Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας για τις προτάσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την απομάκρυνση των νερών από τα παρακάρλια

ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας να κατασκευάσει γρήγορα νέα ασφαλή γέφυρα Αργύρη - Βατσουνιάς Καρδίτσας - ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας: Σταματήστε τις διαρκείς παρατάσεις των έργων και δώστε λύσεις στα προβλήματα των ορεινών χωριών της Καρδίτσας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Όχι στην εγκατάσταση 19 ανεμογεννητριών επιχειρηματικού ομίλου σε δασώδη περιοχή NATURA του Μαυροβουνίου - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων στη δομή προσφύγων και μεταναστών του Κουτσόχερου - ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας: Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας του λαού και της περιουσίας του από τον κίνδυνο νέων πλημμυρών - Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Ο υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στην Π.Ε Λάρισας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Όχι στις νέες αυξήσεις στα διόδια - Να καταργηθούν σε όλους τους δρόμους - Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας: Οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Θεσσαλίας στην Π.Ε Καρδίτσας - Η Λαική Συσπείρωση για το «γάμο» ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Κουρέτα - Η «Λαική Συσπείρωση» Θεσσαλίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την φονική πυρκαγιά στη Μαγνησία - Παρεμβάσεις και Ανακοινώσεις της Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας για την Π.Ε Καρδίτσας Η Λαική Συσπείρωση δεν νομιμοποιεί την απαράδεκτη διαδικασία της κατεπείγουσας και διά περιφοράς συνεδρίαση του ΠΣ Θεσσαλίας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Να διοριστεί άμεσα μόνιμος γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Βραγκιανών - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Πρόταση ψηφίσματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για τους καλλιτέχνες - Λαική Συσπείρωση: Όχι στον εθνικισμό και στον αλυτρωτισμό - Πρόταση ψηφίσματος για την προστασία των δικαιωμάτων των ΑΜεΑ - Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας χαιρετίζει την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία - Επερώτηση για τον δρόμο Ελασσόνας - Κοζάνης και την παράκαμψη Ελασσόνας - Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας

Η ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας για τις προτάσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την απομάκρυνση των νερών από τα παρακάρλια

Οι αγρότες των πλημμυρισμένων εκτάσεων σε απόγνωση, ο περιφερειάρχης και η κυβέρνηση κάνουν προτάσεις, που δεν θωρακίζουν από τις πλημμύρες και θα τις ακριβοπληρώσει ο λαός

Ενώ οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών και όχι μόνο, βρίσκονται σε απόγνωση και κινητοποιήσεις, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κουρέτας, σε ανοιχτή γραμμή με την κυβέρνηση, ανακοινώνει διάφορες προτάσεις για την απομάκρυνση των νερών από τα 160.000 και πλέον, πλημμυρισμένα στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων γύρω από την Κάρλα.

Στην αρχή υπερηφανεύονταν για την πρότασή του, για μεγάλωμα του ταμιευτήρα της Κάρλας και κατασκευή σήραγγας περίπου 10 χλμ, μέσα από το Μαυροβούνι, που θα απαιτούσε 2-3 χρόνια για να γίνει, από την οποία θα άδειαζε τις πλημμυρισμένες εκτάσεις στο Αιγαίο.

Την Τρίτη 23/1/2024, έδωσε στη δημοσιότητα κι άλλη πρόταση, ως πιο άμεση, για τοποθέτηση πλωτής πλατφόρμας με αντλητικά μηχανήματα μέσα σε πλημμυρισμένες περιοχές, που θα ρίχνουν το νερό στον Γκουσμπασανιώτη ποταμό και από εκεί στον Πηνειό και στη συνέχεια στη θάλασσα. Να σημειώσουμε ότι στον Γκουσμπασανιώτη, στον Πηνειό και σε άλλα ποτάμια της Θεσσαλίας, που έπαθαν μεγάλες ζημιές τα αναχώματα και η κοίτη τους από τις πλημμύρες, η περιφέρεια δεν έκανε ακόμα πλήρεις και οριστικές αποκαταστάσεις, παρά μόνο κάποιες προσωρινές!

