Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας για την αναβολή του θέματος αύξησης της εκμετάλλευσης του νερού της πηγης ΓΚΟΥΡΑ

laiki syspeirosh thessalias

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας για την αναβολή του θέματος αύξησης της εκμετάλλευσης του νερού της πηγης ΓΚΟΥΡΑ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ «ΓΚΟΥΡΑ» ΣΤΗ ΒΑΤΣΟΥΝΙΑ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ, Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΑΝΑΒΑΛΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ 

Η καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, ότι η Νεοδημοκρατική περιφερειακή αρχή του κ. Αγοραστού, προτείνει και την έγκριση ΜΠΕ, για αύξηση της δυναμικότητας (από 95.700m3 σε 300.000m3 ετησίως) της υφιστάμενης ιδιωτικής εταιρείας «ΑΗΒ GROUP Α.Ε.» (ΘΕΩΝΗ), που εμφιαλώνει και πουλά το νερό, από την πηγή ΓΚΟΥΡΑ στη Βατσουνιά του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας, αποτέλεσε την απαρχή να αντιδράσουν και κάτοικοι της περιοχής και έτσι να αναγκαστεί να αναβάλει το θέμα η περιφερειακή αρχή στην συνεδρίαση του Π.Σ (18/2/21).

Η αναβολή έγινε καθαρά για να κερδηθεί χρόνος και να βρεθεί τρόπος εκτόνωσης των αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής και όχι γιατί άλλαξε γραμμή πλεύσης η περιφερειακή αρχή.

Παρά το ότι ανέβαλε το θέμα για επόμενη συνεδρίαση, ήταν τέτοια η πρεμούρα του περιφερειάρχη να υπερασπισθεί την θέση του για εμπορευματοποίηση του νερού, που τοποθετήθηκε επί του θέματος που δεν θα συζητιόταν, λέγοντας στην αρχή πως το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά αμέσως μετά, αυτοαναιρέθηκε λέγοντας ότι είναι υπέρ της εμπορικής εκμετάλλευσης του και από τους ιδιώτες να το εμφιαλώνουν και να το πωλούν, επιστρατεύοντας το «τρομερό» επιχείρημα, ότι και παλιά στα χωριά οι ιδιώτες που είχαν νεροτριβές (ντριστέλες), εκμεταλλεύονταν το νερό για να πλένει επί πληρωμή ο κόσμος!!!

Είναι προφανές, ότι η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, μαζί με την δημοτική αρχή Μουζακίου, αναζητούν τρόπους για να ξεπεράσουν τις αντιδράσεις και να στηρίξουν τα σχέδια της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το νερό της πηγής ΓΚΟΥΡΑ στη Βατσουνιά Μουζακίου, που ζητά να αυξήσει θεαματικά την εκμετάλλευση του νερού, εμφιαλώνοντας αντι για  95.700 m3 όπως έκανε ως τώρα, 300.000 m3 ετησίως πλέον.

Για χάρη της αύξησης ων κερδών της εταιρείας, θα στερήσουν από τους κατοίκους και το περιβάλλον, ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες του νερού της συγκεκριμένης πηγής, που είναι κοινωνικό αγαθό και όχι περιουσιακό στοιχείο  κανενός που μπορεί να εμπορεύεται, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα απ’ αυτά που υπάρχουν για αρκετούς μήνες του χρόνου, που στερεύει το ρέμα και δεν φτάνει για πότισμα, συν την οικολογική παροχή.

Επίσης για την συγκεκριμένη εταιρεία, υπάρχουν καταγγελίες κατοίκων για την απόρριψη αποβλήτων στο ρέμα και επιπλέον χρέος της τάξης των 300.000 ευρώ περίπου προς τον Δήμο Μουζακίου, από την μη πληρωμή του μεριδίου που οφείλει να πληρώνει η εταιρεία.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, θα καταψηφίσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για αύξηση της δυναμικότητας της υφιστάμενης ιδιωτικής εταιρείας «ΑΗΒ GROUP Α.Ε.» (ΘΕΩΝΗ), όποτε και να έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί είναι αντίθετη από θέση αρχής, σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση του νερού που προωθείται διαχρονικά από την Ε.Ε, όλες τις αστικές κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και από τα στελέχη αυτών των κομμάτων σε Περιφέρειες και Δήμους, όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Το νερό πρέπει να είναι φυσικό κοινωνικό αγαθό δωρεάν για το λαό και όχι εμπόρευμα για να κερδίζουν οι εταιρείες και να το ακριβοπληρώνουν οι οικιακοί καταναλωτές και οι αγρότες για την άρδευση.

Γι’ αυτό καλεί τους κατοίκους της περιοχής και ευρύτερα, να αντιπαλέψουν οργανωμένα τους σχεδιασμούς παραπέρα ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης του νερού, για χάρη των κερδών της εταιρείας. Να απαιτήσουν το νερό να είναι αποκλειστικά δημόσιο, φθηνό, ποιοτικό κοινωνικό αγαθό για τα λαϊκά στρώματα.

Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει την απαλλαγή του από τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους. Για να γίνει αυτό απαιτείται ρήξη με τις πολιτικές της Ε.Ε, της αστικής τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων σε κυβερνητικό και τοπικοδιοικητικό επίπεδο. Απαιτείται γραμμή σύγκρουσης με την καπιταλιστική ιδιοκτησία στον κλάδο του νερού και συνολικά στην οικονομία, προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο.

Απαιτεί εργατική εξουσία και κοινωνικοποιημένη οικονομία όπου η γη, οι υδάτινοι πόροι, τα δάση, οι μονάδες επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και όχι εμπόρευμα.

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την επαρκή και φτηνή υδροδότηση, την κατοχύρωση και αύξηση των θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας, παράλληλα με την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου και την προστασία του περιβάλλοντος.

19/2/2021




Total
0
Shares
Previous Article
Δημήτρης Παπακώστας

Αποκαλυπτικές Αντιφάσεις στο ΠΣ Θεσσαλίας μετά από επερώτηση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ή "άλλα λόγια να.... αγαπιόμαστε" από τον Περιφερειάρχη...

Next Article
Drive through Rapid testings

Στη Δημοτική Αγορά rapid tests για τον κορωνοιό – Από Δευτέρα επιστρέφουν στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας

Related Posts