πολυϊατρεία ΙΚΑ) και
  • Τις δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) στην πόλη της Καρδίτσας.

Η ανάπτυξη και στελέχωση των Κ.Υ., η κάλυψη των αναγκών Υγείας ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών, όπως η Λίμνη Πλαστήρα και η Αργιθέα, και η ανάπτυξη νέων ΤΟΜΥ αποτελούν αναγκαιότητα.

Οι ΤΟΜΥ αναπτύσσονται σταδιακά με δυσκολίες και καθυστερήσεις αλλά έχουν ωφελήσει πολλαπλά, με ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης και φροντίδας, τον πληθυσμό ευθύνης τους και έχουν συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του νοσοκομείου. Οι έκτακτες ανάγκες και η λειτουργία τους σαν εμβολιαστικά κέντρα περιόρισαν τις υπηρεσίες τους.

Οι προσλήψεις για τη στελέχωση διεπιστημονικών ομάδων (όπως προβλεπόταν) πρέπει να ολοκληρωθούν, καθώς και η ένταξη των εργαζομένων ΠΦΥ στο ΕΣΥ.

Τα Κ.Υ., κυρίως αγροτικού τύπου, δέχονται σήμερα μεγαλύτερη πίεση από ποτέ. Πάσχουν από υγειονομικό προσωπικό, σύγχρονες υποδομές, αναλώσιμα υλικά, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Ελλείψεις που συχνά δεν επιτρέπουν ούτε μια γενική εξέταση αίματος ή μια ακτινογραφία. Η μετατροπή και πολύμηνη λειτουργία των Κ.Υ. ως εμβολιαστικά κέντρα, χωρίς συγκροτημένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης και πρόσληψη προσωπικού για τους εμβολιασμούς, απαξιώνουν και αφήνουν τρομακτικά κενά στη Πρωτοβάθμια Υγεία. Δεν έχει καταρρεύσει ακόμη γιατί το προσωπικό προσφέρει με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες του στον άνθρωπο. Τα ζητάνε όλα από τους ίδιους γιατρούς: Την εποπτεία των εμβολιασμών ταυτόχρονα με τις εφημερίες και τη λειτουργία των αγροτικών ιατρείων. Τώρα τους ζητούν να δουλεύουν και Κυριακές για τον εμβολιασμό. Προσλήψεις ελάχιστες, δεν επαρκούν να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν από τις αποχωρήσεις, τη νόσηση γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.

Η μεγάλη έλλειψη ειδικοτήτων πρώτης γραμμής (γενικοί γιατροί, καρδιολόγοι, παιδίατροι, πνευμονολόγοι) δεν επιτρέπουν την ασφαλή αντιμετώπιση των αυξημένων περιπτώσεων με ανακοπές, αρρυθμίες, πνευμονικά οιδήματα, αναπνευστικά προβλήματα που συρρέουν το τελευταίο διάστημα στα Κ.Υ. Είναι θλιβερό ότι στο Κ.Υ. Σοφάδων, που εξυπηρετεί την πόλη, 32 χωριά και δύο οικισμούς Ρομά, οι γιατροί εξετάζουν έκτακτα και ύποπτα περιστατικά, σε ένα τρισάθλιο κουτί 1×1 (πρώην φάτνη στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο!), όπου δεν χωράει καν φορείο. Δεν υπάρχουν κονδύλια, η απάντηση του Δημάρχου. Εχθές επισκέφτηκε το Κ.Υ. ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ. Δεν του έκανε εντύπωση;

Τα αγροτικά ιατρεία υπολειτουργούν σε χώρους υγειονομικά ακατάλληλους, χωρίς καθαριότητα, εξοπλισμό απολύμανσης, καρδιογράφο, ίντερνετ (για να γίνεται η συνταγογράφηση), γάντια, γάζες, στολές.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν κατάφερε να στραφεί αποδοτικά και οργανωμένα στην πρόληψη και προαγωγή της Υγείας, την οικογενειακή ιατρική, την αξιοπρεπή νοσηλεία και υποστήριξη στο σπίτι των ασθενών με χρόνια νοσήματα, τη διασύνδεση με κοινωνικές υπηρεσίες της Τ.Α. («Βοήθεια στο σπίτι».)

Ο προσανατολισμός παρέμεινε στην αντιμετώπιση της ασθένειας και τη συνταγογράφηση.

Σημαντικό έλλειμμα στις αγροτικές περιοχές, η πρόληψη και πρώιμη διάγνωση κυρίως σε γυναίκες, ηλικιωμένους, ευπαθείς ομάδες.