Από την άλλη η κυβέρνηση, δηλώνει ότι περιμένει το τελικό πόρισμα – πρόταση της χρυσοπληρωμένης ιδιωτικής Ολλανδικής εταιρείας στην οποία ανέθεσε να μελετήσει και να προτείνει «λύσεις», για να δει τι θα κάνει για την απομάκρυνση των νερών.

Τόσο με τις προτάσεις του περιφερειάρχη κ. Κουρέτα, όσο και με την κυβερνητική πολιτική, η οποία προδιαγράφεται και με το πρώτο πόρισμα της ιδιωτικής Ολλανδικής εταιρείας, ακόμα και όταν γίνει αποστράγγιση των πλημμυρισμένων εκτάσεων, μια σειρά περιοχές, όπως και στα Παρακάρλια χωριά, θα εξακολουθούν να πλημμυρίζουν, αφού οι προτάσεις τους διαπνέονται από τη λογική του κόστους-οφέλους, με βάση την οποία αποκλείεται η κατασκευή ενός ολοκληρωμένου συστήματος σύχγρονων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας.

Με δεδομένη αυτή την πολιτική, που αφήνει απροστάτευτες τις ανθρώπινες ζωές και τις λαικές περιουσίες και οι δυο προτάσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και η κυβερνητική πολιτική, έχουν ως πρώτιστο κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων που θα αναλάβουν τέτοια έργα και όχι πως θα εξασφαλισθεί, πέρα από την απομάκρυνση των νερών της πλημμύρας, η μόνιμη προστασία των κατοίκων, των σπιτιών και των χωραφιών από τις πλημμύρες.

Γι΄αυτό 4 ½ μήνες μετά τις πλημμύρες, τα πάνω από 160.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων γύρω από την Κάρλα, εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένα, αφού δεν έγινε τίποτα, ούτε υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για τα απαραίτητα έργα, ώστε να υπάρξει απορροή των λιμναζόντων νερών από τα χωράφια.

Έτσι οι αγρότες της περιοχής και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, είναι σε απόγνωση και κινητοποιούνται γιατί βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο με μια προσωρινή καταστροφή και με την κρατική αδιαφορία, αλλά και με τον κίνδυνο να αναγκασθούν να φύγουν από τα χωράφια και τα χωριά τους.

Και σε αυτά τα χωριά σε πολλούς δεν έχουν δοθεί ούτε οι αποζημιώσεις-ψίχουλα που δόθηκαν σε ένα μέρος, όπως και σε άλλες περιοχές, ούτε έγιναν οι αποκαταστάσεις ζημιών σε σπίτια, χωράφια, επιχειρήσεις και δημόσιες υποδομές, πολύ περισσότερο δεν ανακοινώνονται καν ουσιαστικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Θεσσαλία.

Αντίθετα η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, αντιμετωπίζουν την τεράστια καταστροφή από τις πλημμύρες για τις χιλιάδες οικογένειες αγροτών, εργατών και φτωχών λαικών στρωμάτων της Θεσσαλίας, με την λογική του κόστους – οφέλους και σαν ευκαιρία για μεγαλύτερες επιχειρηματικές μπίζνες.

Γι’ αυτό τα σχέδια τους δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα των υποδομών, αλλά θα τα οξύνουν και ταυτόχρονα θα φορτώνουν το κόστος στις πλάτες των αγροτών, εργατών, αυτοαπασχολούμενων, για να θησαυρίσουν μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Το σύνολο των έργων και δράσεων που προτείνουν, έχουν ως κριτήριο αν το οικονομικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο από τα προσδοκούμενα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Έτσι θα έχουμε κάποια έργα-μπαλώματα, ώστε να μην λείψει ούτε ευρώ από τα πακέτα και τις φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων και για τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής, με μείωση των «υδροβόρων καλλιεργειών», σε συνδυασμό με τη νέα ΚΑΠ, που θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα πολλούς ακόμα βιοπαλαιστές αγρότες και συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε λίγους.

Επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης του νερού (κάτι που βρίσκεται στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης) που θα χρυσοπληρώνουν οι αγρότες και οι λαϊκές οικογένειες της Θεσσαλίας.

Προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης, στους αγρότες, αλλά και στις κατοικίες.

Νέα επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων των φωτοβολταικών και αιολικών, που μετατρέπουν το ρεύμα σε πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό.

Αυτό το σχέδιο με όποιες παραλλαγές η κάθε μια, θέλουν να προωθήσουν κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή. Αυτό δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό για την προστασία και επιβίωση του λαού της Θεσσαλίας και γι’ αυτό πρέπει να το απορρίψει. Οργανωμένα και αγωνιστικά, όπως ήδη κάνουν πολλοί αγρότες και άλλοι πλημμυροπαθείς, να διεκδικήσουν:

  • Γρήγορη αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, απάντληση των νερών από πλημμυρισμένες περιοχές, όπως στα παρακάρλια, χωρίς αναθέσεις και επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά με ενίσχυση των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας, των δήμων και των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και των αναγκαίων τεχνικών μέσων. Έλεγχο στατικότητας σπιτιών και δημόσιων κτιρίων.
  • Με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας (έλεγχος, αποκατάσταση και κατασκευή αναχωμάτων, έργα ορεινής υδρονομίας, ορεινά φράγματα, πεδινοί ταμιευτήρες, διευθετήσεις, καθαρισμοί, ξεμπαζώματα ποταμών και ρεμάτων, δίκτυα αποχέτευσης, αποστραγγιστικά, αντιδιαβρωτικά, κλπ).
  • Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις 100% για τη ζημιά που έπαθε κάθε πλημμυροπαθής σε σπίτι, οικοσκευή, κατάστημα, κτηνοτροφική μονάδα, χωράφι και παραγωγή, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, οχήματα, εργαλεία δουλειάς.
  • Ειδικά για τους αγρότες δεν μπορεί να αφορά μόνο την αποζημίωση για την χαμένη παραγωγή, αλλά αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και κατάλληλα έργα αποκατάστασης των εδαφών για να είναι καλλιεργήσιμα.
  • Αμεση στέγαση με δαπάνη του κράτους, όσων έχασαν το σπίτι ή είναι ακατάλληλο.
  • Αναστολή πληρωμής χρεών, τουλάχιστον για 1 χρόνο σε εφορία, τράπεζες, ΟΑΕΔ χωρίς προσαυξήσεις. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των πλειστηριασμών λαικών σπιτιών, χωραφιών, εργαλείων δουλειάς.Απαλλαγή για 2 χρόνια από δημοτικά τέλη, πληρωμές σε νερό, ρεύμα, θέρμανση.

25/1/2024
Total
0
Shares
Previous Article
Στήριξη του Δήμου Τρικκαίων και στο τμήμα Διαιοτολογίας – Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στήριξη του Δήμου Τρικκαίων και στο τμήμα Διαιοτολογίας – Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Next Article
Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας & Τρικάλων από 18/12/2023 - από 28 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου 2023, τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας Τα δρομολόγια των ΚΑΜ Καρδίτσας & Τρικάλων από 31/07/2023 έως 06/08/2023 Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων από 17/07/2023 έως 23/07/2023 Τα δρομολόγια των ΚΑΜ Καρδίτσας και Τρικάλων για την εβδομάδα από 13/03/2023 έως 19/03/2023

Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων από 29/01/2024 έως 04/02/2024

Related Posts

Δ. Τρικκαίων - Gilead Sciences Ελλάς: Συνάντηση και ευχαριστίες για τη μεγάλη προσφορά της εταιρείας σε πλημμυροπαθείς
Διαβάστε περισσότερα

Δ. Τρικκαίων – Gilead Sciences Ελλάς: Συνάντηση και ευχαριστίες για τη μεγάλη προσφορά της εταιρείας σε πλημμυροπαθείς

Ο κ. Σακκάς αναφέρθηκε και περιέγραψε αναλυτικά, ολόκληρο το φάσμα των ενεργειών, δράσεων, πρωτοβουλιών, συνεργασιών και έργων