Είναι απαραίτητη η αποκατάσταση και πλήρης λειτουργία σε 24ωρη βάση του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εντάξει το έργο στο Εθνικό Σχέδιο δράσης (6/3/19) για την Αποθεραπεία και Αποκατάσταση. Δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει.

Το δικαίωμα όλων στην ψυχική υγεία, το αίσθημα ασφάλειας και την προστασία από κάθε είδους εξάρτηση, με έμφαση στα παιδιά και τους εφήβους, είναι υποχρέωση της Πολιτείας, πρέπει να το εξασφαλίζει.

Ο εκσυγχρονισμός και η μεταμόρφωση σε αξιόπιστο και αποδοτικό σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι σήμερα αναγκαίος όσο ποτέ. Πρέπει να ολοκληρωθεί ο υγειονομικός χάρτης με λεπτομερή αποτύπωση των υπαρχουσών δομών, της υλικοτεχνικής υποδομής, του ανθρώπινου δυναμικού, σε σχέση με τις ανάγκες του πληθυσμού. Να εφαρμοστεί ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος όλων των πολιτών, να ενημερώνεται σε όλες τις επαφές του με τις υπηρεσίες του ΕΣΥ και τις δομές του ιδιωτικού τομέα.

Κλειδί είναι το ανθρώπινο εξειδικευμένο δυναμικό, γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, επισκέπτες υγείας, φυσιοθεραπευτές και άλλες ειδικότητες που θα δημιουργήσουν τις διεπιστημονικές ομάδες, θα ενδυναμώσουν το ΕΣΥ και θα αναβαθμίσουν τη φροντίδα των πολιτών με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού πρέπει να εδραιωθεί και να οριστεί υποχρεωτικός. Δεν προχώρησε αποτελεσματικά και προκύπτει ότι πολλοί πολίτες δεν έχουν δηλώσει, διότι δεν έχουν ενημερωθεί για τα πλεονεκτήματά του αλλά και στους γιατρούς δεν έχει αποσαφηνιστεί ο ρόλος, το περιεχόμενο και τα καθήκοντά τους.

Για να καλυφθούν με επάρκεια και ποιότητα οι ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία και οι ιδεοληπτικές πολιτικές της κυβέρνησης θα χρειαστεί ριζική αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Είναι σημαντικό και ελπιδοφόρο ότι σήμερα, στον 2ο χρόνο μιας πανδημικής κρίσης που άλλαξε τις προτεραιότητές μας, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είμαστε εδώ και βάζουμε μακροπρόθεσμους στόχους για κοινωνική ευημερία, αντιμετωπίζοντας την Υγεία ως αγαθό, προσβάσιμο ισότιμα από όλους και όχι ως εμπόρευμα. Μιλάμε με όραμα για ένα νέο ΕΣΥ, ως κορυφαία πολιτική προτεραιότητα και δέσμευση, με αύξηση πόρων και πρόσβαση σε επιπλέον παροχές για τους ανασφάλιστους. Αν αναλογιστούμε ότι ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε συνθήκες μνημονίων, καταφέραμε να μειώσουμε τον κρίσιμο δείκτη της υγειονομικής φτώχειας κατά τέσσερις μονάδες, σήμερα δεν μας αξίζει αυτή η κατάντια!

Οι προτάσεις μας πρέπει να υλοποιηθούν!

Ιδιαίτερα δε για τον υποβαθμισμένο, αδικημένο και, τελευταία, πολλαπλά πληγωμένο νομό Καρδίτσας, επιβάλλεται άμεσα γενναία αύξηση των χρηματοδοτήσεων για την Υγεία.




Total
0
Shares
Previous Article
pao 2

EuroLeague: Η τελική κατάταξη της κανονικής περιόδου

Next Article
Maravas ipografi simvasis

Δύο (2) νέες συμβάσεις έργων  υπέγραψε ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κωνσταντίνος Μαράβας.

Related Posts

ΠΕ Καρδίτσας: Η αλήθεια σχετικά με το Θεματικό πάρκο - Ανοικτή Πρόσκληση για την Ημερίδα Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος «Θεσσαλία 2021-2027»
Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτή Πρόσκληση για την Ημερίδα Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος «Θεσσαλία 2021-2027»

Η ημερίδα έχει ως θέμα «Αγροδιατροφή» καθώς και «Αειφορία – Ανθεκτικότητα - Βιωσιμότητα»